FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Stranke čeka diplomatska ofenziva EU i SAD

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. listopada 2012.(Hina) - Postignu li ključne političke stranke u Bosni i Hercegovini dogovor o uspostavi nove vladajuće većine, ta bi zemlja novo vijeće ministara mogla dobiti najranije za dvadesetak dana, ocjena je koju u četvrtak prenose mediji u BiH analizirajući moguće izlaze iz sadašnje krize vlasti koja potresa tu državu.

Taj idealni scenarij temeljen je na očekivanjima da će se intenzivni razgovori čelnika političkih stranaka ubrzano nastaviti idućega tjedna, a ukoliko se postigne čvrsti dogovor potvrda imenovanja novih ministara obrane i sigurnosti mogla bi se naći pred parlamentom BiH do polovice studenoga.

Ključeve uspostave nove vlasti za sada drže Socijaldemokratska partija BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika čiji bi se čelnici trebali sastati u Sarajevu početkom idućeg tjedna.

U isto vrijeme u Sarejvo bi trebao stići i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, a nakon njega i američka državna tajnica Hillary Clinton te europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Iako je put šefice američke diplomacije u jugoistočnu Europu bio ranije planiran, njezin dolazak u BiH uslijedit će u trenutku kada se ta zemlja suočava s najtežom političkom krizom od potpisivanja Daytonskog sporazuma, a s manjim ili većim intenzitetom traje još od općih izbora provedenih 2010. godine.

Kako je najavljeno iz State Departmenta, Clinton i Ashton će u Sarajevu inzistirati na "nepromjenjivom angažmanu međunarodne zajednice na provedbi sporazuma iz Daytona" te istaknuti "hitnu potrebu da stranački čelnici služe interesima naroda BiH i provedu nužne reforme".

U prijevodu s diplomatskog rječnika, bosanskohercegovački političari mogu očekivati novi pritisak iz Washingtona i Bruxellesa da se prestanu svađati i počnu provoditi reforme na koje su se obvezali.

Na to je tijekom posjeta Sarajevu u srijedu pozvao i britanski ministar vanjskih poslova William Hague, koji je političarima u BiH poručio "da se napokon uozbilje".

No prije konačnog dogovora o uspostavi nove vlasti u BiH potrebno je rješiti neke važne dvojbe, što će biti iznimno teško zbog općeg nepovjerenja među strankama.

"Svi su prevarili, slagali su", požalio se novinarima predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, komentirajući iznenađujuću odluku HDZ BiH i HDZ 1990. te Srpske demokratske stranke (SDS) da tijekom glasovanja u domu naroda u ponedjeljak podupru zahtjev za smjenu ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i sigurnosti Sadika Ahmetovića.

Nakon smjene svojih ministara, SDA je najavio odlazak u oporbu, prepuštajući SDP-u da sa srpskim i hrvatskim strankama pokuša uspostaviti novu vlast.

Iz SNSD-a je međutim stigla najava kako ta stranka neće odustati od smjene predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova, iako je u utorak odlučila da prijedlog takve odluke povuče s dnevnog reda sjednice zastupničkog doma.

"Mi od zahtjeva za smjenu Lagumdžije nećemo odustati", izjavio je član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je ujedno visoki dužnosnik SNSD-a.

Mediji nagađaju kako Lagumdžija ima problem i sa Savezom za bolju budućnost (SBB), koji mu je nužan kao koalicijski partner s bošnjačke strane.

Predsjednik SBB-a i medijski tajkun Fahrudin Radončić je prema ranijim najavama trebao preuzeti dužnost ministra sigurnosti BiH, no predsjednik glavnog odbora te stranke Fehim Škaljić u četvrtak je upozorio kako odluka o tome još nije konačna.

"Nismo donijeli tko će to biti", kazao je Škaljić "Dnevnom avazu", iznenadno najavivši kako bi Radončić mogao preuzeti dužnost ministra industrije, energetike i rudarstva u vladi Federacije BiH čija se rekonstrukcija također očekuje.

Mediji nagađaju kako je Radončić zapravo nezadovoljan time što ga je Lagumdžija u proteklim burnim danima isključio iz pregovora vođenih s drugim strankama.

Rekonstrukcija vlade Federacije BiH za očekivanu novu vladajuću koaliciju SDP-SBB-HDZ BiH-HDZ 1990. bit će poseban izazov, jer ministri iz reda SDA neće dragovoljno odstupiti sa svojih pozicija.

SDP-ov federalni premijer Nermin Nikšić to je i priznao, tvrdeći kako je "SDA odlučila da na sve načine blokira rad tijela vlsti u FBiH".

On je za banjalučke "Nezavine novine" ustvrdio kako je ustav FBiH takav da omogućava brojne blokade onome tko to želi raditi.

To proistječe iz činjenice da svaku smjenu ministara mora potvrditi predsjednik FBiH a na toj je dužnosti Živko Budimir, član Hrvatske stranke prava (HSP) koja je u čvrstom savezništvu sa SDA.

Ukoliko se odluči na pokretanje postupka smjene Budimira, o čemu konačnu idluku donosi entitetski ustavni sud, novoj bi vladajućoj većini mogli trebati mjeseci da je provede u praksi i postavi nove ministre iz dva HDZ-a.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙