FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament BiH smijenio Bećirovića

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. listopada 2012.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine smijenio je u utorak zamjenika predsjednika toga tijela Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP), što je unijelo dodatnu konfuziju u već složenu političku situaciju u toj zemlji.

Bećirović je smijenjen na inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA), kojoj su se pridružile stranke iz Republike Srpske, dok je HDZ BiH bio suzdržan a HDZ 1990. protiv smjene.

Sve te stranke različito su se ponašale tijekom izjašnjavanja o tome hoće li zastupnički dom u utorak razmatrati smjenu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova, kao i kada je u ponedjeljak dom naroda parlamneta BiH donio odluku o smjeni dvojice ministara i jednog doministra u vijeću ministara BiH iz SDA što je bio prijedlog SDP-a.

Dužnosnici SDA smijenjeni su zahvaljujući glasovima dvaju HDZ-a te Srpske demokratske stranke (SDS), dok je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bio protiv.

SNSD je pak u utorak povukao prijedlog da se na sjednici zastupničkog doma glasuje o smjeni Lagumdžije, a time su bili iznenađeni i zastupnici SDS-a koji je Dodikov koalicijski partner na državnoj razini.

"Nama to nitko nije najavio", kazala je novinarima iznenađena zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Smjene različitih dužnosnika iz različitih stranaka učinile su nepredvidljivim daljnji razvoj događaja, iako je dopredsjendik SDA Asim Sarajlić tijekom dana izjavio kako smjena njihovih ministara i odustajanje od rasprave o smjeni Lagumdžije definitivno znači odlazak SDA u oporbu.

Predstavnici ostalih stranaka u utorak se nisu jasno očitovali o novoj vladajućoj većini, a zastupnik SNSD-a Milorad Živković poručio je kako će ta stranka koalirati s onim tko ponudi više.

Pojasnio je kako će se u SNSD-u pri tom voditi gospodarskim i interesima Republike Srpske.

SDP BiH oglasio se tek priopćenjem u kojemu se navodi da zbivanja u parlamentu u protekla dva dana "predstavljaju početak rješavanja političke krize".

Iz te stranke tvrde kako im nije cilj tek puki ostanak na vlasti, nego konkretan program kojega bi provodila nova parlamentarna većina.

"Raduje činjenica da i druge stranke prihvaćaju to načelo te da je već učinjen niz koraka u smjeru definiranja zajedničkih aktivnosti", stoji u priopćenju u kojemu se odbacuju tvrdnje iz SDA o tajnim dogovorima i urotama.

Zastupnik oporbene Stranke za BiH (SBiH) Beriz Belkić ocijenio je kako je u sadašnjoj situaciji izvjesna samo nova blokada cijele države.

"Sve što smo vidjeli od ožujka kada je uspostavljeno vijeće ministara BiH je potpuna blokada", kazao je Belkić, upozoravajući kako iz stranaka koje pretendiraju ostati u vlasti sada neprestano podižu cijene kojima s time trguju.

"Pitanje je dakle tko će platiti više a plaća se državom BiH", kazao je Belkić.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙