FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na financijskim tržištima; u fokusu Grčka

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 13. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak na međunarodnim deviznim tržištima spustio na novu najnižu razinu u više od dva mjeseca prema dolaru, nakon što su se međunarodni zajmodavci sukobili oko pomoći za Grčku, potpirujući strah od mogućeg novog produbljivanja dužničke krize u toj zemlji.

Euro se u takvim okolnostima spustio nakratko i do 1,2660 dolara, najnižu razinu od 7. rujna, da bi se potom stabilizirao na 1,2696 dolara, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Dolar nije zabilježio veće promjene ni u odnosu na jen, te se njime trgovalo po 79,47 jena.

"Na globalnim financijskim tržištima danas je vladalo oprezno raspoloženje. Zabrinutost će vjerojatno biti i dalje prisutna zbog briga oko dužničke krize u eurozoni i fiskalnih nevolja u SAD-u", kazao je Nick Bennenbroek, čelnik odjela valutne strategije u banci Wells Fargo.

U fokusu je Grčka i njezini dužnički problemi. Neizvjesnost glede Grčke nije ništa manja nakon jučerašnjeg sastanka ministara financija eurozone koji nisu donijeli odluku o isplati nove tranše pomoći.

Ministri financija eurozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) javno su se sukobili oko produljenja roka Grčkoj za sređivanje stanja u javnim financijama i opcije otpisa. Predsjedatelj eurogrupe Jean Claude-Juncker kazao je da zemlje eurozone žele Grčkoj produljiti rok za dvije godine, do 2022., da smanji svoj dug na zacrtanih 120 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Rok za smanjenje deficita trebao bi također biti produljen za dvije godine, do 2016.

Na zajedničkoj konferenciji za novinstvo u Bruxellesu čelnica MMF-a Christine Lagarde signalizirala je da nije oduševljena produljenjem roka za smanjenje duga, primjećuje informativni portal EUobserver. "Mi smatramo da je primjereni rok 2020. Očito se naša stajališta razlikuju", citira portal izjave Lagarde.

Zakazan je još jedan sastanak, za 20. studenog, kako bi dvije strane premostile razlike u stajalištima.

Euru na ruku nisu išli ni najnovije vijesti iz njemačkog gospodarstva. Njemačka gospodarska klima jako se pogoršala u studenom, izvijestio je u utorak utjecajni institut ZEW, budući da analitičari očekuju još izraženije negativne posljedice recesije u eurozoni na njemačko gospodarstvo. Indeks gospodarske klime koji izrađuje utjecajni njemački ekonomski institut pao je u studenom na minus 15,7 bodova, s minus 11,5 bodova koliko je iznosio u listopadu.

Jedinstvena europska valuta smanjila je gubitke nakon što je u njemačkom listu objavljeno da Njemačka želi objediniti pomoć Grčkoj u jedinstvenu isplatu u iznosu većem od 44 milijarde eura.

Trgovci su medijsko izvješće, koje se poziva na izvore u vladi, protumačili kao znak da Njemačka želi da se postigne sporazum. Upitana u vezi tih medijskih napisa, glasnogovornica njemačkog ministarstva financija kazala je da zasad nije donesena konačna odluka u vezi zajmova Grčkoj.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙