FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: U ICTY-u zadovoljni učinjenim, prošlost i dalje razlog svađe

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. studenog 2012.(Hina) - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) poslao je snažnu poruku da ratni zločini neće biti nekažnjivi i to je njegovo važno naslijeđe, izjavio je u utorak u Sarajevu potpredsjednik suda Carmel Agius, no njegove poruke o pozitivnim učincima Haaškog tribunala nisu se osobito dojmile predstavnika bošnjačkih i srpskih udruga ratnih stradalnika i članova obitelji ubijenih i nestalih, koji su se ponovo posvađali u raspravi o tome tko je kriv za rat u BiH.

Konferencija o naslijeđu ICTY-a u bivšoj Jugoslaviji, koju je u Sarajevu organizirao Outreach program tog suda, uz suce i tužitelje okupila je i predstavnike akademske zajednice te nevladinih udruga, a slični skupovi do kraja tjedna trebali bi se održati u Zagrebu te potom krajem studenog i u Beogradu.

Sudac Agius kazao je u uvodnom izlaganju kako je osobno ponosan na rad u Haaškom tribunalu. "Osobno se osjećam ponosnim jer sam služio u ovoj instituciji koja je doista promijenila način viđenja odgovornosti za ratne zločine", kazao je potpredsjednik ICTY-a podsjećajući na činjenicu kako su 1993. godine, kada je taj sud utemeljen, mnogi sumnjali u njegovu učinkovitost.

"S optužnicama se pred ovim sudom suočio 161 optuženi, a oni nikada ne bi bili izvedeni pred lice pravde da nije bilo ICTY-a", kazao je Agius. Istaknuo je kako je pritom važno to što su sva suđenja održana uz poštivanje najviših pravnih standarda, a ocijenio je i kako će procesuirani slučajevi za međunarodnu pravnu praksu biti značajniji od onih nakon drugog svjetskog rata.

"ICTY je danas lider u globalnoj borbi za pravdu", kazao je Agius dodajući kako je uvjeren da će njegova iskustva značajno koristiti i Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) koji se također treba baviti ratnim zločinima.

Sudac Suda BiH Hilmo Vučinić ocijenio je kako je praksa ICTY-a bila od iznimne koristi lokalnom pravosuđu u procesuiranju ratnih zločina. Koristeći se normativnim naslijeđem ICTY-a, njegovom sudskom praksom i proceduralnim pravilima lokalno je pravosuđe uspjelo značajno ubrzati procesuiranje ratnih zločina pa je tako pred Sudom BiH od njegova osnutka 2003. godine presuđeno u 90 predmeta u kojima su bila optužena 122 počinitelja, podsjetio je Vučinić.

"Ipak pred tužiteljstvima u BiH do sada je otvoreno ukupno 1316 slučajeva ratnih zločina, od čega ih 653 vodi Tužiteljstvo BiH. Sve to govori da je pred nama još jako puno posla", kazao je Vućinić.

Posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen kazao je kako će za jačanje pravosuđa u BiH od 2012. do 2014. godine biti izdvojeno oko 45 milijuna eura, od čega je 15 milijuna namijenjeno kao potpora procesuiranju slučajeva ratnih zločina. Ukazao je i na problem razmjene dokaza o počinjenim ratnim zločinima između Hrvatske, BiH i Srbije istaknuvši kako bi bilo veoma važno da Sarajevo i Beograd postignu sporazum o tome. "Bio bi to značajan korak u suradnji država regije kao i doprinos izbjegavanju nekažnjivosti", kazao je Sorensen.

Predstavnici udruga koje okupljaju ratne stradalnike nisu, međutim, iskazali posebno zadovoljstvo radom ICTY-a i onim što on ostavlja. Edin Ramulić iz udruge "Izvor", koja okuplja stradalnike s područja Prijedora, ocijenio je kako su na svim suđenjima u Den Haagu žrtve bile u drugom planu, dok se sud svim silama trudio osigurati pravično postupanje prema optuženima. Kritizirao je i razmjerno blage kazne izrečene u nekim slučajevima, kao i činjenicu da se osuđene pušta na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne.

Kada Hotić iz udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa" inzistirala je na činjenici da je ICTY-a propustio utvrditi karakter rata u BiH. "Netko je taj rat planirao, a za to nije osuđena niti jedna država ili pojedinac", kazala je Hotić.

Brojne reakcije izazvali su istupi predstavnika udruga iz Republike Srpske. Nedeljko Mitrović, predsjednik udruge obitelji poginulih i nestalih Srba, doveo je u pitanje činjenicu da je Sarajevo tijekom rata bilo pod opsadom tvrdeći kako su svi stradali podjednako. "Imamo mi Karadžića i na drugoj strani", poručio je Mitrović sugerirajući kako se srpske žrtve diskriminira.

Predsjednik Udruge logoraša RS Branislav Dukić poručio je pak međunarodnim sucima i tužiteljima da što prije završe svoj posao. "Oni sada tamo rade isto što su radili i prije početka rata kada su pokušavali razbiti Titovu Jugoslaviju i u tome su i uspjeli", vikao je Dukić u pravcu suda Agiusa dodajući kako nije točno da su srpske snage zapalile sarajevsku Vijećnicu.

Dukićev i Mitrovićev istup izazvao je komešanje i brojne upadice, a sucu Agiusu nije preostalo ništa drugo nego da konstatira kako se takvoj vrsti rasprave nije nadao. "Ovo nije ono što mi ostavljamo u naslijeđe i što želimo vidjeti", kazao je Agius zatraživši da se prestane sa svađama o prošlosti.

"Ostavite sucima da istražuju i sucima da prosuđuju. Ako ovako nastavite odbacit ćete sve što smo vam ostavili", poručio je u Sarajevu potpredsjednik ICTY-a.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙