FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ojačali u očekivanju rezultata izbora

Autor: scvi
NEW YORK, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, ukazujući da bi S&P 500 indeks mogao porasti drugi dan zaredom dok investitori nestrpljivo čekaju rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Terminski Dow Jones indeks oko 13,30 sati je ojačao 37 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio u plusu 11,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 bio je u plusu 4,4 boda, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Izlazne ankete pokazuju da Barack Obama i Mitt Romney vode tijesnu bitku u utrci za predsjedničko mjesto. Eventualna promjena političkog vodstva mogla bi utjecati na sektore poput zdravstvenog, energetskog i financijskog.

Ulagači se nadaju i da će nakon predsjedničkih izbora Kongres krenuti u rješavanje problema 'fiskalne litice'.

Taj lanjski dogovor o automatskom smanjenju proračunskih rashoda i ukidanja poreznih olakšica mogao bi ozbiljno naštetiti američkom gospodarstvu, ako Kongres do kraja godine ne pronađe bolji način za smanjenje proračunskog deficita.

„Za tržište bi najgori scenarij vjerojatno bila tijesna pobjeda Obame, koja bi republikancima dala dovoljno snage ali i frustracija da uzrokuju napetosti oko fiskalne 'litice'. Romneyova pobjeda, pak, vjerojatno bi na tržište djelovala pozitivno u početku, no ono bi potom fokus preusmjerilo na Fed i što bi njegova pobjeda značila za labavu monetarnu politiku“, ocjenjuje Jim Reid, strateg pri Deutsche banci u Londonu.

Na europskim burzama najvažniji su indeksi danas porasli, zahvaljujući jačanju dionica tehnološkog i putničkog sektora, no veće dobitke ograničava neizvjesnost oko rezultata američkih predsjedničkih izbora. Trenutno su pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks na dobitku između 0,34 i 0,57 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙