FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se pad potrošnje sedmi mjesec zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u rujnu, a zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka, makroekonomisti očekuju daljnji pad potrošnje.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,3 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 1,1 do 4,5 posto.

Promet u trgovini na malo pao je šest mjeseci zaredom. No, tijekom ljeta je pad bio ponešto usporen, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni. U kolovozu je pad potrošnje usporio na 3,2 posto na godišnjoj razini, dok je mjesec dana prije iznosio 5,1 posto.

„U rujnu očekujemo ponovno nešto snažniji pad prometa u trgovini na malo. Naime, na usporavanje pada potrošnje u kolovozu značajan utjecaj imali su strani turisti, što je ipak utjecaj ograničenog vremenskog karaktera“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Prema podacima DZS-a, u rujnu je broj turističkih dolazaka povećan za otprilike 10 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je broj noćenja porastao gotovo 9 posto.

„Turistička sezona bila je dobra. No, na sceni su i dalje nepovoljni fundamenti u vidu rastuće nezaposlenosti, pada realno raspoloživog dohotka, razduživanja stanovništva te općenito pesimizma“, navodi se u anketi Hine.

Krajem rujna u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano oko 311.000 nezaposlenih, što je 3,2 posto više nego mjesec dana prije i 9,7 posto više nego u rujnu prošle godine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙