FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: SDP očekuje brzi dogovor o novoj vlasti

Autor: rmav
SARAJEVO, 24. listopada 2012.(Hina) - Podpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Damir Hadžić potvrdio je u srijedu kako ta stranka računa da će biti dio nove vladajuće većine i na državnoj i na razini Federacije BiH, a za idući tjedan najavio je početak međustranačkih pregovora na kojima bi se pokušao dogovoriti program djelovanja nove koalicije iz koje će biti isključena Stranka demokfratske akcije (SDA).

"Još nemamo parlamentarnu većinu no i dalje razgovaramo osim sa SDA", kazao je Hadžić novinarima u Sarajevu, najavivši za početak idućeg tjedna sastanak dužnosnika SDP-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Delegacija Europske unije u BiH potvrdila je kako će u ponedjeljak u Sarajevu doputovati i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji bi u BiH trebao boraviti dva dana i sastati se s čelnicima političkih stranaka.

Hadžić je pak kazao kako vjeruje da će u idućim danima biti moguće postići konačni sporazum o novoj vlasti, u kojoj bi uz SDP i SNSD bili i Savez za bolju budućnost (SBB), HDZ BiH, HDZ 1990. te Srpska demokratska stranka (SDS).

Komentirajući iznenađujuće ishode sjednica doma naroda i zastupničkog doma parlamenta BiH, na kojima su u ponedjeljak najprije smijenjeni ministri u vijeću ministara iz SDA a potom i zamjenik predsjednika zastupničkog doma Denis Bećirović iz SDP-a, Hadžić je ustvrdio kako to nije rezultat nikakvog konačnog međustranačkog sporazuma.

Odluku Dodikovog SNSD-a da u zadnji trenutak povuče zahtjev za smjenu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova BiH, Hadžić je pokušao pojasniti tvrdnjom kako su i stranke iz Republike Srpske shvatile da bi smjenom svih ministara bošnjačke nacionalnosti u vijeću ministara BiH država ušla u ustavnu krizu s krajnje neizvjesnim ishodom.

Za donošenje odluka u vijeću ministara potrebno je da uz običnu većinu članova toga tijela za njih glasuje i barem po jedan ministar iz reda svakog od tri konstitutivna naroda.

Uz eventualnu smjenu Lagumdžije, proces donošenja odluka bio bi blokiran s obzirom da su obadva već smijenjena ministra iz reda SDA bili Bošnjaci.

Hadžić je optužio SDA da nakon odlaska u oporbu sada pokušava prizvesti još veću krizu u zemlji.

"Pozivam SDA da prestane s izazivanjem kaosa", kazao je Hadžić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić te je optužbe u srijedu odbacio, dodajući kako je zapravo SDP odgovoran za sve gore stanje u državi i eskalaciju političke krize.

Potvrdivši kako nakon ishoda glasovanja u parlamentu BiH SDA definitivno odlazi u oporbu, Tihić je kazao i kako se osjeća prevarenim od strane predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

"Čović me sve do početka sjednice doma naroda uvjeravao da HDZ neće glasovati za smjenu ministara iz SDA", kazao je Tihić dodajući kako sada pretpostavlja da će se HDZ BiH na sličan način ponašati i pri očekivanoj rekonstrukciji vlade Federacije BiH.

Tihić je novinarima podjelio i preslike potpisanog sporazuma s Miloradom Dodikom, u kojemu stoji kako je on odlučan inzistirati na smjeni Lagumdžije što se na kraju nije dogodilo.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙