FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

MOSTAR - Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Božo Ljubić primio je u srijedu veleposlanike Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj Nigela Caseya i Davida Slinna pri čemu su se sugovornici složili da ulazak Hrvatske u Europsku uniju predstavlja veliku prigodu za BiH. "Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju sudionici razgovora zajednički su ocijenili kao priliku i izazov, a ne kao prijetnju za Bosnu i Hercegovinu", navodi se u priopćenju iz Ljubićevog ureda. U razgovoru je posebna pozornost posvećena pitanju broja graničnih prijelaza preko kojih će se u budućnosti moći obavljati uvoz odnosno izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla. Sugovornici su razgovarali i o političkoj situaciji u BiH u svjetlu uspostave nove koalicije na državnoj razni.

LONDON - Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je tijekom posjeta Londonu upozorila Veliku Britaniju da ne okreće leđa Europi a premijera Davida Camerona pozvala da radi s njom kako bi se izbjegla blokada pregovora o europskom proračunu krajem ovog mjeseca. Merkel i Cameron sreli su se u Londonu kako bi izgladili razlike u stavovima o proračunu EU-a. Britansko ponašanje izaziva sve više ljutnje među njemačkim dužnosnicima jer ga doživljavaju kao držanje distance prema EU-u koje bi moglo dovesti do odlaska Londona iz Unije. Cameron je pozvao na smanjivanje proračuna EU-a kao što je to učinjeno u nacionalnim proračunima članica EU i zaprijetio je da će u suprotnom uložiti veto i blokirati dogovor koji je trebao osigurati povećana sredstva za pomoć najsiromašnijim istočnoeuropskim članicama Unije. Merkel je prošlog tjedna poručila da prijetnje vetom neće pomoći napetim pregovorima unutar EU-a o proračunu.

ATENA - Grčka policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u srijedu navečer tisuće prosvjednika koji na glavnom atenskom trgu, pred parlamentom prosvjeduju protiv najave da će zastupnici prihvatiti najnoviji paket mjera štednje. Nasilje je izbilo kad se dio prosvjednika pokušao probiti kroz barikade i ući u parlament u kojem premijer Antonis Samaras traži donošenje zakona o štednji unatoč protivljenju koalicijskoga partnera. I sjednica parlamenta nakratko je prekinuta jer su zaposlenici parlamenta počeli štrajk, a sjednicu su u znak prosvjeda napustili i oporbeni zastupnici. Ukupno je bilo gotovo stotinu tisuća prosvjednika.

COTONOU - Afrička unija (AU) zatražila je od Baracka Obame da se u njegovu drugom mandatu Sjedinjene Države snažnije zauzimaju u rješavanju kriza na afričkom kontinentu, rekao je predsjedatelj te organizacije. Predsjedatelj Thomas Boni Yayi iz Benina, uputio je Obami čestitku u kojoj mu je poželio da se "Sjedinjene Države snažnije zauzimaju u rješavanju kriza i drugih prijetnja koje slabe afričke države". Bon Yayi je usto čestitao američkom predsjedniku što je već učinio korake radi "većeg sudjelovanja Afrike u zajedničkom rješavanju problema našeg planeta", rekao je u priopćenju. Boni Yayi koji je predsjednik Benina od 2006., ove godine predsjeda Afričkom unijom.

NEW YORK - Libija ne bi smjela dijeliti oprost za ratne zločine počinjene tijekom lanjskog ustanka protiv tadašnjeg vođe Moamera Gadafija, bez obzira na kojoj strani bili počinjeni, rekla je u srijedu glavna tužiteljica Međunaordnoga kazneog suda (ICC). U prvome predstavljanju UN-ovu Vijeću sigurnosti u ulozi glavne tužiteljice toga suda u Haagu, Fatou Bensouda je rekla da će ICC-ovo predraspravno vijeće "na vrijeme" odlučiti treba li Saifu al-Islamu Gadafiju, sinu pokojnoga Gadafija suditi u Haagu ili u Libiji. Spomenula je nedavno prihvaćeni libijski zakon koji otvara mogućnost amnestije za "djela koja su bila nužna u revoluciji 17. veljače", što stvara mogućnost da se ne gone počinitelji zločina iz redova boraca protiv Gadafija. Po njezinim riječima, libijska se vlada obvezala na strategiju progona svih zločina počinjenih u zemlji.

PORT-AU-PRINCE - Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim koji boravi u službenom posjetu Haitiju, obećao je pomoć te ustanove u suzbijanju krajnjeg siromaštva u zemlji koju je 2010. poharao razoran potres a 2012. olujno nevrijeme koje je sa sobom donio uragan Sandy. Kim koji je govorio na simpoziju što su ga organizirale vlasti radi suzbijanja siromaštva, obećao je usto da će poduprijeti obnovu zemlje pa je u tom smislu s premijerom Laurentom Lamotheom potpisao ugovor vrijedan 125 milijuna dolara. Pozvao je čelnike Haitija da osnaže stabilnost domaćih ustanova, otvaraju radna mjesta, poboljšaju osnovne usluge i ožive privatni sektor, što sve može utjecati na suzbijanje siromaštva.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙