FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 28. studenoga 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Pianino iz legendarnog američkog filma "Casablanca" s Humphreyjem Bogartom i Ingrid Bergman prodat će se na dražbi u New Yorku sljedeći mjesec, objavio je Sotheby's. Cijena pianina na kojem je Sam svirao "As time goes by" za Ricka (Bogart) i Ilsu (Bergman) u Parizu, mogla bi doseći od 800.000 do 1,2 milijuna dolara (od 4,7 do 7 milijuna kuna), smatra aukcijska kuća. Prodajom 14. prosinca obilježit će se 70. godišnjica "Casablance", koju Američki filmski institut smatra trećim najvećim američkim filmom svih vremena, iza "Građanina Kanea" i "Kuma". Film Michaela Curtisa osvojio je Oscara za najbolji film, najbolji scenarij i najbolju režiju 1944. godine.

LOS ANGELES - Komedije "Silver Linings Playbook" i "Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca" osvojile su najviše nominacija za nagradu Spirit, jednu od najvažnijih nagrada za neovisni film. Ti su filmovi dobili po pet nominacija, među kojima i one za najbolji film i redatelja, dok su po četiri nominacije dobili filmovi "Zvijeri južnih divljina", "Keep the Lights On" i "Middle of Nowhere", objavili su organizatori. Za glavne uloge nominirani su Bradley Cooper i Jennifer Lawrence iz filma "Silver Linings Playbook" u kojemu glume duševnog bolesnog muškarca i mladu udovicu. Uz njih u tim su kategorijama nominirani i John Hawkes i Helen Hunt za uloge u filmu "Seanse". Prema prognozama film "Silver Linings Playbook" ozbiljan je kandidat i za Oscara. Film "Kraljevstvo izlazećeg sunca" nominiran je i za najbolji scenarij, kameru i sporednu mušku ulogu.

RIM - Talijanska vlada namjerava novčano pomoći majkama novorođenčadi s mjesečnim uplatom od 300 eura u razdoblju do šest mjeseci kako bi mogle platiti dadilje i dječje vrtiće te se vratiti na radno mjesto, izvijestili su u utorak talijanski mediji. Vlada u tu svrhu iduće tri godine namjerava izdvajati po 20 milijuna eura godišnje a ta će sredstva majke koje se odluče vratiti na posao nakon rodiljnog dopusta, koji u Italiji traje pet mjeseci, moći koristiti samo za plaćanje dadilja ili dječjih vrtića. Odluku vlada treba uskoro prihvatiti, možda i do kraja ovog tjedna, izvijestili su talijanski mediji.

MANILA - Gotovo 150 djela najvećih slikara, od Van Gogha do Picassa, koja je javnim sredstvima kupio bivši filipinski diktator Ferdinand Marcos, još uvijek nedostaje, objavila je u utorak vlada koja godinama pokušava povratiti ta remek-djela. "Marcosi su bili ljubitelji umjetnosti i potrošili su milijune dolara za kupovinu slika", kazao je predsjednik povjerenstva zadužena za njihovo skupljanje Andres Bautista. Sto četrdeset šest slika s potpisima Picassa, Van Gogha, Renoira, Rembrandta i Cezannea nedostaje i "mogu biti bilo gdje", dodao je on. Bivša osobna tajnica Imelde Marcos, supruge bivšeg diktatora, optužena je prošli tjedan u New Yorku jer je ilegalno prodavala umjetnička djela koja su pripadala Marcosima, među kojima jednog Moneta, prodanog za 32 milijuna dolara 2010. Tijekom suprugova predsjedničkog mandata, Imelda je zahvaljujući javnim sredstvima skupila opsežnu zbirku slika, od kojih je mnogo nestalo nakon pada Marcosova režima 1986.

LOS ANGELES - Najnoviji film američke redateljice Kathryn Bigelow, koji prikazuje hvatanje Osame bin Ladena i napad u kojem je poginuo, dobio je oduševljene kritike i ozbiljan je kandidat za Oscara. "Operacija Bin Laden", kako glasi naslov hrvatskog distributera ("Zero Dark Thirty" na engleskom, prema trenutku kad je napad na Bin Ladena trebao početi), počet će se prikazivati u siječnju u Sjevernoj Americi i Europi, ali i ograničeno u Los Angelesu u prosincu kako bi imao uvjete za odabir za nadolazeće Oscare, čija dodjela je predviđena za 26. veljače. Kathryn Bigelow, čiji je film "Narednik James" osvojio 2010. Oscara za najbolji film, čime je postala prva žena koja je dobila pozlaćeni kipić za najbolju režiju, na raspolaganju je imala brojne klasificirane dokumente za film o Bin Ladenu, započet puno prije smrti šefa Al Kaide. Film se usredotočuje na analitičarku CIA-e, u tumačenju Jessice Chastain, koja je odigrala odlučnu ulogu u hvatanju i smrti Bin Ladena u svibnju 2011., u izvedbi elitne postrojbe američke mornarice.

PEKING - Vodeći kineski dnevni list Ženmin Žibao, glasilo Komunističke partije Kine, u utorak je nasjeo na parodiju američke internetske satirične stranice The Onion koja je sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una proglasila najseksi muškarcem 2012. godine, prenosi Fox news. Na internetskoj stranici lista KP Kine prenesena je vijest popraćena s 55 fotografija sjevernokorejskog vođe. U tekstu se citiraju riječi The Oniona da je sjevernokorejski vođa "svojom razarajućom ljepotom, okruglim licem, dječjim šarmom i snažnom, čvrstom pojavom ostvarenje sna svake žene". "Blagoslovljen ozračjem moći koje prikriva nepogrešivo slatku, umiljatu stranu Kim je osvojio uredništvo nepogrešivim osjećajem za modu, modernom kratkom frizurom i, naravno, slavnim osmjehom", prenosi kineski list pisanje satiričke američke stranice. Među brojnim fotografijama kojima je opremio vijest Ženmn Žibao je stavio slike Kima kako jaše konja, pozdravlja mase na vojnoj paradi, slika se s malenom dječicom, obilazi pogone.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙