FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec iznio je svoj stav u vezi problema rješavanja štednje Ljubljanske banke, iz kojeg se vidi da slovenski stručnjak još nije informirao slovensku vladu o dogovoru dvaju financijskih stručnjaka, kazala je u četvrtak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ona je, prije početka sjednice hrvatske vlade, odgovarala na pitanje je li Erjavec svojim izjavama demantirao izjave šefice hrvatske diplomacije. "Što bi me oni demantirali, oni su iznijeli svoj stav iz kojeg se očito vidi da njihov stručnjak još nije informirao vladu o dogovoru dvaju financijskih stručnjaka", kazala je Vesna Pusić. Hrvatska ministrica je objasnila da je hrvatski stručnjak Zdravko Rogić informirao hrvatsku vladu o kompromisnom dogovoru u vezi Ljubljanske banke. "Naš stručnjak je nas informirao. Dakle, što se financijskih stručnjaka tiče oni su postigli dogovor i sada je njihova zadaća da o tom dogovoru oko kojega se obojica slažu obavijeste svoje vlade. Što se nas tiče, mi imamo tu informaciju", dodala je ističući kako sama bit dogovora "nije tema o kojoj ćemo javno govoriti".

PEKING

Kineski odlazeći predsjednik Hu Jintao službeno je u četvrtak otvorio kongres vladajuće Komunističke partije na kojemu će biti izabrana nova generacija državnih čelnika, izjavivši pritom da je zemlja u jednakoj mjeri suočena s rizicima i prilikama. Više od 2.000 izaslanika okupilo se u Velikoj palači naroda, zgradi parlamenta u Pekingu, na početku sedmodnevnog kongresa koji se održava u vrijeme rastućih socijalnih nemira, ljutnje javnosti zbog korupcije i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih. "Sada, dok se nastavljaju duboke promjene uvjeta na globalnom i nacionalnom planu i u našoj stranci, suočeni smo s mogućnostima za razvoj bez presedana kao i s dosad nepoznatim rizicima i izazovima", rekao je Hu u svom govoru. Tijekom kongresa Hu će se odreći svoje dužnosti šefa stranke u korist imenovanog nasljednika, potpredsjednika Xia Jinpinga. Xi će preuzeti državnu dužnosti na godišnjem zasjedanju parlamenta u ožujku. Vlada je pojačala mjere sigurnosti uoči kongresa, te također zatvorila ili protjerala desetke disidenata.

ZAGREB

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) svojim je radom poslao poruku da zločini neće ostati nekažnjeni, otvorio je prostor za pomirenje u regiji i pomogao postavljanju temelja rada drugih međunarodnih kaznenih sudova uključujući stalnog kaznenog suda u Haagu, poručili su sudionici konferencije o naslijeđu Haškoga suda koja se u četvrtak održava u Zagrebu. "ICTY je danas lider globalnog rata za pravdu", kazao je potpredsjednik Haškog suda malteški sudac Carmel Agius otvarajući konferenciju o naslijeđu ICTY-ja u bivšoj Jugoslaviji koja je okupila predstavnike pravosuđa i nevladinih udruga iz regije. On je poručio kako vjeruje da će naslijeđe ICTY-ja, koji je promijenio način gledanja na odgovornost za ratne zločine, omogućiti zemljama u regiji lakše suočavanje s prošlošću.

PRAG

Češki premijer Petr Nečas, pošto je riješio pobunu koja je prijetila srušiti njegovu vladu desnog centra, prošao je u srijedu glasovanje o povjerenju u parlamentu koji je prihvatio i povećanje poreza i reformu mirovinskog sustava. Donji dom češkog parlamenta prihvatio je povećanje poreza na dodanu vrijednost i uvođenje poreza na prihod kako bi se smanjio proračunski manjak u idućoj godini, nakon što je skupina zastupnika Nečasove Građanske demokratske stranke odustala od protivljenja tim prijedlozima. Pobuna zastupnika bila je najveći izazov Nečasovoj dvogodišnjoj vlasti a uslijedila je nakon niza odlazaka iz stranke i raskola u koaliciji koji su postupno njegovu vladu lišili većine u donjem domu koji ima 200 zastupnika.

WASHINGTON

Uvjerljiva pobjeda Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima u utorak naglasila je kako demografske promjene - etničke i generacijske - idu u korist demokratske stranke i istodobno prisiljavaju republikance da ponovno promisle o svojim porukama. Ako ne promijene svoje temeljne poruke i aktivno ne pokušaju proširiti svoju bazu izvan starijih, većinom bijelih Amerikanaca, republikanci bi mogli imati još manje izgleda na budućim izborima budući da je među američkim stanovništvom sve više Hispanoamerikanaca, Azijaca i drugih manjina kako i mladih birača, rekli su analitičari. Oni koju su glasovali prvi put, među kojima je puno mladih ljudi i imigranata, većinom su dali potporu predsjedniku Obami, dok su se stariji birači priklonili republikanskom kandidatu Mittu Romneyu, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja Reutersa i Ipsosa na dan izbora.

WASHINGTON

Rekordan broj žena dobio je mandate u Senatu i Predstavničkom domu nakon pobjeda na izborima u utorak koji su potkopali tradicionalnu mušku prevlast u tijelima zakonodavne vlasti SAD-a. U Senatu koji ima 100 članova bit će 20 žena, u Predstavničkom domu od 435 zastupničkih mjesta 81 je pripalo ženama, a u nekoliko izbornih okruga još se čekaju konačni rezultati. Zastupljenost žena u Kongresu u protekla dva desetljeća se udeseterostručila, po podacima liberalne političke skupine Emily's List. U nekoliko su američkih saveznih država žene prvi puta izabrane u Senat, uključujući Massachusetts, Nebrasku i Wisconsin u kojem je demokratkinja Tammy Baldwin postala i prva senatorica koja se otvoreno izjašnjava kao lezbijka.

KABUL

Najmanje 18 ljudi, među njima i desetero civila, poginulo je u četvrtak u trima napadima na istoku i jugu Afganistana, objavile su pokrajinske vlasti, a riječ je o najgorem pojedinačnom danu od prošlomjesečnog nasilja za Kurban bajram. Bomba je ubila desetero civila koji su se vozili na vjenčanje u okrug Musu Qalu u pokrajini Helmandu, rekao je glasnogovornik pokrajinskog šefa policije u Helmandu Farhid Ahmad Farhang. Druga bomba ubila je petoricu vojnika u okrugu Badpaku u istočnoj pokrajini Lanhamu, rekao je Sarhadi Zwak, glasnogovornik guvernera te pokrajine. U trećem napadu bombaš samoubojica na motociklu aktivirao je eksploziv u policijskoj postaji u gradu Kandaharu i ubio trojicu policajaca, a ranio četvoricu, objavile su lokalne vlasti.

LOS ANGELES

Autor protuislamskog filma koji je potaknuo val smrtonosnog nasilja u arapskim zemljama osuđen je u srijedu na godinu zatvora zbog kršenja uvjetne slobode u aferi bankarske pronevjere, objavio je sud u Los Angelesu. Mark Basseley Youssef (55), prethodno poznat pod imenom Nakoula Basseley Nakoula, priznao je da je koristio nekoliko pseudonima kršeći uvjetnu slobodu. Priznajući krivnju za četiri točke optužnice, primjerice dobivanje kalifornijske vozačke dozvole uz pomoć lažnog identiteta, Mark Basseley Youssef sporazumio se s tužiteljevim uredom te se odustalo od još četiri točke optužnice.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙