FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CIUDAD DE MEXICO

Oko goleme kamene gromade koju su Maje isklesali oko 669. poslije Krista, pronađene početkom 20. stoljeća jugoistočno od Ciudad de Mexica, stvoren je mit o navodnom proročanstvu o kraju svijeta u prosincu 2012., no ona zapravo priča o životu i bitkama jednog vladara i spominje dan 23. prosinca 2012. kao početak novog ciklusa majanskog kalendara. "Maje su imali cikličko shvaćanje vremena u kojemu nije bilo pojma svršetka svijeta", rekao je meksički arheolog Jose Romero u vezi s kamenom stelom koja je bila tema filma katastrofe "2012." što ga je 2009. snimio njemački redatelj Roland Emmerich i knjige "Majansko proročanstvo" američkog autora znanstvene fantastike Stevea Altena.

SINGAPUR

Vozač taksija iz Singapura našao je na putničkom sjedalu svojeg vozila 1,1 milijun singapurskih dolara (malo više od 700.000 eura) i vratio novac vlasnicima. "Novac nije važan", objasnio je Sia Ka Tian (70) koji nije mogao vjerovati da se radi o tolikoj svoti kad je otkrio plastičnu vrećicu punu novčanica od tisuću dolara na stražnjem sjedalu svojeg vozila. "Bio sam siguran da ima najmanje 200.000 dolara", ispričao je on singapurskom dnevniku The Straits Time od utorka. No, kad se s plijenom pojavio u odjelu za izgubljene predmete taksi prijevoznika, kolege su izbrojale 1,1 milijun singapurskih dolara. "Novac mi nije važan. Ne pripada mi. Što ću onda s njim?", objasnio je čovjek, taksist već 31 godinu. Tajlandski bračni par, vlasnici vrećice koji su prijavili nestanak, ipak su vozaču dali nagradu, čiji iznos nije objavljen.

WASHINGTON

Slavni vegetarijanac Paul McCartney pridružio se udruzi za zaštitu životinja Peta i pozvao Amerikance da se na američki dan zahvalnosti (Thanksgiving) odreknu tradicionalnog blagovanja purica. Po procjenama, Amerikanci će na Thanksgiving u četvrtak pojesti više od 45 milijuna purica. Fotografija britanskog glazbenika u majici na kojoj piše "Recite 'Ne hvala' purici" objavljena je na internetskoj stranici PETA-e. McCartney je pozvao Amerikance da poštede purice i okrenu se slasnim obrocima za koje nije bilo potrebno nasilje nad životinjama. Na stranicama PETA-e nude se blagdanski vegetarijanski recepti.

LOS ANGELES

Kanadska pop zvijezda Justin Bieber "pomeo" je u nedjelju dodjelu Američkih glazbenih nagrada i snažnu konkurenciju od Rihanne do Nicki Minaj, osvojivši čak četiri nagrade. Bieber (18) je pobijedio u svim kategorijama u kojima je bio nominiran, uključujući najveću nagradu - za izvođača godine. Dobio je nagrade za najbolji pop/rock album, najboljeg pop/rock izvođača te nagradu za brzi uspjeh na glazbenoj sceni. Minaj i Rihanna imale su najviše nominacija. Dok je Minaj osvojila nagradu za najbolju rap/hip hop izvođačicu i rap/hip hop album godine, Rihanna je osvojila samo jednu nagradu.

WELLINGTON

Vulkan Ruapehu na Novom Zelandu, koji je u trilogiji "Gospodar prstenova" 'glumio' Kletu goru u zemlji Mordoru, mogao bi se uskoro aktivirati, objavile su u ponedjeljak vlasti koje bilježe povećanje pritiska u podzemnom dimnjaku. Odjel za zaštitu koji bdije nad prirodnom i povijesnom baštinom Novog Zelanda zatražio je od planinara da izbjegavaju vrh Ruapehu, ističući da, prema znanstvenicima, postoji povećan rizik od erupcije najvećeg aktivnog novozelandskog vulkana. "Sadašnje stanje ne može se nastaviti. Ruapehu je ušao u aktivnost u kojoj temperature ne prestaju jako rasti i padati", izjavio je za Radio New Zeland Harry Keys, zadužen za opasnost od vulkana. "Prije ili kasnije, stanje će se smiriti ili će se pak dogoditi snažna erupcija", dodao je Keys.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙