FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji padaju realni prihodi u trgovini na malo

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. studenog 2012. (Hina) - Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhanskih proizvoda u Sloveniji pala je u prvih devet mjeseci ove godine za 10 posto u odnosu na 2008., kada je prodaja u toj kategoriji artikala bila najveća, navodi poslovni dnevnik "Finance" pozivajući se na podatke slovenskog zavoda za statistiku.

Realni prihodi u slovenskoj trgovini na malo ove su godine za 4,5 posto manji nego lani s tendencijom daljnjeg pada, a o padu potrošnje govori i podatak da je prodaja u kategoriji hrane i pića pala otprilike na razinu iz 2003. godine.

"Prilike se zadnjih mjeseci pogoršavaju, a za slovenske trgovce rujan ove godine bio je po prometu najgori od 2001. godine", navode Finance.

Napominju kako se mijenja i struktura potrošnje. Tako je prodaja goveđeg mesa pala za 16 posto u odnosu na 2005. godinu, svinjetine za 12, ribe za 11 i piletine za 7 posto, dok je za trećinu porasla prodaja kobasica.

Prodaja vina smanjena je za 17 posto, ali je za 17 posto porasla prodaja piva, te za 29 posto prodaja žestokih alkoholnih pića.

Istodobno raste prodaja voća i povrća, a kod potrošača je primjetna i sve veća orijentacija na diskontne trgovine.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙