FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 24. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

PEČUH - Hrvatsku i Mađarsku vežu stoljetne veze a njihove manjine su velika i čvrsta poveznica između dviju zemalja, složili su se u subotu u Pečuhu predsjednici dviju država Ivo Josipović i Janos Ader. "Mađarska manjina u Hrvatskoj i hrvatska manjina u Mađarskoj su velike i čvrste poveznice naših zemalja, kazao je predsjednik Josipović nakon susreta s Aderom. Josipović i Ader su supokrovitelji tradicionalne manifestacije Dani Hrvata koja se u Mađarskoj održava dvanaestu godinu zaredom. "Uzoran odnos Hrvatske i Mađarske traje već stoljećima", kazao je Ader, istaknuvši da "ni u Europi ni u svijetu nema primjera da dvije susjedne države žive tako dugo bez rata i sukoba". Ali, kako je dodao, "to je tradicija, koja i obvezuje". Naime, Hrvatska za šest mjeseci postaje članica EU, podsjetili su predsjednici i ta će činjenica, kako je kazao Josipović, "omogućiti nove i važne oblike suradnje". Ader je ovom prilikom Hrvatskoj ponudio suradnju na području poljoprivrednih subvencija i kohezijskih fondova. Šefovi država razgovarali su i o gospodarstvu, uz zaključak da "odlični bilateralni odnosi kriju velike mogućnosti". Ader je podsjetio na projekt izgradnje željezničke pruge Budimpešta-Rijeka te na dvosmjernost plinovoda. Josipović je istaknuo da dvije zemlje trebaju voditi brigu o zajedničkoj prirodnoj baštini, posebice na očuvanju prekograničnog područja Mure, Drave i Dunava. Također je potvrdio zainteresiranost Hrvatske za distribuciju plina, ocijenivši da je to od zajedničkog interesa za obje zemlje. U izjavi novinarima Josipović i Ader osvrnuli su se i na događaje koji su u posljednje vrijeme zauzimali puno medijskog prostora, aludirajući na slučaj Ina-Mol i presudu mađarskog suda bivšem prvom potpredsjedniku vlade Radimiru Čačiću. Jasno su poručili da sudske odluke nikako ne mogu utjecati na odlične odnose Hrvatske i Mađarske.

KAIRO

Savez sudaca Egipta u subotu je pozvao sve suce u zemlji na štrajk da bi se predsjednika Mohameda Morsija potaknulo da odustane od odluke o proširenju svojih ovlasti, rekao je za France presse jedan od njegovih članova. Nakon hitnog sastanka u Kairu, organizacija je pozvala na "prekid rada svih sudova i ureda državnog odvjetništva" kako bi se izrazilo nezadovoljstvo zbog odluke predsjednika Morsija da nijedna njegova odluka ne može biti osporena na sudu. Pobjednik predsjedničkih izbora kao kandidat vladajuće stranke Muslimansko bratstvo, Mursi je u četvrtak smijenio državnog odvjetnika i ukazom proširio svoje ovlasti tako da nijedna predsjednička odluka ne može biti osporena na sudu. Ranije tijekom dana štrajk je proglasio Savez sudaca iz Aleksandrije, drugoga najvećeg grada u Egiptu. Ustavna deklaracija koju je u četvrtak objavio predsjednik "napad je bez presedana na neovisnost sudske vlasti i sudskih presuda", priopćilo je Vrhovno pravosudno vijeće nakon žurno sazvane sjednice. Jednaku pravnu zaštitu Morsi je proglasio za parlament koji piše novi egipatski ustav. Parlamentom dominiraju zastupnici Muslimanskog bratstva. Liberalne i stranke ljevice pozvale su pristaše oporbe na veliki prosvjed u utorak odnosno na prosvjedno sjedenje koje će trajati sve dok predsjednik ne povuče sporni ukaz. Nezadovoljstvo su na ulicama već u petak iskazali oporba i njezini pristaše te je bilo sukoba s policijom kao i sukoba između protivnika i pristaša Morsijeve politike u više egipatskih gradova u kojima je u petak više od 300 osoba ozlijeđeno. Sekularni krugovi i oporba optužuju Morsija i njegovu stranku da su ukrali revoluciju i poručuju kako se neće pomiriti s time su autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka svrgnuli 2011., da bi sada zasjeo novi autokrat, ovaj put islamističke orijentacije.

KAMPALA

Politički predstavnik kongoanskih pobunjenika, pripadnika grupe M23 Jean-Marie Runiga u subotu je izjavio kako se u Kampali sastao s predsjednikom DR Konga Josephom Kabilom, kazavši kako je s njim razgovarao o mogućnosti izravnih pregovora. "Između pripadnika M23 i Kabile predviđeni su izravni pregovori", rekao je predsjednik pobunjeničkog pokreta Jean-Marie Runiga u telefonskom razgovoru za France presse. "O svemu ćemo razgovarati u nedjelju. Raspravljat ćemo o modalitetima pregovorima i točkama koje će se naći na dnevnom redu", izjavio je. Potvrdu informacije o ovom sastanku, koji bi bio prvi od dolaska Kabile na vlast 2001., nije bilo moguće dobiti i iz ureda predsjednika DR Konga. Runiga je rekao kako je susret prošao u zategnutoj atmosferi, no da je prošao uspješno, a za posredovanje je zaslužan predsjednik Ugande Yoweri Museveni. Kabila je u glavnome gradu Ugande sudjelovao i u radu izvanrednog sastanka na vrhu zemalja afričkih Velikih jezera s kenijskim predsjednikom Mwai Kibakijem i predsjednikom Tanzanije Jakayom Kikweteom.

MADRID

Baskijska separatistička skupina ETA u subotu je objavila kako je spremna pregovarati s francuskom i španjolskom vladom o svojem raspuštanju, godinu dana nakon što je najavila kraj 40-godišnje oružane borbe, o čemu je u subotu izvijestila na on-line portalu baskijskoga lista Gara. Organizacija želi razgovarati o "načinima na koje će biti realiziran povratak kućama zatvorenika i baskijskih političkih izbjeglica, o načinima i razdoblju u kojem će se realizirati razoružanje, o raspuštanju oružanih struktura, potom o demobilizaciji pripadnika ETA-e te o fazama i razdoblju kojemu će se ostvariti demilitarizacija ETA-e", stoji u priopćenju. Proces bi, kako se navodi, omogućio da se primjeni "okončanje oružanih sukoba" najavljeno 20. listopada 2011. No ETA nije obećala ni razoružanje niti "raspuštanje" koje zahtijevaju Španjolci i Francuzi. Dogovor bi doveo do konačnog završetka oružanih sukoba i napada, stoji u ETA-inom priopćenju koje će u integralnoj verziji biti objavljeno u nedjeljnom izdanju lista Gare. ETA, na popisu terorističkih organizacija u SAD-u i u zemljama EU-a, drži se odgovornom za smrt 829 ljudi. Posljednji napad njezini su pripadnici izvršili u Španjolskoj u kolovozu 2009.

GAZA

Hamas je razmjestio policijske snage na granici između Pojasa Gaze i Izraela kako bi se ubuduće izbjegli incidenti koji bi mogli dovesti u opasnost dogovoreno primirje, izvijestili su u subotu službeni izvori, dan nakon izraelske pucnjave na Palestince na tom području. Egipćani su izvijestili šefa vlade Hamasa u Gazi, Ismaila Haniju da će Izraelci dopustiti palestinskim ribarima ribolov u teritorijalnim vodama Gaze do 10 km, što je dvostruko dalje od dosad dopuštenog. Snage sigurnosti zauzele su položaje duž granice Pojasa Gaze kako bi se očuvalo primirje", rekao je za France presse glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Hamasove vlade, Islam Šahvane. "Policajci su u petak navečer raspoređeni istočno od Khan Younesa, južno od Pojasa Gaze kako bi zaštitili živote stanovnika od izraelske agresije", rekao je Šahvane aludirajući na pucnjavu na stanovnike pograničnog sela Kuze u kojoj je u petak ubijen jedan Palestinac, a ranjeno ih je 19.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙