FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 17. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

VUKOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović, u pratnji supruge Tatjane, položio je večeras vijenac i zapalio svijeću podno spomen-obilježja mjesta masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 žrtava agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine. U pratnji predsjednika Ive Josipovića, koji će sutra u Vukovaru sudjelovati na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu, bili su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Nakon odavanja počasti žrtvama Ovčare, predsjednik Ivo Josipović susrest će se u Domu hrvatskih branitelja s članovima Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, biti nazočan "Danu otvorenih vrata Radničkog doma", te humanitarnoj večeri "Za akademsku budućnost Vukovara" s koje je prihod namijenjen stipendiranju vukovarskih studenata.

ZAGREB - Pod sloganim "I reću ću vam još jednu stvar - zapamtite Vukovar" Klub vetarana 148. brigade HV-a, organizirao je tradicionalno paljenje svijeća duž cijele Ulice grada Vukovara te je tako obilježio 21. obljetnicu okupacije i žrtve Vukovara. Nekoliko tisuća građana, branitelja i djece zapalili su svijeće uz 9 kilometara dugu Ulicu grada Vukovara, a na sredinjoj svečanosti zapaljene su svijeće u obliku imena grada Vukovara i križa s velikom svijećom u sredini na travnatoj površini između kolnika ulice Hrvatske bratske zajednice kod križanja s Vukovarskom. Velika svijeća zapaljena je vukovarskim svjetlom mira, svijećom preuzetom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koje je iz tog grada na svečanost donijelo nekoliko desetaka branitelja na motociklima. Na prigodnoj svečanosti predsjednik Kluba 148. brigade Boris Vukadinović rekao je da nikad nećemo zaboraviti bitku za Vukovar te da je "Vukovar simbol Domovinskog rata te simbol žrtve u Domovinskom ratu". Dodao je da je "borba za Vukovar jedan od temelja Hrvatske".

VUKOVAR - Uoči sutrašnjega Dana sjećanja na žrtvu Vukovara večeras su građani Vukovara paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar odali počast žrtvama agresije na grad 1991. godine. Iz kruga vukovarske bolnice sutra će u 10,30 sati krenuti Kolona sjećanja na šest kilometara dug Križni put do Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskoga rata. Kolonu će predvoditi invalidi i branitelji grada Vukovara te članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, a među tisućama onih koji će u koloni odati počast žrtvi Vukovara nalazit će se i najviši dužnosnici Republike Hrvatske. Tijekom tromjesečne agresije na Vukovar u jesen 1991. i opsade grada, u vukovarskoj bolnici zbrinute su 3474 ranjene osobe, a unatoč teškim okolnostima i nedostatku potrebne medicinske opreme, uspješno je obavljeno oko 2500 operacija. Na tome je bilo angažirano 52 liječnika i 130 medicinskih sestara. Po okupaciji grada 18. studenog 1991. godine agresor je ušao u bolnicu gdje se u tom trenutku nalazilo 450 ranjenika i oko 5.000 civila. Veliki broj njih izdvojeno je i nasilno odvedeno 20. studenog 1991. godine te potom ubijeno.

VUKOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je večeras da je Vukovar simbol junaštva i tragedije, ali da iz te tragedije izrasta nova prilika za taj grad da osim po slavi žrtve, bude prepoznat i kao uzor pomirenja i suživota. Josipović je danas sudjelovao na Danu otvorenih vrata Radničkog doma, koji se u središtu Vukovara obnavlja sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske. "Radnički dom zgrada je koja je puna simbolike. Povijest nas gleda kroz svaku njenu ciglu. Ona je na simboličkoj razini jedna od najboljih prilika koje imamo. Obnova ove zgrade će građanima Vukovara biti najljepši poklon koji im ova država može dati", kazao je. Tijekom višegodišnje obnove te reprezentativne građevine iz 1897. u baroknoj jezgri Vukovara, do sada je obnovljeno krovište te je pri kraju uređenje vanjske fasade zgrade za čiju je obnovu Europska unija do sada osigurala milijun, a Hrvatska 340.000 eura, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. "S obzirom na multietničku povijest Vukovara, koju čini 20 različitih etničkih skupina, obnova uništene baštine doprinos je europskom modelu pomirenja "ujedinjeni u različitosti", koji je jedan od osnovnih principa Europske unije", rekao je šef Delegacije EU u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren.

VUKOVAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović, nakon što se u Vukovaru večeras susreo s članovima Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, izjavio je kako očekivanja maloljetnih dragovoljaca u vezi s rješavanjem njihovog statusa imaju utemeljenje, ali kako je na Saboru i Vladi da o tome odluče. "Maloljetnih branitelja u Hrvatskoj je bilo oko 3200. Oni nisu imali obvezu niti u jednom trenutku biti u oružanim snagama i sudjelovati u obrani Hrvatske, ali su to učinili", kazao je predsjednik Ivo Josipović ocjenivši kako je to tema koja je ozbiljna i o kojoj treba razgovarati. Zamoljen da komentira "situaciju u Srbiji koja se ne smiruje" nakon oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Ivanu Čermaku, Josipović je odgovorio kako "to nije bitno" već je važno da su generali u Hrvatskoj i da odlukom suda obrana i "Oluja" nisu zločinačke operacije. Kazao kako je činjenica da su nakon akcije "Oluja" počinjeni zločini te Hrvatska, kao pravna država usmjerena prema zakonu, mora sve učiniti da se njihovi počinitelji privedu pravdi.

OSIJEK - U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i udruga iz Domovinskoga rata položila su vijence i upalila svijeće kod spomenika hrvatskom domobranu u osječkom Parku kralja Držislava, te kod umjetničke instalacije "Crveni fićo", na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice. Župan Vladimir Šišljagić kazao je kako se večeras prisjećamo vukovarske tragedije, svih branitelja koji su branili Vukovar, Osijek i Hrvatsku, a što se obilježava dan nakon oslobađajuće presude Haaškoga suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, čime je potvrđena istina o časnoj i dostojanstvenoj obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako se danas odaje počast svim žrtvama oslobodilačkog Domovinskog rata, jer je puno života ugrađeno da bi Hrvatska bila slobodna, a sada treba raditi na njenom razvoju i gospodarstvu.

VUKOVAR - Vukovarska bolnica se tijekom opsade grada brinula za 3.474 ranjenika, kako hrvatskih branitelja, civila tako i neprijateljskih vojnika, a liječnici su se prema svima odnosili na jednak način, sukladno liječničkoj etici, istaknuo je danas na skupu o ratnoj bolnici u Vukovaru ministar zdravlja Rajko Ostojić. Osmi stručno-znanstveni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991.- dr. Juraj Njavro", posvećen hrvatskom ratnom zdravstvu te 15. godišnjici reintegracije hrvatskoga Podunavlja u zdravstveni sustav Republike Hrvatske, održava se u organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. u Pastoralnom centru "Sv. Bono" u Vukovaru. Govoreći na skupu ministar Ostojić je posebno istaknuo golemu ulogu za ratno hrvatsko i vukovarsko zdravstvo ondašnjega ministra zdravstva dr. Andrije Hebranga te dr. Jurja Njavre i dr. Vesne Bosanac. Ministar Ostojić ocijenio je da je jučerašnjom odlukom Haaškoga suda "definitivno sprana ljaga s Domovinskoga rata".

ZAGREB - Trodnevno obilježavanja 21. obljetnice stradanja Škabrnje kada su 18. studenog 1991. JNA i pobunjeni Srbi ubili 48 civila i branitelja počelo je danas u 16 sati Kolonom sjećanja od crkve sv. Marije u zaseoku Ambar do crkve Uznesenja Blažene djevice Marije u Škarbnji gdje je služena misa. U Koloni sjećanja bila je cijela Škabrnja, obitelji stradalih mještana i poginulih branitelja, ratni zapovjednici i branitelji Šabrnje, te predstavnici braniteljskih udruga, a Škabrnju su ove godine posjetili i članovi Udruge poginulih i nestalih branitelja Domovinskoga rata iz Slavonije i kontinentalnog dijela Hrvatske, 50-ak djece poginulih branitelja iz Vukovara, Ćelija, Nove Gradiške, Osijeka, Vinkovaca i drugih gradova diljem Hrvatske. Program je nastavljen predstavljanjem zbirke soneta "Lipa moja Vilo" Ante Nadomira Tadića – Šutre u mjesnoj OŠ "Vladimira Nazora", te molitvom za Škabrnju i Vukovar.

DUBROVNIK - Izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije, koje vodi župan Nikola Dobroslavić, sudjeluje na 7. međunarodnom susretu mediteranskih zemalja koji se održava u talijanskom gradu Chietiju u regiji Abruzzo. Kako je priopćeno iz županijskog Ureda za odnose s javnošću, ovaj skup ima za cilj poboljšati institucionalnu i gospodarsku suradnju zemalja s područja Mediterana. Dubrovačko-neretvanska županija ima već potpisan sporazum s talijanskom regijom Abruzzo koja je važno industrijsko, prometno i trgovačko čvorište srednje i južne Italije. U sklopu posjeta izaslanstvo će posjetiti gospodarsku komoru Pescare te poslovne zone u lukama Vasto i Ortona. Također, u Pescari će se potpisati sporazum o suradnji na razvoju projekata EU između predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Hercegovačko-neretvanske županije, provincije Pescara i partnerskih općina s područja te provincije.

ZAGREB - Kongres Europske mreže centara za kulturu (ENCC) pod nazivom "Shortcut Europe - Zagreb 2012" završio je danas trodnevni rad s porukom o potrebi stvaranja hrvatske mreže kulturnih centara koju bi trebao potaknuti prvi korak - stvaranje mreže zagrebačkih centara u kulturi, kojih je 13 u hrvatskome glavnom gradu. Pučko otvoreno učilište Zagreb (POUZ) bilo je domaćin više od 200 gostiju - izaslanika 2500 europskih centara za kulturu koje umrežuje ENCC i čija predsjednica Gabriele Gerbasits vjeruje da će kongres pridonijeti organizaciji hrvatske mreže centara u kulturi, kojih je 42 diljem Hrvatske. Naime, punopravni članovi ENCC-a su samo mreže centara za kulturu, a pojedinačni centri mogu biti samo pridruženi članovi. Takav je slučaj i s Centrom za kulturu Trešnjevka (CeKa Te) koji je pridruženi član te europske mreže i 'doveo' je kongres u Zagreb. Ravnateljica trešnjevačkoga centra za kultura Ljiljana Perišić zahvalila je svima na kreativnom pristupu glavnoj temi zagrebačkoga kongresa - "Kultura mjesta: Mjesto kulture - Centri za kulturu i urbana regeneracija", kao i na doprinosu tomu da se centri za kulturu prepoznaju kao žarišta kulture u lokalnoj zajednici.

DUBROVNIK - Na Sveučilištu u Dubrovniku danas je završio osmi znanstveni skup Dubrovački medijski dani koji je ove godine bio posvećen ekonomskim, političkim i komunikološkim aspektima društvenih medija. Na konferenciji koju je organizirao Odjel za komunikologiju dubrovačkog Sveučilišta, predstavljena su 32 rada, a uz domaće komunikologe sudjelovali su znanstvenici iz SAD-a, Turske, Izraela, Mađarske, Francuske, Grčke, Njemačke, Rumunjske, Srbije, BiH i Slovenije. Sudionici konferencije pokušali su odgovoriti na pitanje kako danas društveni mediji djeluju na društvo u cjelini. Svjesni smo činjenice da je današnje društvo izmijenjeno upravo pod utjecajem društvenih medija kao što su Facebook, Twitter i slični, istaknuo je jedan od organizatora skupa i predsjednik Organizacijskog odbora dr. Mato Brautović.

ZAGREB - Radionicom "Snimamo film" Školska knjiga danas je na svom štandu u okviru Interlibera zaokružila ovogodišnji program namijenjen djeci, koji je pratio nova edukativna, ali i zabavna izdanja te izdavačke kuće predstavljena na sajmu. Na današnjoj radionici djeca su prošla kroz razne faze snimanja filma, prema uputama istoimenog priručnika skupine britanskih autora koji je napravljen u obliku filmske klape i sadrži bilježnicu s knjigom snimanja, CD s 99 zvučnih efekata, naljepnice za specijalne efekte te redateljske upute. Tim interaktivnim priručnikom željeli smo djeci omogućiti da, s tehnikom koja im je dostupna digitalnim aparatom ili mobitelom, naprave ozbiljan filmski uradak, rekla je urednica izdanja Emica Calogjera Rogić. Uz teoriju i filmske žanrove priručnik ih vodi kroz proces snimanja filma, a iako je namijenjen djeci starijoj od osam godina mogu ga koristiti i filmski amateri jer ništa ne banalizira i ne pojednostavnjuje.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙