FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 27. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je u utorak u organizaciji Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a predavanje na temu "Europska unija i NATO" i pritom je istaknula da je za Hrvatsku članstvo u te dvije integracije vrlo važan element stabilnosti. "Temeljni stav hrvatske vanjske politike što se regije tiče je u ovom trenutku da je i članstvo u NATO-u i članstvo u EU-u za Hrvatsku između ostalog i vrlo važan element stabilnosti. Dodatni element stabilnosti je pridonijeti koliko je moguće i stabilnom okruženju, jer je vrlo teško držati stabilnu zemlju u nestabilnom i nesigurnom okruženju", rekla je Pusić. "Prema tome, mi smatramo da je za Hrvatsku od vitalnog interesa da i zemlje u našem okruženju, u prvom redu zemlje jugoistočne Europe, idu prema članstvu u NATO-u i prema članstvu u Europskoj uniji i prema tome smo vrlo aktivni i na neki način od nas to i očekuju druge članice NATO-a i druge članice EU-a da pridonesemo reformama u zemaljama jugoistočne Europe koje bi ih kvalificirale za članstvo", istaknula je.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić ustvrdio je u utorak da se on zauzima za normalizaciju odnosa s Hrvatskom, ali da "druga strana do sada" nije pokazala velik interes za to. Dačić je nakon današnjeg sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Philipom Reekerom Televiziji B92 rekao da "treba otopiti led" i naći rješenja za normaliziranje odnosa između Beograda i Zagreba. "Ne smijemo dopustiti da taj led u odnosima postaje sve deblji. Treba naći rješenje za neku vrstu normalizacije odnosa s Hrvatskom", ocijenio je Dačić. "Znate, (kosovski premijer) Hashim Thaci je prije našeg prošlog sastanka u Bruxellesu bio u Zagrebu na sastanku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, koji je ponudio da posreduje u dijalogu između Thacija i mene. Ja se samo pitam, a tko će posredovati u dijalogu između mene i Milanovića? Ja taj dijalog predlažem i tražim već nekoliko mjeseci, ali odgovora nema. Oni jednostavno nisu previše zainteresirani, a ako oni nisu previše zainteresirani, onda nisam ni ja", rekao je Dačić za B92.

SUBOTICA - Prosvjedujući zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima dvojica mladića provalila su u utorak oko 13 sati u dvorište župnoga ureda Katoličke crkve u srijemskom mjestu Hrtkovcima, upali u garažu i sa župnikova automobila otrgnuli i ukrali hrvatske registracijske pločice. Mjesni župnik Ivica Živković za hrvatske medije u Vojvodini je izjavio kako je zatekao počinitelje dok su bježali iz dvorišta i odmah pozvao policiju. Policija je brzo izišla na mjesto događaja i korektno zabilježila slučaj i prikupila dokaze toga incidenta, rekao je velečasni Živković, i dodao kako ga je ovaj događaj uznemirio, ali da će nastaviti svećeničku službu u Hrtkovcima i susjednim mjestima. Hrvati i katoličko svećenstvo u Hrtkovcima bilo je metom napada i tijekom devedesetih kada je iz Srijema prognano oko 30.000 pripadnika hrvatske zajednice.

BRUXELLES - Zastupnici Europskog parlamenta oštro su u utorak napali "nacionalne egoizme" zemalja članica, što su pokazali njihovi čelnici u raspravi o višegodišnjem proračunskom okviru na summitu prošli tjedan u Bruxellesu te zaprijetili da će odbaciti svaki dogovor koji bi išao bitno ispod iznosa koji je predložila Europska komisija. U utorak je u Europskom parlamentu održana rasprava o ishodu izvanrednog summita, posvećenog višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020., koji je u petak završen bez dogovora. Zastupnicima su o tome govorili predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompupy i Jose Manuel Barroso. Predstavnici najvećih političkih stranaka istaknuli su da neće prihvatiti nikakav proračun koji će ići ispod iznosa koji je predložila Komisija. "Doista je tužno vidjeti da se neki čelnici, umjesto rade za zajedničko dobro, natječu u igri popularnosti", rekao je šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke Joseph Daul, izrazivši žaljenje što je među europskim čelnicima više političara nego državnika. "A razlika između političara i državnika jest u tome što političar misli na sljedeće izbore, a državnik na sljedeći naraštaj", rekao je Daul.

SARAJEVO - Predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič ponudio je u utorak Bosni i Hercegovini svaku moguću pomoć svoje zemlje kako bi BiH brže napredovala na putu ka Europskoj uniji i NATO-u, no pri tom je istaknuo kako je najvažnije postići punu suglasnost o tim ciljevima jer je to jedini način da se oni u cijelosti ostvare. Gašparovič koji boravi u službenom posjetu BiH u Sarajevu se sastao s članovima Predsjedništva BiH a novinarima je nakon tog susreta kazao kako se nada da će njegov dolazak biti nov poticaj na putu BiH ka euro-atlantskim integracijama. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istaknuo je kako je Slovačka i do sada bila iskreni prijatelj ne samo BiH nego i svih drugih država regije na njihovu putu ka EU.

SARAJEVO - Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u utorak je izrazilo zabrinutost zbog trenutačnog stanja u Srebrenici gdje još nisu potvrđeni rezultati općinskih izbora provedenih još 7. listopada a istodobno je najavilo kako će taj grad u srijedu posjetiti zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker. Visoki dužnosnik State Departmenta koji će boraviti u službenom posjetu BiH u Srebrenicu odlazi kako bi tamo razgovarao s lolanim dužnosnicima, predstavnicima nevladinih organizacija i članovima obitelji žrtava genocida, a obići će i memorijalni kompleks u Potočarima i tamo položiti cvijeće na spomen obilježju Bošnjacima koje su srpske snage pobile u srpnju 1995. godine.

KAIRO - Više tisuća Egipćana prosvjeduje u utorak protiv islamističkog predsjednika Mohameda Morsija koji si je dekretom prisvojio velike ovlasti, što je izazvalo revolt ljudi okupljenih na kairskom trgu Tahrir. Prosvjednici su skandirali "narod želi pad režima", slogan koji je tim istim trgom odjekivao prošle godine kada je pao režim Hosnija Mubaraka. Prosvjednici optužuju Muslimansku braću da su "lažljivci koji su ukrali revoluciju". Novoj su vlasti također poručili da ostaju na Tahriru sve dok Morsi ne povuče svoju odluku. Pristaše Muslimanske braće su najavili svoje okupljanje u znak potpore Morsiju u drugom dijelu Kaira, ali su odustali jer žele izbjeće moguće sukobe.

BRUXELLES - Europska unija (EU) angažirala je američkog tužitelja Johna Clinta Williamsona da istraži navode o trgovini ljudskim organima koju su na srpskim ratnim zarobljenicima provodili pripadnici Oslobodilačke vojska kosova (OVN), uključujući i aktualnog kosovskog premijera Hashima Thacija. Williamson je iskusan diplomat koji je u State Departmentu, a potom i u UN-u, bio zadužen za ratne zločine. Taj 51-godišnjak objašnjava da bi se njegov ured mogao činiti poput neosvojivog bunkera zbog strogih mjera sigurnosti, ali smatra da se radi o izuzetno osjetljivoj stvari u kojoj je ključna zaštita svjedoka. Slučaj trgovine ljudskim organima pokrenula je bivša glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte koja je 2008. optužila pripadnike OVK-a da su trgovali organima 300 srpskih zarobljenika.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u utorak je potpisao zakon koji omogućuje izmjene ustava putem referenduma umjesto u parlamentu, za što oporba kaže da mu je svrha osigurati njegov ponovni izbor 2015. godine. Čini se da će Janukovičeva Stranka regija, koja je ovog mjeseca odobrila zakon, osigurati tijesnu većinu u parlamentu od 450 mjesta, po rezultatima izbora održanih 28. listopada do čijih konačnih rezultata treba prebrojati još samo manji broj glasova. U odnosu na 2007. potpora stranci je pala što dovodi u pitanje Janukovičeve izglede za ponovni izbor.

PARIZ - Bivši francuski premijer Francois Fillon osnovao je vlastitu frakciju unutar stranke Savez za narodni pokret (UMP) u francuskom parlamentu, zatraživši ponavljanje stranačkih izbora u roku tri mjeseca, prenosi BBC. Fillon je kazao da će frakcija, Skup za UMP (R-UMP), biti raspuštena ako se organiziraju novi izbori za predsjednika stranke. On osporava pobjedu Jean-Francoisa Copea, koji se protivi novom glasovanju jer je njegova pobjeda u ponedjeljak ponovno potvrđena. Od 183 zastupnika UMP-a u Nacionalnoj skupštini, vjeruje se da će Fillona podržati njih najmanje 60. Raskol je potaknuo parlamentarni rok za prijavu stranačke pripadnosti zastupnika radi dodjele financijskih potpora za iduću godinu. Vladajuća Socijalistička stranka odbila je pomaknuti rok koji istječe u petak.

BEOGRAD - Albanci s juga Srbije u Bujanovcu su u utorak organizirali niz manifestacija u povodu albanskoga nacionalnog praznika Dana zastave i stoljeća od osnivanja albanske države, a svi skupovi održani su bez incidenata. Na zgradi bujanovačke općine istaknuta je albanska zastava, a državne zastave Srbije su omotane oko koplja, izvijestili su dopisnici beogradskih medija s juga Srbije. Albanske zastave od ranog jutra su razvijene i na nekoliko stotina kuća u Kopnenoj zoni sigurnosti, duž linije razgraničenja s Kosovom.

BRUXELLES - Velika Britanija traži od Europske unije češće provjere embarga na oružje za Siriju kako bi u budućnosti bilo jednostavnije naoružati pobunjenike protiv režima predsjednika Bašara al Asada, rekli su u utorak diplomati. Taj prijedlog, čiji je navodni autor britanski premijer David Cameron, pokazuje zaoštravanje britanskog stajališta i galvanizaciju međunarodne potpore pobunjenicima nakon ujedinjenja sirijske oporbe. Sankcije EU prema Siriju obuhvaćaju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine pojedinaca i poslovnih subjekata povezanih s Asadovim režimom, zabranu uvoza nafte iz Sirije i embargo na prodaju oružja to zemlji, čime se željelo spriječiti dotok oružja Asadovim snagama. Po pravilima EU, paket sankcija prema Siriji do 1. prosinca treba biti produžen za godinu dana, ali su Britanci zatražili, a Francuzi ih u tome podržali, da se segment koji se odnosi na embargo oružja provjerava svaka tri mjeseca.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙