FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započelo ročište Žalbenoga vijeća u predmetu "Gotovina-Markač"

Autor: spuc
DEN HAAG, 16. studenog 2012. (Hina) - Ročište na kojem će se objaviti odluka žalbenoga vijeća ICTY-ija o žalbama generala Ante Gotovine i Mladena Markača na prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje započelo je u petak u Haagu nešto iza devet sati ujutro.

U sudnici je petero članova žalbenoga vijeća na čelu s predsjednikom vijeća Amerikancem Theodorom Meronom, dvojica generala sa svojim braniteljima i predstavnici tužiteljstva.

Obrane dvojice generala žalile su se na sve bitne dijelove presude kojom su generali Gotovina i Markač 15. travnja prošle godine proglašeni krivima kao članovi udruženog zločinačkog pothvata za progon srpskog stanovništva s područja Hrvatske oslobođenih vojno redarstvenom akcijom Olujom, odnosno za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja.

Prema prvostupanjskoj presudi taj je plan osmišljen na sastanku hrvatskog državnog i vojnog vrha predvođenog predsjednikom Franjom Tuđmanom na Brijunima 31. srpnja 1995. a progon je proveden prije svega granatiranjem civilnih ciljeva.

Obrane su u svojim žalbama na presudu poručile kako je raspravno vijeće napravilo pravnu pogrešku kada je utvrdilo da su hrvatski topnički napadi, koji su temelj zaključka o postojanju progona, bili nezakoniti i pozvale na oslobađanje njihovih branjenika. Također poručile su kako je raspravno vijeće pogrešno zaključilo da je u Hrvatskoj postojao udruženi zločinački pothvat.

Utvrditi da topnički napadi nisu bili nezakoniti znači utvrditi da ne postoji kazneno djelo kao osnova proglašenja krivnje, poručile su tada obrane.

Gotovina je u vrijeme Oluje bio zapovjednik Zbornog područja Split a Markač zapovjednik Specijalne policije.

Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005. a Markač od 11. ožujka 2004. godine.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙