FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Dva dana prije izbora u SAD-u, kampanja Baracka Obame u nedjelju je težište stavila na mobiliziranje svojih birača na što veći izlazak na birališta koji bi demokratskom predsjedniku trebao osigurati pobjedu i drugi mandat, dok republikanski izazivač Mitt Romney nastoji pridobiti glasove u demokratima naklonjenoj Pennsylvaniji, izvješćuju američke TV mreže. Obje kampanje predviđanju pobjedu na izborima u utorak. Obama završava kampanju s očitom prednošću u nekim ključnim "neizvjesnim" državama, uključujući Ohio. No, Romneyeva kampanja posjeduje zamah i računa na birače koje će pridobiti u zadnjem trenutku, te iznijeti pobjedu u vrlo tijesnoj utrci.

KAIRO

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u nedjelju u Kairu počinje regionalnu turneju na kojoj će se baviti sukobom u Siriji i stanjem na Bliskom istoku, prenose lokalni mediji. Ruski ministar bi se u Kairu trebao sastati s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom El-Arabijem i međunarodnim posrednikom za Siriju Lakdarom Brahimijem, objavila je agencija Mena. Egipatske novine objavile su da će se sastati i s egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsijem i premijerom Kamelom Amrom. Po nekim izvorima, razgovarat će i o stanju u Libiji, godinu dana nakon pada Moamera Gadafija. Lavrov poslije putuje u Aman na razgovore s kraljem Abdulahom II. i ministrom vanjskih poslova Naserom Džodehom.

BEJRUT

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) objavio je u nedjelju da se prvi put unazad nekoliko mjeseci probio do dviju opkoljenih četvrti u sirijskom gradu Homsu kako bi podijelio humanitarnu pomoć stanovnicima. "Ušli smo u Homs u nekoliko navrata zadnjih mjeseci ali prvi put smo uspjeli ući u četvrti Kaldiju i Hamidiju, u Starom gradu", kazala je Marianna Gasser, šefica izaslanstva ICRC-a u Siriji. Pomoć, posebice sanitetski materijal za njegu stotinjak ranjenih i lijekove za kronične bolesnike isporučila je u subotu skupina od šest pripadnika ICRC-a i 28 dobrovoljaca sirijskog Crvenog polumjeseca. Podijeljena je i hrana i higijenske potrepštine za 1200 osoba, kao i mlijeko i pelene za bebe.

LJUBLJANA

Tjedan dana pred predsjedničke izbore u Sloveniji aktualni predsjednik Danilo Tuerk sa 36 posto potencijalnih glasova vodi pred svojim izazivačima Borutom Pahorom s 24 i Milanom Zverom sa 14 posto glasača, pokazala je najnovija anketa agencije Mediana koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija. Telefonska anketa provedena je od 26. do 30. listopada na reprezentativnom uzorku od 611 ispitanika. Na izbore u nedjelju izaći će oko 53 posto birača, pokazalo je ispitivanje. U odnosu na ranija ispitivanja raspored predsjedničkih kandidata ostao je isti. No, smanjena je razlika u broju glasača između Tuerka i Pahora, a isto tako i mogućnost da Tuerk, ako se ovakvi trendovi nastave, u nedjelju osvoji više od 50 posto glasova, što znači da bi bio održan drugi krug izbora između dva najuspješnija kandidata tri tjedna kasnije.

PITTSBURGH

Afrički divlji psi usmrtili su u nedjelju trogodišnjeg dječaka koji je pao preko ograde u njihovu nastambu u zoološkom vrtu u Pittsburghu, unatoč nastojanjima čuvara i policajaca da ga spase, objavio je list Pittsburgh-Post Gazette na svojoj mrežnoj stranici. List navodi da je dijete staro oko tri godine bilo na izletu s majkom kada je palo preko ograde od mreže u nastambu u kojoj ga je napalo 11 afričkih divljih pasa. U priopćenju koje je objavio zoološki vrt, navodi se da su čuvari brzo otjerali sedam od 11 pasa, ali ostale pse nisu uspjeli udaljiti od djeteta, iako su ušli u nastambu i gađali ih strelicama, jer su "bili u mentalitetu čopora i nisu reagirali". Čuvarima su pomogli i policajci koji su ustrijelili jednog posebno agresivnog psa. Incident se dogodio oko podneva u kompleksu Highland Park, nakon čega je zoološki vrt zatvoren na neodređeno vrijeme.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙