FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Potvrda nove vladajuće većine tek nakon 20. studenog?

Autor: rmav
SARAJEVO, 7. studenog 2012.(Hina) - Šest političkih stranaka iz BiH, koje bi trebale činiti novu vladajuću većinu u toj zemlji, zatražile su u srijedu odgodu zasjedanja Zastupničkog doma parlamenta BiH do 22. studenog jer očekuju da bi do tada trebao biti postignut konačan dogovor o njihovoj programskoj suradnji, a time i stvoreni uvjeti za uspostavu nove vlasti.

Zastupnički dom je, na zahtjev Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS), u srijedu izglasao odluku o odgodi sjednice na kojoj je, među ostalim, trebao biti izabran novi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma tijela iz reda bošnjačkog naroda. Pozicija zamjenika predsjedatelja ostala je upražnjena nakon što je s tog mjesta, na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA), u listopadu smijenjen Denis Bećirović iz SDP BiH.

Odmah na početku sjednice zastupnik SDP-a Saša Magazinović je u ime šest stranaka zatražio odgodu nastavka njezina rada do 22. studenog. Obrazložio je to konstatacijom kako je u tijeku proces ustroja nove parlamentarne većine za čije je dovršenje potrebno još petnaestak dana.

Odgodi su se usprotivili zastupnici SDA i Stranke za BiH (SBiH). "Ovo nema smisla. Mi već mjesecima ništa ne radimo, a sada se ponovo traži odgoda", kazao je zastupnik SBiH Beriz Belkić. Iz SDA su pak inzistirali na objašnjenju o tome što se zapravo zbiva i zašto je potrebna odgoda ako je već jasno da postoji nova vladajuća većina koja bi trebala biti u stanju donositi odluke.

Zastupnik Dodikova SNSD-a Milorad Živković naznačio je kako trenutačno postoji dvojba o tome "treba li dati prednost sporazumu (među strankama) ili jednom čovjeku". "U takvoj situaciji ja uvijek dajem prednost sporazumu", kazao je Živković. Oporbeni su zastupnici iz toga zaključili kako SDP pokušava vratiti Bećirovića na mjesto zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma i time uvjetuje funkcioniranje nove koalicije, no to nitko iz stranaka-članica nove vladajuće "šestroke" nije izrijekom potvrdio. SNSD je prošlog tjedna postigao načelan dogovor o koaliranju sa SDP-om, no nije potvrđeno kako to znači i ponovno kandidiranje Bećirovića, o čemu su do sada nagađali mediji.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić najavio je kako bi se predsjednici šest stranaka trebali sastati u Mostaru 20. studenog. Oni bi tada trebali konačno potvrditi uspostavu novog vladajućeg bloka na državnoj razini, čime bi bio otvoren put i za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH odnosno imenovanje novih ministara obrane i sigurnosti.

Muhamed Ibrahimović i Sadik Ahmetović iz SDA, koji su ranije obnašali te dužnosti, smijenjeni su u listopadu nakon raspada dotadašnje vladajuće koalicije čiji je član bila i njihova stranka.

Nakon uspostave novog Vijeća ministara BiH još uvijek ostaje problem vlasti u Federaciji BiH gdje SDP, SBB i dva HDZ-a još uvijek nisu našli rješenje kako smijeniti ministre iz SDA i Hrvatske stranke prava (HSP). Takvu smjenu mora odobriti predsjednik FBiH Živko Budimir koji to odbija učiniti sve dok predsjednici parlamentarnih stranaka s njim ne obave potrebne konzultacije. Budimirovu pozivu na takav razgovor do sada se nisu odazvali ni iz SDP-a niti iz dva HDZ-a jer aktualnog predsjednika FBiH smatraju nelegitimnim.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙