FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Grčke i slabi gospodarski podaci pritišću euro

Autor: vmom
LONDON, 16. studenog 2012. (Hina/Reueters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dodatno oslabio prema dolaru i jenu, pod pritiskom neslaganja međunarodnih zajmodavaca Grčke glede rješenja problema njezina velikog duga, te zbog slabih pokazatelja iz 17-članog gospodarstva eurozone.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2735 dolara, no drži se iznad najniže razine u dva mjeseca od 1,2661 dolar, na koju se spustio u utorak.

Jedinstvena europska valuta u sličnom je postotku bila na gubitku i prema jenu, skliznuvši na 103,36 jena, no na dobrom je putu da zabilježi najveći tjedni dobitak od početka listopada.

Dolar je pak neznatno oslabio prema jenu, te se njime trgovalo po 81,12 jena, nakon što je dan ranije nakratko dosegnuo najvišu razinu u šest i pol mjeseci od 81,46 jena. Na putu je tako da zabilježi najveći tjedni dobitak prema jenu od kraja lipnja.

U fokusu je i prijeteća fiskalna kriza u SAD-u. Ulagači čekaju pregovore o američkom proračunu o čijem ishodu ovisi hoće li se izbjeći automatsko smanjenje potrošnje i povećanje poreza, ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara, koje bi moglo nastupiti već u siječnju i gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Pojedini valutni stratezi kažu da bi jen, obično percipiran kao sigurno utočište u neizvjesnim vremenima, mogao također i dobiti na vrijednosti ako se prodube zabrinutosti u vezi fiskalne krize u SAD-u i dužničke krize u eurozoni.

Neki su pak mišljenja da aktualno slabljenje jena možda neće potrajati ako japanska središnja banka BOJ idući tjedan razočara i ne stvori uvjete za daljnje popuštanje monetarne politike.

U četvrtak je vjerojatni budući japanski čelnik Shinzo Abe, čelnik najveće oporbene stranke Liberalno demokratske stranke (LDP) koja ima najveće izglede za pobjedu na prijevremenim izborima, pozvao središnju banku da usvoji kamatnu stopu u visini nule ili čak ispod te razine u cilju poticanja kreditiranja.

"Temeljni čimbenik kod dolara i jena i dalje je razlika među ključnim kamatnim stopama, koja je vrlo malena, tako da moramo pričekati izbore da vidimo što će se nakon njih dogoditi", kazao je Marcus Hettinger, valutni strateg u banci Credit Suisse.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙