FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 27. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON

Američki znanstvenici objavili su u ponedjeljak da su otkrili bakteriju koja živi u slanom jezeru na Antarktici, bez svjetlosti i kisika, u iznimno nepovoljnim uvjetima kakvi bi mogli postojati i negdje drugdje u našem Sunčevu sustavu, gdje bi takav oblik života bio moguć. U jezeru Vida otkrivene su veoma visoke koncentracije amonijaka, dušika, vodika, sumpora, nitrata i dušikova oksida. Otkriveni mikroorganizmi žive ondje 20 m ispod leda, u vodi čija je slanost veća od 20 posto a temperatura dostiže -13 Celzijevih stupnjeva. "Otkriće ovog ekosustava pruža nam indicije o drugim ledenim i izoliranim sredinama na Zemlji, a možda i obrazac za oblike života na drugim planetima prekrivenim ledom koji mogu skrivati naslage soli i oceane, poput Europe, Jupiterova mjeseca", rekao je Nathaniel Ostrom, zoolog sa sveučilišta u Michiganu i koautor ovih radova objavljenih u Analima Američke znanstvene akademije od 26. do 30. studenoga.

WASHINGTON

Iznimna fotografija ledenog brijega koji je 1912. potopio Titanic, snimljena dva dana prije nesreće, ponudit će se idućeg mjeseca na dražbi u Sjedinjenim Državama, a cijena joj je procijenjena na 8.000 do 10.000 dolara. RRAuction de Amherst u New Hampshireu na kojoj će se od 13. prosinca prodavati stotine predmeta s Titanica, ističe na svojoj internetskoj stranici da je crno-bijela fotografija ledenog brijega "zlokobno istovjetna" crtežima koje su poslije izradili članovi posade broda. Fotografija koju je W.F. Wood, kapetan broda Etonian, snimio dva dana prije brodoloma, prikazuje "golem ledeni brijeg karakteristična eliptičnog oblika", dodaje dražbovna kuća.

LONDON

Vicevi o Jamesu Bondu na traktoru proširili su se svijetom nakon što se indijska tvrtka koja proizvodi opremu za obrađivanje zemlje Mahindra i Mahindra pojavila kao mogući ulagač u Aston Martin, čije mitske sportske automobile preferira agent 007. No brak krajnjih suprotnosti u automobilskom svijetu nije nepoznanica, a traktori su već odigrali presudnu ulogu u jednom dijelu povijesti Aston Martina, ali i drugih marki automobilskih jurilica. Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća njemački su ratari zemlju obrađivali traktorima koje su pokretali Porscheovi motori, a u Italiji ime Ferrucija Lamborghinija i danas ponosno sjaji na tisućama traktora, pola stoljeća nakon što je on bogatstvo stvoreno na poljodjelskoj opremi pretvorio u strast za brzim automobilima.

STOCKHOLM

Švedska ima neobičan problem - nedostaje joj smeća, pa ga mora uvoziti. S dugogodišnjom tradicijom recikliranja i paljenja otpada, sad ima previše spalionica koje smeće pretvaraju u energiju, a premalo smeća da popuni kapacitete, pa je postala najveći uvoznik smeća iz drugih zemalja u Europi, trenutačno najviše iz Norveške. Budući da Europska unija želi smanjiti količinu od 150 milijuna tona smeća koje se godišnje ostavlja na odlagalištima, Švedska vidi svoju priliku za još veći uvoz, od čega bi svi imali koristi, i zemlje "izvoznice", jer bi imale manje smeća i hladna Švedska, koja se u velikoj mjeri grije baš na smeće i još za takav uvoz dobija novac.

LONDON

Kada na svoju Facebook stranicu stavite fotografiju s nekog tuluma na kojoj ste pijani ili kada sa svojim FB prijateljima prostačite na svojem ili tuđem FB profilu, to bi vam moglo donijeti više štete nego zabave, osobito ukoliko postove vide vaša mama ili - nadređeni. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, a proveo ga je Ekonomski fakultet u Edinburghu pokazuju kako bi svi kompromitirajući postovi ili fotografije koje smo sami objavili mogli doći na naplatu za brojne korisnike Facebooka, osobito u slučajevima kada se javljaju na natječaj za posao. S obzirom na to da profil oko 70 posto korisnika mogu vidjeti prijatelji prijatelja, ne treba se čuditi ako vaše kompromitirajuće fotografije ili postove pročitaju i oni na koje niste računali, rekao je autor istraživanja i profesor na Ekonomskom fakultetu u Edinburghu, Ben Marder, dodavši kako su osobe koje koriste FB u prosjeku povezane s još sedam različitih društvenih mreža, što mogućnost neželjenih "znatiželjnika" povećava.

LONDON

Rolling Stonesi su poskakivali, šepirili se i smijali na prvom od pet koncerata slaveći svoj zlatni jubilej izvedbom za koju su kritičari rekli da je opravdala visoku cijenu ulaznica. Gotovo svaki kritičar prvog od dva koncerta u londonskoj O2 Areni u nedjelju navečer spomenuo je kontroverzu zbog visokih cijena ulaznica od 95 do 950 funti, ali su gotovo svi rekli da je vrijedilo. Dvoipolsatni koncert privukao je 20.000 ljudi. Koncert je otvoren hitom iz 1963. "I Wanna Be Your Man". Među 23 pjesme koje su izveli bile su "Gimme Shelter", "Wild Horses", "Honky Tonk Women", "Start Me Up" i "You Can't Always Get What You Want". Iznenađujuće je da među njima nije bilo "(I Can't Get No) Satisfaction".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙