FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović je u četvrtak još jednom odbacio mogućnost da se ulazak Hrvatske u Europsku uniju prolongira nakon 1. srpnja 2013. zbog primjedbi koje su na račun njezina uključenja u EU nedavno rekli neki njemački dužnosnici. "Nimalo se ne bojim da 1. srpnja 2013. nije datum ulaska Hrvatske u EU. Potpuno odgovorno tvrdim, Njemačka nam je prijatelj i ona nas ne kani blokirati", rekao je Josipović sudjelujući na Gospodarskom forumu 17. međunarodnog sajma SASO na splitskom Žnjanu. Po Josipovićevom tumačenju primjedbe koje su se čule iz Njemačke u vezi ulaska Hrvatske u EU znak su prijateljstva prema Hrvatskoj i onoga što Hrvatska treba učiniti za ulazak u EU.

BERLIN - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Berlinu da je sve ono što se zadnjih tjedana događalo u Njemačkoj oko pitanja spremnosti Hrvatske za ulazak u Europsku uniju "bura u čaši mlijeka". "Smatramo da je Hrvatska napravila svoj dio posla i da je s 50 uvjeta spala na samo 10. Nakon ove godine bit će ih još manje...Ovo što se događalo zadnjih nekoliko tjedana je, rekao bih, bura u čaši mlijeka", rekao je Milanović nakon sastanka s kandidatom njemačkih socijaldemokrata za kancelara na izborima 2013. Peerom Steinbrueckom, kojim je počeo dvodnevni radni posjet Berlinu. "Ja vjerujem u Hrvatsku i u ono što smo napravili", kazao je Milanović, dodajući također da je Nova godina rok do kojeg bi 21 od 27 zemalja mogla ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Steinbrueck je kazao da "nema ništa novo" u poziciji njemačkih socijaldemokrata glede ulaska Hrvatske. "Njemački socijaldemokrati pozdravljaju ulazak Hrvatske u EU u predviđenom roku" , rekao je, dodajući da njegova stranka smatra da Hrvatskoj ništa neće stajati na putu kada ispuni preostale zadaće.

VARŠAVA - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u četvrtak u Varšavi na konferenciji ministara vanjskih poslova Višegradske skupine, zapadnog Balkana, Bugarske, Grčke i Rumunjske, i razgovarala o europskom umoru od proširenja i problemima Europske unije. Domaćin konferencije poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski kazao je da se danas sve više govori o umoru od proširenja i manjoj atraktivnosti EU-a koji se i sam suočava s problemima. Naglasio je kako "EU kojem će se pridružiti zemlje zapadnog Balkana neće biti onakav kakav je danas". Štefan Fuele, povjerenik Europske komisije za proširenje, kazao je kako će od novog modela procesa pristupanja, što znači da se najteža poglavlja otvaraju prva (23. i 24. poglavlje) najviše koristi imati zemlje koje pregovaraju jer će se reformirati i transformirati na bolje. Dodao je kako je ključ u kontinuiranom radu i provođenju reformi.

LUXEMBOURG - Hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Luxembourgu sudjeluje u radu "Vijeća za okoliš" u debati o recikliranju brodova. U tome vijeću Hrvatska je aktivni promatrač, a orijentacijska debata ministara okoliša EU-a vezana za prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća za okoliš temelji se na Međunarodnoj konvenciji o sigurnom i okolišno prihvatljivom recikliranju brodova koja je donesena u okviru Međunarodne pomorske organizacije. U raspravi je Zmajlović rekao kako Hrvatska, "kao pomorska zemlja, pozdravlja prijedlog Uredbe za regulaciju recikliranja brodova. Smatramo važnim uspostaviti obvezujuća pravila unutar EU-a nastala na osnovama hongkoške Konvencije, a da se pritom zadrži kvaliteta brodarenja pod zastavama članica EU-a".

DAMASK - Zapovjedništvo sirijske vojske objavilo je da će obustaviti vojne operacije tijekom obilježavanja muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, proglasivši prekid vatre od petka ujutro do ponedjeljka, ali i najavivši da zadržava pravo odgovoriti na napade pobunjenika. Sirijska će vojska u tom razdoblju odgovoriti i na granatiranje, ali i "pokušaje terorističkih skupina da ojačaju svoju poziciju dodatnim oružjem i pojačanjima" ili time što će susjedne zemlje olakšati nezakoniti ulazak boraca preko svojih granica u Siriju. Zapovjedništvo Slobodne sirijske vojske objavilo je da će njezini pripadnici poštivati prekid vatre, ali i zatražilo oslobađanje zatvorenika u petak, dok su pripadnici islamističkog pokreta Ansara al-Islama rekli da njih dogovor o prekidu vatre ne obvezuje ni na što i izrazili sumnju da će ga sirijska vojska poštivati.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je u četvrtak najavljeno primirje u Siriji i rekao da je važno da se vladine i oporbene snage drže prekida vatre. Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Martin Nesirky rekao je da je u interesu svih da se borbe prekinu u petak. "Važno je da se sve strane pridržavaju toga...Svijet sada gleda da vidi što će se dogoditi u petak", rekao je on.

BEOGRAD - Srbija je u završnoj fazi pregovora s Prištinom spremna učiniti mnoge kompromise u rješavanju problema Kosova, ali to očekuje i od kosovske strane, istaknuo je u četvrtak u Beogradu srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u razgovoru s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom. Čelnik Foreign Officea u Beograd je došao nakon posjeta Prištini, a na sastanku s Nikolićem podupro je "odlučnost koju Srbija pokazuje na europskom putu", ističući kako je Velika Britanija "snažan zagovornik proširenja Europske unije", priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika. Zajednička ocjena Haguea i Nikolića jest da "sva sporna pitanja u vezi s Kosovom treba rješavati razgovorima između Beograda i Prištine", navodi se u priopćenju.

BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak ponovila da je još ostalo riješiti nekoliko pitanja kako bi se postigao dogovor između Grčke i njezinih vjerovnika, nakon što je grčko mnistarstvo financija već objavilo da je postignut dogovor, prema kojem je Atena dobila još dvije godine za sanaciju svojih financija. U srijedu je grčki ministar financija Yannis Stournaras objavio da je postignut dogovor s "trojkom" (EU, Europska središnja banka i MMF) o novom programu štednje koji bi trebao donijeti dodatne uštede u visini od 13,5 milijardi eura u sljedeće dvije godine te da je Grčka, prema tom dogovoru, dobila dvije dodatne godine za saniranje svojih javnih financija. Tvrdnje grčkog ministra financija do sada nitko nije potvrdio. Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi izjavio je u Berlinu da je u pregovorima grčke vlade i "trojke" postignut napredak, ali da je "ostalo precizirati neke elemente".

BRUXELLES/LUXEMBOURG - Ministri unutarnjih poslova zemalja članica Europske unije u velikoj mjeri podržavaju što skorije uvođenje zaštitne klauzule koja bi omogućila lakšu suspenziju bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, odakle dolazi sve veći broj lažnih azilanata, izjavio je švedski ministar za migracije i azil Tobias Billstroem "Ohrabruje nas velika potpora uvođenju zaštitne klauzule", rekao je Billstroem nakon završetka sastanka ministara unutarnjih poslova, koji su na zahtjev šest zemalja članica raspravljali o problemu velikog broja ljudi koji dolaze sa zapadnog Balkana, uglavnom iz Srbije i Makedonije, i traže azil, za što ne postoje opravdani razlozi. Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i Švedske poslali su pismo ciparskom predsjedništvu tražeći uvođenje zaštitne klauzule. Zaštitna klauzula omogućila bi suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih dolaze lažni azilanti, a da bi stupila na snagu mora je odobriti Europski parlament.

JERUZALEM - Talijanski premijer Mario Monti u četvrtak je, nakon razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom izjavio kako je njegova vlada uz Izrael, kada je riječ o sigurnosti židovske države. "Jako mi je drago što sam ovdje drugi put u proteklih pola godine i što mogu ponovno pokazati koliko je veliko naše prijateljstvo", rekao je Monti tijekom jednodnevnog posjeta Izraelu. "Razgovarali smo o velikim ekonomskim i sigurnosnim izazovima te istaknuli važnost našeg stajališta, a smatramo da Iran ne bi smio imati nuklearno oružje te da bi se zbog toga trebale primijeniti sankcije te pojačati međunarodni pritisak", kazao je Netahyahu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙