FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 24. studenoga 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta do 9,30 sati:

DALLAS - Glumac Larry Hagman, koji je utjelovio jednog od najvećih američkih televizijskih zlikovaca, nemoralnog naftaša J.R. Ewinga u sapunici "Dallasu", umro je u petak u 81. godini, objavio je list Dallas Morning News. Hagman je umro u bolnici u Dallasu od raka grla, piše list, pozivajući se na izvore u njegovoj obitelji. Glumac je već bolovao od raka jetra i ciroze, posljedica dugogodišnje borbe s alkoholizmom. Hagman je televizijsku karijeru počeo 1965. godine, a u superzvijezdu ga je pretvorila sapunica "Dallas" koja se počela prikazivati na CBS-u 1978. godine. "Dallas", sapunica o bogatoj teksaškoj obitelji, prepletena obiteljskim zavadama, prijevarama, preljubništvom i nasiljem, prikazivala se do 1991. godine. U središtu priče bio je prijezira vrijedni J.R Ewing, u prepoznatljivom kaubojskom šeširu i čizmama, kojeg je maestralno portetirao Hagman. "Stvarno se ne mogu sjetiti ni pola ljudi kojima sam zabio nož u leđa, odveo ih u samoubojstvo ili žena s kojima sam spavao", kazao je Hagman o toj ulozi. Popularnost "Dallasa" pretvorila je Hagmana u jednog od najplaćenijih televizijskih glumaca i donijela mu bogatstvo na kakvom bi mu pozavidio i Ewing, piše Reuters.

LONDON - Britanski stručnjaci za kriptografiju uputili su u petak poziv svjedocima kako bi pokušali odgonetnuti kodiranu poruku pronađenu 70 godina nakon Drugog svjetskog rata uz kostur goluba pismonoše. BBC navodi da je kostur goluba grivaša pronađen u dimnjaku u Surreyu (na jugoistoku Engelske) prigodom čiščenja, s malom crvenom futrolom zakvačenom za nogu. Unutra je bio papirić sa zaglavljem "Golublje pošte" i 27 blokova rukom napisanih slova. Britanski stručnjaci za dešifriranje morali su priznati da njihova računala nisu uspjela probiti taj kod. "Ta vrsta poruka korištenih tijekom ratnih operacija je zamišljena tako da ih samo pošiljatelj i primatelj mogu dešifrirati", rekao je jedan od stručnjaka iz stožera britanske vlade za komunikacije (GCHQ) koji se proslavio presretanjem i dešifriranjem nacističkih poruka tijekom rata.

SYDNEY - Bivši holivudski scenarist i producent Bobby Galinsky najavio je snimanje dugometražnog filma o životu pokojnog karizmatičnog pjevača australske rock grupe INXS Michaela Hutchencea. Koscenarist filma "Tanka linija smrti" iz 1990. redatelja Joela Schumachera, Galinsky dobio je prava na adaptaciju Hutchenceove biografije "Just a Man: The Real Michael Hutchence" koju su napisale pjevačeva majka i sestra nakon njegove smrti. Film bi se trebao snimati pod nazivom "Two Worlds Colliding", po jednoj od pjesama njegove grupe, a snimanje bi, kako prenosi australski radio ABC, trebalo početi 2013. godine.

ZAGREB - Početak blagdanske 'shopping' groznice u Americi, koji je tradicionalno dan nakon Thanksgivinga i poznat je pod nazivom 'crni petak', ove je godine krenuo ranije nego ikada, već u četvrtak navečer, javljaju američki mediji. Trgovine su se na 'crni petak' obično otvarale u prijepodnevnim satima dan poslije neradnog Thanksgivinga (Dana zahvalnosti, slavi se četvrtog četvrtka u studenome), ali iz godine u godinu radno vrijeme pomiče se unaprijed pa se u zadnje vrijeme moglo kupovati odmah poslije ponoći, a ove su se godine po prvi put trgovine otvorile već u četvrtak navečer. To je jedan od načina kojim se prodavaonice pokušavaju boriti s internetskom konkurencijom, poput Amazona, na kojima se može kupovati bilo kada. Tako su kupci već nakon tradicionalne blagdanske purice na Dan zahvalnosti u četvrtak mogli krenuli u trgovačke centre, javlja CBS. Naziv 'crni petak' proširio se šezdesetih godina, a izvorno se njime nazivala ogromna prometna i pješačka gužva dan nakon Thanksgivinga.

LONDON - Gledanje neke osobe koja se češe može kod vas stvoriti jaki osjećaj svrbeža, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Dermatology. Znanstvenici su proučavali kako na druge ljude utječe gledanje osobe koja se češe ili gledanje mrava koji hoda po koži, te izazivaju li te slike poriv za češanjem. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 30 osoba te se proučavala njihova reakcija na te prizore u usporedbi s neutralnim slikama poput leptira ili fotografija zdrave kože. Za svaki prizor ispitanici su morali odgovoriti kakvu reakciju kod njih izaziva, odnosno potiče li osjećaj svrbeža. Također, znanstvenici s dvaju britanskih sveučilšta, u Liverpoolu i Manchesteru, bilježili su i koji su prizori doveli ispitanike do toga da se sami češu. Utvrđeno je da je najintenzivniji osjećaj svrbeža izazivao prizor drugih osoba koje se češu, a tek nakon toga slike kukaca koji se kreću po koži.

LONDON - Demo snimka ranih Beatlesa koju je odbacila izdavačka kuća Decca, što se smatra najvećom pogreškom u glazbenoj industriji, ponovo se pojavila i naći će se na dražbi sljedeći tjedan, objavio je britanski Times. Snimku je 1961. odbacio umjetnički direktor te izdavačke kuće Dick Rowe i umjesto Beatlesa potpisao bend The Tremeloes. Na osnovu iste snimke Beatlesi su kasnije potpisali za EMI i postali svjetske zvijezde. Postoje 'bootleg' kopije te snimke, ali rijetki su imali priliku čuti originalnu master traku koja sadrži deset pjesama. Ona će se naći na dražbi u utorak po početnoj cijeni od 30 tisuća funta (280 tisuća kuna). S njom, međutim, ne dolaze i izdavačka prava i kupac će je moći koristiti samo za osobnu upotrebu. "Apple, tvrtka koju su osnovali Beatlesi ima sva autorska prava i svatko tko pokuša objaviti taj materijal sigurno će se naći na sudu", objavila je tvrtka Fame Bureau, koja će voditi dražbu. Na snimci grupe "Silver Beatles", kako su se tada zvali, sviraju basist Paul McCartney, gitarist George Harrison, ritam gitarist John Lennon i bubnjar Pete Best, kojeg će kasnije zamijeniti Ringo Starr. Demo je snimljen u studiju Decca u West Hampsteadu, u sjevernom Londonu.

MEXICO - Na popisu stvari koje bi potkraj svojeg predsjedničkog mandata želio obaviti meksički predsjednik Felipe Calderon nalazi se i promjena dosadašnjeg naziva države kojoj je na čelu. Calderon je u četvrtak članovima meksičkog Kongresa poslao prijedlog zakona o promjeni ustava koja bi omogućila da se postojeći službeni naziv države - Estados Unidos Mexicanos (Sjedinjene Meksičke Države), izmijeni u jednostavno - Meksiko, što je naziv koji se ionako u svijetu najčešće koristi. Naziv Sjedinjene Meksičke Države datira iz 19. stoljeća kada su utemeljitelji države smatrali Sjedinjene Američke Države primjerom demokracije i slobode na kakvu bi se trebalo ugledati. "Naziv naše države više ne treba imitirati nazive drugih nacija. Mislim da se država Meksiko jednostavno treba tako i službeno zvati", rekao je Calderon.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙