FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Od ponoći će poskupjeti naftni derivati - cijene motornih benzina bit će više tri, odnosno četiri lipe po litri, dok će dizelska goriva poskupjeti od četiri do 12 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 16. do 29. listopada. Najprodavaniji motorni benzin, eurosuper 95 od ponoći će biti skuplji četiri lipe i njegova najviša cijena u iduća dva tjedna može biti 10,81 kunu po litri (do sada 10,77 kuna). Za četiri lipe poskupjet će i eurosuper 98 koji će najviše koštati 11,17 kuna (do sada 11,13 kuna), dok će za tri lipe poskupjeti eurosuper 100 kojemu najviša cijena može biti 11,40 kuna (do sada 11,37 kuna). Najviše će od sutra poskupjeti eurodizel čiju je najvišu cijenu Ministarstvo gospodarstva utvrdilo na 10,15 kuna, što je 12 lipa više od njegove dosadašnje najviše cijene od 10,03 kune. Loživa ulja od ponoći će biti skuplja za šest, odnosno sedam lipa po litri - najviša cijena euro plinskog ulja može biti 7,47 kuna (do sada 7,41 kunu), a običnog loživog ulja 7,23 kune (do sada 7,16 kuna). Plinsko ulje obojano plavom bojom, tzv. plavi dizel bit će skuplji četiri lipe i od sutra će koštati 6,44 kune (do sada 6,40 kuna).

ZAGREB - Građani i gospodarstvo mogu računati na sigurnu opskrbu prirodnim plinom tijekom sezone grijanja, najavili su sudionici tržišta prirodnog plina na današnjoj sjednici Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) u povodu Dana plina. Tvrtka Prirodni plin osigurala je dovoljne količine plina za sezonu, rekla je Davorka Tancer, direktorica Prirodnog plina. Čelni čovjek Podzemnog skladišta plina Okoli Krešimir Malec izvijestio je da je skladište puno, ali da bi, kao i obično u vrijeme vršnih opterećenja zbog hladnoće, izlazni kapacitet skladišta mogao biti nedostatan. No, taj se nedostatak, kako je rečeno, kao i prošlih sezona, može nadoknaditi interventnim uvozom ili redukcijama potrošačima koji imaju mogućnost zamjenskog goriva. Spremnost transportnog sustava za sezonu istaknuo je predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović. Plina ima, ali se za sada slabo ugovara, naglasio je Antunović i naveo da je za sada samo 16 opskrbljivača rezerviralo kapacitete Plinacroa na godišnjoj razini te da je trenutna rezerviranost kapaciteta za siječanj znatno ispod potreba tržišta.

ZAGREB - Hrvatska je većinu stvari vezanu uz Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) već implementirala u svoje zakonodavstvo, ostale su još neke stvari koje treba napraviti kao što su ishodovanje akreditacije Agenciji za plaćanje te izrada strategije ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020., istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na konferenciji u povodu obilježavanja 50. godina od utemeljenja ZPP-a. Strategija će, najavljuje, biti donešena do svibnja iduće godine i bit će polazište za korištenje sredstava koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju vezano uz ruralni razvoj, a riječ je o 333 milijuna eura godišnje. Jakovina je istaknuo kako ulazak Hrvatske u EU pruža niz mogućnosti, ali predstavlja i veliki izazov za što se intenzivno pripremamo. Direktor Opće uprave Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Jose Manuel Silva Rodriguez kazao je kako je ZPP pomogla poljoprivrednicima da postepeno razvijaju održivi proizvodni potencijal. Kazao je i kako su se prihodi poljoprivrednika novih zemalja članica povećali ulaskom u EU te posebno naglasio kako je rana priprema ključ uspješne integracije. Na marginama konferencije održan je sastanak Jakovine i Rodrigueza koji su se složili da bi hrvatske vlasti trebale pozorno pratiti neometanu provedbu ZPP-a u 2013.

ZAGREB - Predstavnici američke tvrtke Electro-Motive Diesel (EMD) dogovorili su danas sa stečajnim upraviteljem TŽV Gredelja Perom Hrkaćem nastavak projekta proizvodnje okvira izrade okretnih postolja, objavljeno je iz Gredelja. Unatoč tomu što je 1. listopada otvoren stečaj nad TŽV Gredelj to neće utjecati na daljnji tijek već dogovorenih projekta u tvornici, ističu iz Gredelja. S američkom tvrtkom EMD TŽV Gredelj trenutno ima ugovoren posao proizvodnje 104 okvira postolja za lokomotive, čija je ukupna vrijednost radova oko 15 milijuna kuna. Ishod današnjeg sastanka s američkim partnerom "izrazito je važan zbog činjenice da uvjeti na svjetskom tržištu diktiraju sve veće potrebe za zavarenim izvedbama okvira okretnih postolja, gde TŽV Gredelj spada u vrlo uzak krug tvrtki koje su usvojile tehnologiju potrebnu za uspješnu proizvodnju".

ZAGREB - Pliva je uspješno prošla inspekcijski nadzor američke Agencije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA), priopćeno je iz Plive. Inspektori FDA-a boravili su u Plivi tijekom kolovoza. Inspekcija je obuhvatila proizvodne procese Plivinih pogona u Zagrebu i Savskom Marofu. FDA je poznat po rigoroznim regulatornim zahtjevima i kontrolama pri proizvodnji aktivnih farmaceutskih sirovina i lijekova za američko tržište, a njegov nadzor u Plivi završio je bez ijednog odstupanja, kaže se u priopćenju. Dodaje se kako je Pliva jedini proizvođač aktivnih farmaceutskih sirovina i lijekova u Hrvatskoj koji ima odobrenje FDA-a, a redovito je inspicirana od 1965. više od dvadeset puta. Ovogodišnja inspekcija završena je bez ijedne primjedbe kako u proizvodnji aktivnih farmaceutskih sirovina tako i u proizvodnji gotovih lijekova.

ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 27 hrvatskih društava za osiguranje iznosila je krajem rujna ove godine 6,87 milijardi kuna, što je za 1,7 posto manje u odnosu na rujan prošle godine, a pad ukupne premije posljedica je smanjenja zaračunate bruto premije u neživotnim osiguranjima za 2,4 posto, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je naime na kraju devetog mjeseca ove godine 5,1 milijardu kuna, ili 2,4 posto manje nego lani, dok je zaračunata bruto premija u životnim osiguranjima na godišnjoj razini veća za 0,4 posto i iznosi 1,7 milijardi kuna. Podaci HUO-a pokazuju da najveći tržišni udio na hrvatskom osigurateljnom tržištu, mjereno udjelom u ukupnom zaračunatoj bruto premiji, i dalje drži Croatia osiguranje. S više od 2,18 milijardi kuna vrijednom ukupnom bruto premijom na kraju rujna ove godine ta je osiguravajuća kuća naime zauzimala 31,84 postotni udio na tržištu.

ZAGREB - Hrvatska industrija u kolovozu je zabilježila rast prometa na mjesečnoj razini za 3,3 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi rast za 11,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Kumulativni podaci za prvih osam mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju da je ukupna prodaja hrvatske industrije veća za 1,6 posto. Po podacima DZS-a, prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u kolovozu u odnosu na srpanj bilježi njihov pad za 9,3 posto, a pod utjecajem pada narudžbi sa stranog tržišta za 21,7 posto. Narudžbe s domaćeg tržišta su porasle za 1,5 posto. U odnosu na kolovoz 2011. narudžbe su porasle za 25,6 posto, pri čemu su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe povećali za 35,5 posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 1,6 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi je u razdoblju od siječnja do kolovoza zabilježila rast narudžbi za 15,9 posto prema istom razdoblju lani.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas kliznuli naniže, treći dan zaredom, a u nedostatku važnijih poslovnih vijesti u najvećem fokusu investitora dionice su Đure Đaković Holdinga, nakon što je tvrtka u petak objavila da je potpisala ugovor s norveškom grupacijom o razvoju oružane stanice. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,20 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 0,21 posto, na 969 bodova. Redovni promet iznosio je 4 milijuna kuna, što je otprilike 2,3 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Do podneva je dionicom Đure Đakovića ostvareno 663.000 kuna prometa. Po skoku cijene za 7,12 posto, na 73,41 kunu, ta je dionica i najveća današnja dobitnica. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 475.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,24 posto, na 1.270 kuna. Nešto više trguje se i dionicom HT-a kojom je ostvareno 374.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,5 posto, na 209,44 kuna. Među likvidnijim izdanjima po gubitcima se pak ističu dionice Diokija čija je cijena pala 3,9 posto, potom redovne dionice Croatia osiguranja s padom za 3,35 posto, te Dalekovoda za 2,05 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu od prošlog petka oslabila prema euru za 0,12 posto, a oslabila je i prema ostalim važnijim inozemnim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,510849 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile i ostale promatrane inozemne valute, švicarski je franak ojačao za 0,17 posto, američki dolar za 0,21 posto, a britanska funta za 0,36 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,211420 kuna, dolara 5,796303 kune, a funte 9,311739 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙