FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK primila na znanje oslobađajuću presudu za Gotovinu i Markača

Autor: svuk
DEN HAAG, 16. studenog 2012. (Hina) - Europska komisija u petak je priopćila da je primila na znanje oslobađujuću presudu Haaškog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i ponovila da podupire rad ICTY-a.

"Primili smo na znanje odluku Suda da odbaci presudu donesenu u travnju 2011. u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Komisija ponavlja svoju potporu Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju", rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

"Tribunal je neovisna institucija i njegov je posao određivanje individualne odgovornosti za ratne zločine. Suosjećamo sa svim žrtvama i s njihovim obiteljima. Razumijemo da je potrebno vrijeme kako bi zacijelile rane. Vjerujemo da će Hrvatska nastaviti gledati u budućnost u duhu tolerancije i pomirenja, koji ju je doveo tamo gdje je danas, na pragu EU-a", kaže Stano.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je u petak oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

(Hina) xsv ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙