FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro unutar uobičajenog raspona zbog neizvjesnosti oko Španjolske

Autor: vmom
LONDON, 12. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dodatno ojačao, zadržavši se unutar uobičajenog raspona iz prethodnih dana jer se i dalje ne zna hoće li u konačnici Madrid ipak zatražiti međunarodni paket pomoći.

Euro je ojačao 0,4 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2976 dolara. Jedinstvena europska valuta u sličnom je postotku ojačala prema jenu, na 101,69 jena.

Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na jen, na oko 78,36 jena.

Euro i dalje muku muči s nepopustljivim neizvjesnostima u vezi podnošenja španjolskog zahtjeva za međunarodnom pomoći, čime bi se uklonile prepreke početku kupovina obveznica te zemlje u sklopu programa koji je najavila Europska središnja banka (ECB). Time bi se poljedično snizili visoki troškovi zaduživanja te posrnule članice eurozone.

Španjolski ministar gospodarstva u petak je izjavio da unutar eurozone ne postoji politički otpor španjolskom zahtjevu za pomoći.

"Ako Madrid dobije pomoć, kupovat će se euro a prodavati dolar. Iako se takav razvoj situacije prije nekoliko tjedana činio gotovo neizbježnim, sada bi čini da bi moglo doći do neke odgode", kazala je valutna analitičarka u banci Rabobank Jane Foley.

Euro se u četvrtak nakratko spustio na najnižu razinu u 10 dana od 1,2825 dolara, da bi se ubrzo oporavio nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio da dugovima opterećenim zemljama eurozone treba omogućiti više vremena za smanjenje deficita.

Euro se od sredine rujna kreće u rasponu od 1,28 do 1,3170 dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙