FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzao rast osobne potrošnje u Njemačkoj u rujnu

Autor: vmom
BERLIN, 31. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Promet od trgovine na malo u Njemačkoj u rujnu je uvećan 1,5 posto prema mjesecu ranije, bilježeći rast drugi mjesec zaredom, pokazuju u srijedu najnoviji podaci njemačkog ureda za statistiku.

Time je rast prometa na mjesečnoj razini znatno ubrzao, budući da je u kolovozu porastao za tek 0,1 posto.

U usporedbi s lanjskim rujnom, pad prometa u trgovini na malo značajno je pak ubrzao. U rujnu je na godišnjoj razini promet smanjen za 3,1 posto, dok je u kolovozu njegov pad iznosio revidiranih 1,1 posto.

Promet u trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima smanjen je za 3,4 posto, a u trgovini neprehrambenim proizvodima za 2,9 posto. U kategoriji neprehrambenih proizvoda, promet je uvećan u trgovini na malo tekstilom, odjećom i obućom, po stopi od tri posto.

Jačanje prometa na mjesečnoj razini budi nadu da bi osobna potrošnja mogla poduprijeti aktivnosti u najvećem europskog gospodarstvu u trećem tromjesečju.

Najnovije istraživanje Gfk pokazalo je da se njemačka potrošačka klima neočekivano poboljšala na pragu studenog, dosegnuvši najvišu razinu u više od pet godina. Ujedno su potvrdili prognozu o 1-postotnom rastu osobne potrošnje u realnom izrazu u ovoj godini, dodajući da će njezina uloga u narednom razdoblju postajati sve važnija. Na osobnu potrošnju otpada oko 60 posto njemačkog bruto domaćeg proizvoda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙