FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski Merkur pred dokapitalizacijom ili stečajem

Autor: lfia
LJUBLJANA, 23. studenog 2012.(Hina) - Slovenskom "Merkuru", koji je u procesu sanacije, prijeti stečaj zbog taktiziranja banaka da svoja potraživanja pretvore u vlasnički kapital najvećeg lanca za prodaju tehničke robe, po veličini i prometu četvrte trgovinske skupine, piše u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Na skupštini dioničara Merkura 10. prosinca odlučivat će se o prijedlogu da banke kompaniji otpišu 24 milijuna eura potraživanja, a 63 milijuna pretvore u svoj vlasnički kapital. Ako se banke s time ne slože, postojeći plan financijskog restrukturiranja više neće biti moguć, a uprava će morati pokrenuti postupke koji vode u stečaj, piše list. U tom bi slučaju, navodi "Dnevnik", banke prema neslužbenim procjenama pretrpjele gubitak od 150 milijuna eura, znatno više od gubitka s kojim računaju prema scenariju dokapitalizacije i otpisa dijela potraživanja.

Grupacija u kojoj je desetak banaka tako bi dovela u pitanje 1700 radnih mjesta u "Merkuru" i još toliko radnih mjesta u s njim povezanim tvrtkama, ali bi stečaj pogodio i banke kojima je "Merkur" u zadnje dvije godine vratio 80 milijuna eura kredita te državu koja je u tom razdoblju od njega dobila 54 milijuna eura na ime poreza, doprinosa i carina.

Kako navodi "Dnevnik", banke s dokapitalizacijom taktiziraju, osobito Banka Koper koja je u vlasništvu talijanske bankarske skupine Intesa Sanpaolo, navodno zbog interesa jedne talijanske kompanije koja je zainteresirana za Merkurovu prodajnu mrežu ako tvrtka ide u stečaj.

Najprije se smatralo da će banke Merkur prodati tek na kraju sanacijskog postupka, no sada za njega već traže strateškog investitora, kako bi ga prodale krajem iduće ili najkasnije početkom 2014. godine, navodi list.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙