FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žalbeno vijeće ICTY-a poništilo osudu za udruženi zločinački pothvat

Autor: vkla
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) poništilo je osudu raspravnog vijeća za nezakonito granatiranje gradova u operaciji Oluja i osudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća sudac Theodor Meron o obrazloženju presude.

"Nakon što je pobijena teza raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno, žalbeno vijeće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile", rekao je Meron.

Žalbeno vijeće pobilo je zaključke raspravnog vijeća o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

"S obzirom na navedeno, žalbeno vijeće djelomično prihvaća žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada bili protupravni", rekao je Meron.

"Smatramo da su greške raspravnog vijeća dovoljno ozbiljne da se zaključci o analizi pogodaka ne bi mogli održati", rekao je Meron.

Raspravno vijeće nije pogriješilo kada je presudilo da su Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac bili meta ali Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo o granici pogreške od 200 metara.

Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo da napadi u Kninu nisu bili usmjereni na mete koje nisu vojne. Žalbeno vijeće zaključilo je da nisu potvrđeni dokazi da su napadi na četiri grada bili protupravni, i djelomice usvaja žalbu Gotovine i Markača.

Žalbeno vijeće također je zaključilo da neće izreći osuđujuću presudu temeljem alternativnih oblika odgovornosti.

(Hina) xvk ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙