FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogodile loše vijesti iz Njemačke

Autor: vmom
LONDON, 24. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu u tjedan dana prema dolaru, nakon što su podaci o padu poslovnih aktivnosti u njemačkom gospodarstvu i pogoršanju tamošnje poslovne klime potaknuli zabrinutosti u vezi slabosti najvećeg gospodarstva eurozone.

Euro se nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,29205 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,2971 dolara, što znači da je na gubitku 0,09 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Novu najnižu razinu u tjedan dana jedinstvena europska valuta nakratko je zabilježila i prema jenu, i njome se trgovalo po 102,99 jena.

Dolar je prema jenu oslabio 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i njime se trgovalo po 79,79 jena.

Indeks PMI, koji izrađuje londonska istraživačka tvrtka Markit, pokazao je znatno veći od očekivanog pad aktivnosti u sektoru proizvodnje i usluga u 17-članoj eurozoni, što upućuje na izrazitiji pad gospodarske aktivnosti.

Dodatne pritiske zajedničkoj europskoj valuti stvorilo je najnovije izvješće njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo koje je pokazalo pogoršanje poslovne klime u Njemačkoj u listopadu. Klima se tako pogoršava već šesti mjesec zaredom, uz pad odgovarajućeg indeksa na najnižu razinu u posljednje više od dvije i pol godine.

Euro se ipak i dalje držao unutar uobičajenog raspona od sredine rujna, od 1,28 do 1,3170 dolara.

"Svjedočili smo o podacima o indeksu PMI u eurozoni i Ifo indeksu poslovne klime u Njemačkoj koji su lošiji od očekivanja i razlog su slabljenja eura danas u dva navrata", sažima trendove na tržištu Antje Praefcke, valutna analitičarka u banci Commerzbank.

Pozornost je sada usmjerena na današnji govor predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija u njemačkom Bundestagu.

Draghi će se vjerojatno suočiti s oštrim pitanjima o ECB-ovom planu kupovine obveznica zaduženih zemalja eurozone, kojima bi se trebali sniziti troškovi njihova zaduživanja.

"Ulagači će pratiti i Draghija u Berlinu poslijepodne, što bi ga moglo ponukati da pokuša podići euro", nagađa Praefcke.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙