FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 7. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti u Hrvatskoj u 15,30 sati:

SISAK - Stanovnici ugrožene sisačke gornje Posavine odahnuli su nakon podneva jer je najviši vodni val Save prošao bez većih posljedica i šteta. Na cijelom toku Save uzvodno od Siska vodostaj je u opadanju, a vodni se val kreće sisačkom donjom Posavinom prema Jasenovcu. Zahvaljujući iskustvu od prije dvije godine, sve službe su s obzirom na izvanredne mjere obrane od poplava djelovale pravodobno i učinkovito. Suradnjom svih sudionika zaštite i spašavanja, Vodoprivrede Sisak, dobrovoljnih vatrogasnih društava, Civilne zaštite i mještana pravodobno je postavljeno pet kilometara zečjih nasipa. Spremni su bili i pripadnici HGSS-a iz Novske te stožeri zaštite i spašavanja Siska i Sisačko-moslavačke županije. Zbog porasta vodostaja, aktiviran je preljev Palanjek, no prije dvije godine izgrađeni kanal nije mogao prihvatiti svu vodu pa je ona prelila preko ceste u dužini od stotinjak metara. Na tom je mjestu nakon posljednje poplave izgrađen odvodni kanal prema Lonjskome polju i most preko njega koji je također poplavljen. Mještani Palanjka i Hrastelnice, dvaju susjednih, sada vodom razdvojenih sela strahuju da bi nabujala voda mogla odnijeti i most. Zbog visokog vodostaja, osim ceste Sisak-Palanjek-Martinska Ves, u prekidu je i promet na županijskoj cesti Žažina-Mala Gorica, a na cesti Žirčica-Martinska Ves cesta je zatvorena samo za teretna vozila.

ZAGREB - Ustavni sud ukinuo je danas neke odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a Saboru naložio da predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa osnuje najkasnije do 15. veljače iduće godine. Prijedlog za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba, ali i cijelog Zakona o sprječavanju sukoba interesa lani su podnijeli tadašnji SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko te Gordana Grbić i Daniel Majer, tvrdeći da zakon zadire u privatnost dužnosnika i članova njihovih obitelji te da Povjerenstvu daje ovlasti USKOK-a. Ustavni sud odbacio je prijedlog ukidanja čitavog zakona, donesenog u veljači 2011., no ukinute su odredbe za koje je utvrđeno da su Povjerenstvu dale ovlasti tijela kaznenog progona, suprotno ustavnom načelu trodiobe vlasti. Ukinuta je tako odredba po kojoj su banke na zahtjev Povjerenstva bile dužne dostaviti podatke o imovini dužnosnika, čak i kad su zaštićeni bankarskom tajnom. Ustavni sud ističe da je bankarska tajna zaštićena međunarodnim ugovorima te da je tako zaštićenim podatcima moguće pristupiti isključivo u okviru kaznene istrage, odnosno utvrđivanja kaznene odgovornosti dužnosnika, za što su nadležna isključivo tijela kaznenog progona, a ne i Povjerenstvo koje je administrativno tijelo. U odluci se, uz ostalo, ističe i da takve odredbe otežavaju razumijevanje sukoba interesa te da mogu negativno utjecati na javno mnijenje koje bi dužnosnike u sukobu interesa moglo pogrešno prepoznati kao korumpirane. Ustavni suci su se složili kako zbog ukidanja pojedinih odredaba Zakona o sprječavanju sukoba interesa Povjerenstvo neće imati do kraja definirane nadležnosti sve dok se ne donese novi zakon ili novela postojećeg, ali i utvrdili kako ta činjenica nije smetnja za početak njegova rada.

STOCKHOLM - Zadovoljan sam što je u Hrvatskoj na djelu demokracija, ali nisam sretan jer odluka Ustavnog suda znači da smo u jednom trenutku više vodili računa o političkim interesima nego o vladavini prava, rekao je u srijedu u Stockholmu predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Time je komentirao današnju odluku Ustavnog suda koji je ukinuo nekoliko odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa za koje je Leko još kao zastupnik SDP-a lani tražio ocjenu ustavnosti. "Naravno, zadovoljan sam što je u Hrvatskoj na djelu demokracija i vladavina prava, što Ustavni sud radi svoj posao, što ocjenjuje ustavnost i zakonitost zakona koje donosi Hrvatski sabor", rekao je Leko novinarima, ali i dodao kako zbog toga nije sretan. "To znači da smo u jednom trenutku u hrvatskom parlamentu više vodili računa o političkim interesima nego o vladavini prava. Ipak, moram izraziti zadovoljstvo da vladavina prava u Hrvatskoj ima smisla, da je u naravi i da djeluje. U tom smislu svaku odluku Ustavnog suda pozdravljam", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora koji u Stockholmu boravi na poziv predsjednika švedskog parlamenta Pera Westerberga, kako bi bio nazočan raspravi i ratifikaciji pristupnog ugovora.

ZAGREB - Nestranačka udruga GONG ocijenila je da je Ustavni sud današnjom odlukom o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa otvorio put za donošenje novog i primjerenijeg zakonskog rješenja. "Današnja odluka Ustavnog suda o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa odražava GONG-ov, ali i stav organizacija civilnog društva okupljenih u Platformu 112, da aktualni Zakon na potpuno krivi način definira i tretira pitanje sukoba interesa. Ovom odlukom Ustavni je sud otvorio put za donošenje novog i adekvatnijeg zakonskog rješenja kojim će se sukob interesa, ne samo sprječavati i kažnjavati, već će ga se sustavno prepoznavati i njime upravljati među dužnosnicima, službenicima i svim ostalim sudionicama procesa političkog odlučivanja, na svim razinama i u svim granama vlasti", priopćili su, uz ostalo, danas iz GONG-a.

ZAGREB - U Zagrebu je loše gospodarsko stanje, narušavaju se ekonomski odnosi, radnici ostaju bez posla, a socijalna politika ne daje odgovore na probleme ljudi koji su donedavno radili, ocijenio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Gradske organizacije HNS-a Dragan Kovačević. Gradska politika je dijelila onda kada je bilo, a danas kada nema i kad postoje još veće potrebe socijalno ugroženih skupina ne radi se dobra diverzifikacija prema tom dijelu stanovništva, od temeljne socijalne pomoći do školskih knjiga za najsiromašnije, ustvrdio je. Upitan o HNS-ovom kandidatu za gradonačelnika, Kovačević je rekao kako HNS "razgovara sa svima oko svega, ali bez ucjena". HNS nudi rješenje i vizije kako se Gradom treba upravljati i stoga predlažemo što hitnije sazivanje tematskih sjednica Gradske skupštine na temu stanje gospodarstva i perspektive te projekcijama socijalne politike za iduće razdoblje, naglasio je. Kovačević je predložio i promjene u naplati parkiranja u tim zonama, tako da bi prvi sat bio besplatan, drugi sat 50 posto cijene, te da se općenito snizi cijena parkiranja u Zagrebu.

ZAGREB - Zagrebački branitelji i ratni vojni invalidi izrazili su danas na tribini udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba i Zagrebačke županije nezadovoljstvo rješavanjem stambenog pitanja hrvatskih branitelja te zbog prijetnja deložacijama branitelja i ratnih vojnih invalida koji su u gradskim stanovima, a vode se kao njihovi bespravni korisnici. Na tribini pod nazivom "Hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji bespravni i legalni korisnici stanova u vlasništvu grada Zagreba" branitelji su poručili kako žele da se taj problem riješi što prije te su zaprijetili štrajkom glađu i prosvjedima zbog sporosti administracije grada i mjerodavnog ministarstva. Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Mirko Ljubičić rekao je kako branitelji koji su na temelju raznih rješenja u gradskim stanovima već godinama sada dobivaju odluke o deložacijama jer ih gradska vlast smatra nelegalnim korisnicima tih stanova. Predstavnik ureda gradonačelnika Miro Laco rekao je da će se "stambeno zbrinuti svi ratni vojni invalidi i branitelji koji su bespravno ušli u gradske stanove" te da nitko od branitelja u te stanove nije ušao bez razloga. Najavio je da će grad pronaći model za branitelje koji nemaju status stradalnika, a žive u gradskim stanovima. Pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić rekao je da u Zagrebu ima oko 1100 zahtjeva branitelja i ratnih vojnih invalida za stambenim zbrinjavanjem.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je danas kako je treća životna dob blagoslov i izazov, a ne problem, na konferenciji "Perspektive starenja u zemljama regije" koja je danas u Zagrebu okupila domaće i stručnjake iz BiH, Crne Gore, Slovenije i Srbije povodom obilježavanja Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. "Od objektivnih ekonomskih problema s kojima se susreće Europska unija kad je riječ o mirovinskom, zdravstvenom i socijalnom osiguranju treba napraviti prednost", rekao je Bernardić podsjetivši da je priča o održivosti mirovinskog sustava u EU jedna od važnijih, pa tako i pitanje treće životne dobi, aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Naveo je da u Zagrebu živi 20 posto građana starijih od 65 godina što je slično i u glavnim gradovima regije te je pozdravio održavanje konferencije koja će pridonjeti razmjeni iskustava o tome kako se u teškoj ekonomskoj situaciji nositi s nužnim promjenama.

ZAGREB - Sa svečane sjednice Fakultetskog vijeća Fakulteta političkih znanosti (FPZ) Sveučilišta u Zagrebu, održane u sveučilišnu Rektoratu u povodu 50. obljetnice FPZ-a, danas su slavljenici i njihovi ugledni gosti, među kojima i predsjednik Ivo Josipović, uputili apel da taj fakultet što prije radi i svoje obljetnice slavi u novoj zgradi u sveučilišnom kampusu na Borongaju. Jednodušno su za to apelirali i dekan FPZ-a Nenad Zakošek, rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je bio student FPZ-a, a istaknuo je i odgovornost Zagreba za to što fakultet još radi u neprimjerenim uvjetima. Svečana sjednica Fakultetskog vijeća bila je središnji događaj ovotjedne proslave kojom FPZ obilježava pola stoljeća svoga djelovanja, a tijekom tih 50 godina, ustrajao je da se, kako je rekao Josipović, studiraju političke znanosti, a ne politika. Predsjednik je pozvao slavljenike da daju aktivan prinos i reformi znanosti i visokog obrazovanja koju smatra vrlo važnom. Zbog iznimnoga doprinosa radu fakulteta i hrvatskoga društva u cjelini predsjednik Josipović odlikovao je četvoricu uglednih profesora FPZ-a Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića i to visoko odličje uručio akademiku Zvonku Posavcu i trojici professora emeritusa: Ivanu Prpiću, Davoru Rodinu i Ivanu Šiberu.

SPLIT - Više od 15,5 kilograma marihuane vrijedne oko 700 tisuća kuna otkrili su policajci iz Vrgorca u osobnom automobilu kojim je jučer upravljao državljanin Crne Gore, izvijestila je danas na konferenciji za novinare splitska policija. Vrgorački policajci proveli su u koordinaciji sa Službom kriminaliteta droga i Službom za državnu granicu splitsko-dalmatinske Policijske uprave kriminalističku istragu nad 26-godišnjakom iz Crne Gore za kojega se osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo zloporabe opojnih droga, zbog čega je priveden pritvorskom nadzorniku, a tijekom dana bit će odveden na ispitivanje u državno odvjetništvo. Zbog sumnje da je u automobilu droga, a na temelju naloga suca istrage Županijskoga suda u Dubrovniku, u posebno izrađenom dijelu pronađeno je 18 paketa s marihuanom, ukupne težine 15.616 grama. Osumnjičeni državljanin Crne Gore prokrijumčario je marihuanu iz Crne Gore preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Namjera mu je bila drogu prodati na području Hrvatske.

ZAGREB - U kolodvoru Plase jučer popodne izbjegnut je sudar vlakova - brzi vlak uspio se zaustaviti 150 metara od putničkog vlaka, izvijestile se danas Hrvatske željeznice (HŽ). U 16,15 sati - zbog kvara postavnice u kolodvoru Plase - brzi vlak vozio je u smjeru Rijeke propisanom brzinom do 20 kilometara na sat, no omogućen mu je ulaz na isti kolosijek na kojem je stajao putnički vlak Rijeka-Moravice. Signalno-sigurnosni uređaji odmah su blokirali prolazak i brzi vlak zaustavljen je oko 150 metara od putničkog vlaka, navodi se u priopćenju ureda za odnose s javnošću HŽ Infrastrukture. Očevid je uz policiju obavilo i istražno povjerenstvo HŽ-a. Dok se ne utvrdi točan uzrok tog incidenta, prometnik koji je u to vrijeme bio u službi privremeno je udaljen iz HŽ Infrastrukture.

ZAGREB - Izložba "Julije Klović - najveći minijaturist renesanse", koja se otvara sutra u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, najavljena kao jedinstven i neponovljiv umjetnički doživljaj i kulturni događaj kojim ta galerija slavljenički obilježava tridesetu obljetnicu svoga djelovanja, prvi će put na jednome mjestu predstaviti sve oblike stvaralaštva velikoga majstora, često nazivanog i Michelangelo minijature. "Pred nama je prva međunarodna izložba toga autora, koji je rođen u Hrvatskoj ali je svoj profesionalni život proživio diljem Europe renesansnog vremena te su njegova djela ostala razasuta po raznim muzejima svijeta, zbog čega je organizacija izložbe zahtijevala puno stručnog rada, napora i inicijative", istaknula je predstavljajući izložbu na konferenciji za novinare u Zagrebu ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Marina Viculin. Važni i sitni, a toliko moćni u svojem izrazu, ti su radovi zahtijevali i ovdje dobili snažan kontekst u kojemu će hrvatskoj publici pokazati svu snagu Klovićeva stvaralaštva, dodala je. Riječ je ujedno i o svjetskoj premijeri jednoga dijela Klovićeva opusa jer će prvi puta na jednom mjestu biti objedinjeno četrdesetak njegovih najznačajnijih radova nastalih tijekom 50 godina umjetničkoga stvaralaštva. Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2013.

ZAGREB - Polaganjem knjiga Danka Plevnika "Tolle lege" i Josipa Jurja Strossmayera "Govori" kao temelja, danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) počeo projekt humanitarnog karaktera "Piramida od knjiga", čiji je cilj do petka, 9. studenoga u predvorju Knjižnice izgraditi četverostranu piramidu od knjiga visine 3,5 metra. U sklopu projekta koji je pokrenut u povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, sakupljeno je više od 20 tisuća knjiga, od toga je deset tisuća dao NSK iz svog fundusa, a ostatak knjiga je prikupljen iz svih dijelova Hrvatske. U donacijama su sudjelovali pojedinci, srednje i osnovne škole te nakladnici, a knjige koje će se koristiti kao građa za piramidu bit će donirane potrebitim ustanovama nakon njezina rastavljanja ili proslijeđene zainteresiranim čitateljima kroz program međunarodne razmjene knjiga - BookCrossinga. "Projekt izgradnje "Piramide od knjiga" jedan je od poticaja čitanju u našoj zemlji, naglasila je ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Dunja Seiter-Šverko koja je i položila "knjige temeljce".

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je jutros u Gradskoj upravi ravnatelje Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije koji su ga izvijestili o uspješnoj suradnji na projektu Regionalnog ciklusa, koja je počela u sezoni 2011./2012. i dosad je polučila zamjetne rezultate. U razgovoru gradonačelnika Bandića s ravnateljima Miljenkom Puljićem, Ivanom Tasovcem i Damjanom Damjanovičem, istaknuto je da je aktivna suradnja i međusobna podrška etabliranih filharmoničara rezultirala razmjenom orkestara, a ravnatelji su posebno ponosni na spektakularni projekt Simfonija tisuće, ostvarenom u srpnju u zagrebačkoj Areni.

ZAGREB - Drama "Žena bez tijela" Mate Matišića, posvećena sudbini branitelja, prvi će put u Zagrebu biti postavljena u subotu 10. studenoga, u režiji Božidara Violića, na ZKM-ovoj sceni Miško Polanec. Riječ je o najkraćem dijelu Matišićeve "Posmrtne trilogije" koja govori o sudbinama mladih umirovljenih branitelja, čije ratne traume nerijetko vode u samoubojstvo, rečeno je na današnjem predstavljanju treće ovosezonske ZKM-ove premijere. Ta drama savjesti i strahota rata nije pisana politički nego ljudski, a govori o graničnim situacijama u kojima su ratne zločine počinili naši branitelji. Iako nije riječ o političkoj drami, prikazane sudbine u neposrednoj su vezi s politikom, istaknuo je redatelj Violić, nazvavši "fenomenom demokratske cenzure" činjenicu da zadnjih sedam godina u Zagrebu nije postavljeno nijedno Matišićevo djelo.

ZAGREB - Program "Zagreb na službenom putu", u okviru kojega će se predstaviti suvremena hrvatska pop kultura, održat će se od 9. do 11. studenog u Domu omladine u Beogradu, izvijestio je danas Zagreb Film Festival (ZFF) koji će sudjelovati s filmskim projekcijama oba omnibusa "Zagrebačke priče" i izborom kratkometražnog filma iz svog programa "Kockice". Okupljeni pod nazivom "Najbolje od Kockica" predstavit će se dosadašnji pobjednici tog natjecateljskog programa putem kojega ZFF svake godine predstavlja kratkometražne filmove novih hrvatskih autora. Predstavit će se i knjiga "Sedma republika" zadarskog novinara, publicista, rock kritičara i glazbenika Ante Perkovića, svojevrsni esej o jugoslavenskoj pop kulturi, njezinu propadanju i izgledima za budućnost u kojemu autor bez nostalgije donosi analizu tog doba. Uz filmski i književni, priređen je i glazbeni program.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙