FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti. "Nakon što je pobijena teza raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno, žalbeno vijeće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile", rekao je Meron. "Žalbeno vijeće je zaključilo da odlazak civila, koji se događao istovremeno sa zakonitim topničkim napadima, ne može se okarakterizirati kao deportacija", dodao je Meron. Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je osuđujuće presude Gotovini i Markaču za progon, deportacije, ubojstvo, nepostupanje, zločine protiv čovječnosti, pljačku javne i privatne imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je prihvatilo 1. i 3. žalbenu osnovu i poništilo osuđujuću presudu Ante Gotovini po točkama 1,2,4,5,6,7,8 i 9 te također izreklo oslobađajuću presudu generalu Markaču po točkama 1,2,4,5,6,7,8 i 9. Žalbeno vijeće odbacilo je i alternativne oblike odgovornosti hrvatskih generala.

DEN HAAG

Dok se galerijom Haaškoga suda prolamao pljesak i erupcija oduševljenja nakon što je predsjedavajući Žalbenoga vijeća Theodor Meron objavio odluku suda o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač još uvijek su smireno slušali tijek ročišta. Tek nakon što je ročište zaključeno i petorica sudaca napustila sudnicu uzbuđenje sa sudske galerije prenijelo se u sudnicu gdje su se dvojica oslobođenih hrvatskih generala počela grliti sa svojim odvjetničkim timovima i tek tada pokazala prve emocije, Gotovina osmjesima a Markaču su se oči zasuzile. Markačeva supruga Mirjana koja je čitanje pravomoćne presude pratila sa sudske galerije pljeskala je odluci žalbenoga vijeća i grlila se sa članovima svoje obitelji i prijatelja. Veselje nakon završetka ročišta prenijelo se potom u predvorje Haaškoga suda gdje su predstavnici obrane primali bezbrojne čestitke dok su hrvatski predstavnici dogovarali prebacivanje dvojice oslobođenih generala danas u Hrvatsku. U zrakoplovu koji će doći po generala Gotovinu i Markača u Nizozemsku će doputovati i Gotovinina supruga Dunja.

DEN HAAG

General Ante Gotovine Luka Mišetić kazao je u petak hrvatskim novinarima u Haagu da će s predstavnicima hrvatskog veleposlanstva u Haagu dogovoriti način prebacivanja oslobođenih hrvatskih generala u Hrvatsku. S hrvatskim veleposlanstvom u Haagu dogovorit ćemo način prebacivanja generala Gotovine i Markača u Hrvatsku, rekao je Mišetić. General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je u petak sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.

DEN HAAG

Sudac Alphons Orie, koji je donio prvostupanjsku presudu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača i kojemu su sve dosadašnje presude djelomično ili u potpunosti odbčane, trebao bi poduzeti ozbiljan korak i dati ostavku na položaj suca u Haškom sudu, izjavio je u petak u Den Haagu Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. "To je već druga presuda suca Oriea koja je u potpunosti odbačena, a i ostale su mu djelomično poništene i stoga bi trebao razmisliti o ostavci", rekao je Mišetić nakon oslobađajuće presude žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Gotovina-Markač. Sudac Orie bio je predsjednik raspravnog vijeća koje je 15. travnja osudilo generale Gotovinu i Markača na 24 odnosno 18 godina zatvora. To je druga presuda Alphonsa Oriea koja je u potpunosti poništena. U travnju 2008. godine sudsko vijeće s Oriem na čelu donijelo je oslobađajuću presudu protiv bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, a u žalbenom postupku ta je presuda poništena i naređeno je novo suđenje. Suđenje Haradinaju još traje.

BEOGRAD

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je u petak da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu pokazuje da je "ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina", a odluku ICTY nazvao skandaloznom i pravno neshvatljivom. "Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubojstvima, protjerivanjima i ugroženosti više stotina tisuća ljudi, a da za to nitko nije odgovarao", rekao je Vukčević beogradskim medijima. "Pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvrđenom činjeničnom stanju prvostupanjsko sudsko vijeće optuženima izreklo visoke kazne, a drugostupanjsko vijeće donijelo dijametralno suprotnu odluku", ocijenio je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

BEOGRAD

Izvršna ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić ocijenila je u petak da oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu "nije donijela pravdu žrtvama", ali ukazuje da "nema državne odgovornosti Hrvatske". "Ova presuda sasvim sigurno nije donijela pravdu žrtvama. Što se tiče oslobođenih generala, presuda nedvojbeno kaže da nema državne odgovornosti Hrvatske, nema zajedničkog zločinačkog pothvata te nema ni njihove odgovornosti", rekla je za Hinu Kandić komentirajući presudu iz Haaga. Kandić je u kometaru rekla i da su ocjene Žalbenog vijeća ICTY "srušile koncepciju udruženog zločinačkog pothvata".

DEN HAAG

Pravda je spora, ali dostupna, rekla je Mirjana Markač, supruga generala Mladena Markača, koji je zajedno s generalom Antom Gotovinom u petak pravomoćnom presudom Žalbenog vijeća Haškog suda oslobođen svih optužbi. "Pravda je spora, ali dostupna. Moralo se to dogoditi", rekla je Mirjana Markač preplavljena emocijama nakon što je žalbeno vijeće poništilo osuđuje presude Prvostupanjskog vijeća. "Nemam riječi, ne mogu vam opisati kako se osjećam, dobro je da mogu uopće govoriti", rekla je. Željko Dilber, prijatelj i suborac generala Gotovine, također je oduševljen presudom žalbenom vijeća. "Na generalu Gotovini vidjelo se veliko olakšanje kada je sudac pročitao odluku", rekao je.

ZAGREB

Svjetske i regionalne agencije prenijele su u petak vijest o oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u žalbenom postupku na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na prostoru bivšeg Jugoslavije (ICTY). Žalbeno vijeće u petak je izreklo oslobađajuću presudu najvišim hrvatskim vojnim časnicima koji su prvostupanjskom presudom bili osuđeni za ratni zločin tijekom rata 90-ih, piše agencija Reuters. Dodaje da je sud odredio da se general Ante Gotovina koji je bio osuđen na 24 godine zatvora i general Mladen Markač, osuđen na 18 godina, odmah puste na slobodu. Slovenska agencija STA prenosi kako je žalbeno vijeće pod predsjedanjem suca Theodora Merona odbacilo prvostupanjsku presudu o sudjelovanju dvojice generala u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem iseljenja Srba iz Hrvatske. STA dodaje da je žalbeno vijeće također odbacilo prvostupanjsku ocjenu o prekomjerenom granatiranju gradova nekadašnje republike srpske krajine i ustvrdilo da nije to granatiranje vodilo u deportaciju srpskog stanovništva. Uz opširan tekst o ozračju punom strepnje kakvo je vladalo u petak ujutro na središnjem zagrebačkom trgu gdje su tisuće stanovnika putem divovskog ekrana iščekivale prijenos iz haške sudnioce, a koje je pri izricanju oslobađajuće presude preraslo u eksploziju radosti i oduševljenja, francuska agencija AFP ističe da je general Gotovina za Hrvate junak Domovinskog rata. Talijanska agencija ANSA prenijela je vijest o oslobađajućoj presudi dvojice generala te ističe da je bijeg generala Gotovine, koji je u Hrvatskoj junak Domovinskog rata, svojim bijegom od 2001. do 2005., ugrozio europsku budućnost Hrvatske koja će 2013. postati članica EU.

BEOGRAD

Šef srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom (ICTY) i potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić ocijenio je u petak da je Haški tribunal oslobađajućom presudom za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača "izgubio svaki kredibilitet". Ljajić je rekao da takva odluka Haaga neće utjecati na suradnju Srbije s ICTY i da "ne treba o tome razmišljati". Odgovarajući na pitanja novinara, Ljajić je podsjetio da je Haaški tribunal osnovan s ciljem da "pridonese utvrđivanju istine i pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije" i da "obitelji žrtava dobiju moralnu satisfakciju", dodajući da ništa od toga nije učinjeno.

SARAJEVO

Svi mediji u Bosni i Hercegovini u petak su kao najvažniju vijest prenijeli vijest o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Elektronički mediji u Federaciji BiH ističu kako je pravomoćnom osudom odbačena optužnica za udruženi zločinački pothvat, dok mediji u Republici Srpskoj pravomoćnu presudu ICTY-a opisuju kao "šokantnu" uz niz negativnih komentara. Radio-televizija RS (RTRS) emitirala je izvanredan program u kojemu je odmah reagirao niz političara iz tog entiteta pa je tako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su vjerovali u međunarodnu pravdu".

LJUBLJANA

Slovenski mediji javljaju o valu emocija u Hrvatskoj nakon oslobađajuće presude u Haagu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Ljubljansko "Delo" i Slovenski radio u izravnim javljanjima svojih dopisnika s Jelačićeva trga atmosferu opisuju kao "euforičnu", prožetu čuvstvima i osjećajem da je pravda u drugostupanjskom postupku ispunjena. "Delo" citira jednog od sudionika bdijenja na Jelačićevu trgu koji je rekao da je "pravda konačno stigla". Gotovina i Markač su slobodni po svim točkama optužnice, u Zagrebu i širom Hrvatske zagrljaji, suze sreće i hrvatske zastave, navodi vodeći slovenski dnevnik u svom internetnom izdanju.

BEOGRAD

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu udarna je vijest u petak na većini portala srbijanskih medija i s njom tijekom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radio postaja ili se emitira kao headline u emisijama koje su tijeku. Istodobno, elektronički mediji i internet portali izvješćuju o reagiranjima diljem Hrvatske na odluku Žalbenog vijeća ICTY da Gotovinu i Markača pusti na slobodu, a u tim izvješćima dominatna je ocjena - euforija. Uz naslov "Euforija u Hrvatskoj: rat je završen", B92 navodi da su "građani na trgovima širom Hrvatske, kao i hrvatski mediji s oduševljenjem propratili oslobađanje Gotovine i Markača" te citira naslove hrvatskih medija "Posljednje poglavlje rata", "Rat je završen", "Hrvatska nevina".

JERUZALEM

Izrael je počeo s mobilizacijom 16 tisuća pričuvnih vojnika, objavila je vojska u petak što je znak da bi se sukobi s palestinskim borcima u Pojasu Gaze mogli nastaviti i jačati. Izraelska dvodnevna akcija na Gazu provodila se uglavnom zračnim napadima, no dužnosnici su kazali da bi kopnena akcija mogla biti neophodna da se zaustavi raketiranje izraelskog teritorija iz Pojasa Gaze. U četvrtak je izraelski ministar obrane Ehud Barak objavio da je odobrena mobilizacija pričuvnih vojnika, a general Yoav Mordechai objasnio da se mobilizacija 30 tisuća pripadnika pričuvnih snaga može provesti u bilo kojem trenutku. U izraelskim zračnim napadima dosad je ubijeno 19 Palestinaca od kojih sedmero boraca te 12 civila među kojima šestero djece i trudnica. Palestinske rakete ispaljene iz Gaze ubile su tri Izraelca u gradu Kriyat Malchi u četvrtak ujutro.

TOKIO

Zastupnički dom japanskog parlamenta u petak je na plenarnoj sjednici službeno raspušten odlukom premijera čime je otvoren put za prijevremene parlamentarne izbore u prosincu. "Na temelju članka sedam Ustava, Donji dom je raspušten", rekao je predsjednik Zastupničkog doma Takahiro Yokomichi. Raspuštanje koje je predložio šef vlade lijevog centra Yoshihiko Noda deset mjeseci prije roka za izbore, odobrio je car Akihito, a pozdravila trojica zastupnika "banzaija", podizanjem ruku prema nebu, kao što zahtijeva tradicija. Noda je ranije obećao oporbenim strankama da će ubrzo pozvati birače na izbore ako neki važni zakoni dobiju podršku desnog centra.

SARAJEVO

Naredne dvije godine bit će ključne za Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da se uklone barijere koje su postavljene na putu njenog potpunog poslijeratnog oporavka i pune euroatlantske integracije, ocjena je koju je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko prenio dužnosnicima američke administracije s kojima se sastao u Washingtonu, prenio je u petak Ured visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu. Inzko je u Washington otputovao nakon što je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ranije ovog tjedna predstavio izvješće o stanju u BiH u kojemu je upozorio na ozbiljno pogoršavanje krize i sve veće prijetnje po opstanak zemlje koje predstavljaju postupci političara iz Republike Srpske. O stanju u BiH Inzko je u Washingtonu razgovarao s dužnosnicima State Departmenta, Nacionalnog vijeća sigurnosti i ureda američkog potpredsjednika.

MOSTAR

Predstavnici najvećih hrvatskih političkih stranaka i udruga iz Domovinskog rata izrazili su u petak oduševljenje presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uz ocjenu da je takva odluka bila jedina moguća. "Pod emocijama smo. Ja sam bio sinoć u Zagrebu. To je jedino pravedna odluka", rekao je predsjednik Udruge dragovoljaca i vetarana Domovinskog rata HVO-a Nikica Tomić. Po njegovim riječima, ova je presuda veliko ohrabrenje i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatima iz BiH koji će zajedno s obilježavanjem pada Vukovara obilježiti i uspostavu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota izrazio je zadovoljstvo što je drugostupanjskom presudom ukinuta odredba o udruženom zločinačkom pothvatu i što su hrvatski generali na slobodi.

DEN HAAG

Njemački zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt pozdravio je u petak odluku žalbenog vijeća Haškog suda o poništenju "skandalozne provostupanjske presude" i puštanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača na slobodu. "Odbačena je politička skandalozna presuda u prvostupanjskom postupku, koja nije istraživala osobnu odgovornost, nego čisto političku", istaknuo je u priopćenju zastupnik iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU). Posselt je u priopćenju također pozvao hrvatsko pravosuđe da "ima isti pošten odnos prema čovjeku koji je zaslužan što će Hrvatska uskoro postati članica EU-a, a to je bivši premijer Ivo Sanader. On također ne bi trebalo biti žrtvom ispolitiziranog pravosuđa", kaže Posselt.

DEN HAAG

Bivši branitelj generala Mladena Markača pred Haaškim sudom i danas sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je kako oslobađajuća pravomoćna presuda predstavlja veliki dan za generale ali i za Hrvatsku. Šeparović je kazao kako je za Hrvatsku presuda važna zbog toga što je srušen zaključak o udruženom zločinačkom pothvatu a za dvojicu generala jer je potvrđeno da nisu odgovorni za zločine kojih je bilo. Takva presuda imat će odraza i na druga pitanja poput postupka koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) gdje je Hrvatska tužila Srbiju za povredu konvencije o genocidu, a Srbija uzvratila protutužbom tvrdeći da je tijekom Oluje počinjen genocid.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙