FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Od 1. siječnja u Hrvatskoj će se sustav trošarina uskladiti s trošarinama u zemljama EU, kako Hrvatska zbog eventualno viših trošarina ne bi gubila na PDV-u, najavio je ministar financija Slavko Linić na današnjoj konferenciji "Dan velikih planova". Od početka iduće godine bitno se mijenjaju trošarine jer nakon što po ulasku u EU postanemo dio jedinstvenog tržišta počinje bitka za prikupljanje PDV-a. Ako trošarina kod nas poskupljuje proizvod kupac će otići u susjednu državu, budući da više nema carinskih barijera. Mijenjaju se i trošarine na automobile u skladu s europskim direktivama koje vode veću brigu o ekologiji. Ukidaju se trošarine za stare automobile, a za nove aute obračunavat će se prema vrijednosti i emisiji ugljičnog dioksida. To znači da će se trošarine povećati na veće i skuplje automobile, a smanjiti na manje aute vrijednosti do 150.000 - 200.000 kuna. Također se od 1. siječnja mijenjaju stope PDV-a - uvodi se najmanja stopa od 5 posto, međustopa od 10 posto, a najveća stopa ostaje 25 posto. Kao što je i najavljeno, PDV za turizam spušta se na 10 posto. Vlada i u 2013. ostaje čvrsto na politici zadržavanja proračunskog deficita ispod 10 milijardi kuna, bez obzira na to što će nam troškovi kamata narasti za gotovo tri milijarde kuna, istaknuo je Linić.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić na konferenciji "Dan velikih planova" najavio je da će se u studenom, zajedno s raspravom o proračunu za iduću godinu, provesti tehnički rebalans ovogodišnjeg proračuna, pri čemu neće biti povećanja deficita. Bit će pojedinih izmjena unutar proračuna da se s ostvarenim uštedama pokriju dodatna sredstva za brodogradnju, za neke sporove države i određena prekoračenja, kazao je. Što se tiče nedoumica oko privatizacije i dugova Brodosplita, Linić je rekao da za to brodogradilište treba osigurati dodatnih 350 milijuna kuna, no potpisivanje ugovora o privatizaciji Brodosplita nema veze s rebalansom proračuna. Upozorio je da državu čekaju nove financijske obveze i nakon što se realizira ugovor o privatizaciji, jer će tada morati osigurati dodatne tri milijarde kuna za konsolidaciju brodogradilišta. Tko god misli da smo preuzimajući 9,5 milijardi kuna dugova završili priču s Brodosplitom taj ne zna detalje privatizacije - praćenje novih vlasnika je obveza države koja će stajati dodatnih pet milijardi kuna u razdoblju od pet godina, kaže Linić. Optužio je bivše ministre, predsjednike uprava i članove nadzornih odbora da nisu imali hrabrosti smanjiti broj zaposlenih prema mogućnostima ekonomski opravdanog poslovanja brodogradilišta, niti zatvarati nerentabilne pogone, a dio kritike uputio je i svojoj Vladi jer u proteklih šest mjeseci nisu provedeni procesi restrukturiranja.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas gostujući na konferenciji "Dan velikih planova"za iduću godinu izdavanje državnih obveznica namijenjenih za građane. Ministarstvo financija želi, osim izdavanja obveznica na svjetskim tržištima i djelomičnog zaduženja kod kuće, krenuti i s obveznicama prema građanima, kako bi im ponudilo neku vrst štednje. Linić je odbacio spekulacije o navodnim sukobima s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem ustvrdivši kako njih dvojica odlično surađuju. Nisam optužio Čačića da je podbacio u povećanju investicija jer za to je odgovorna Vlada, a ne pojedini ministri. Uostalom, za restrukturiranje i investicije u HŽ-u, Jadroliniji i HAC-u nije zadužen Čačić, nego ja pa je to moj neuspjeh, kazao je Linić dodavši kako neće uspjeti pokušaji stvaranja sukoba među ministrima.

ZAGREB - Ne izlazimo iz Ministarstva poljoprivrede bez riješenih problema, izjavio je uoči početka sjednice Savjeta za praćenje stanja u mljekarskom sektoru predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davorin Blažić. Ponovio je kako proizvođači mlijeka traže cijenu mlijeka od 4,05 kuna po litri. U toj cijeni, kako je kazao Blažić, mljekarska industrija se mora vratiti na polaznu točku iz veljače ove godine, odnosno otkupnu cijenu od 2,43 kune, a Ministarstvo poljoprivrede pak mora redovito isplaćivati "povjesno pravo" od 50 lipa po litri i sadašnji poticaj od 50 lipa, te mora seljacima pomoći zbog suše koja ih je pogodila. Na današnjoj sjednici Savjeta za praćenje stanje u mljekarskom sektoru, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, bit će prezentiran i raspravljen 'mliječni paket' kojim bi se uredili odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu, a cilj mu je spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji međusobnih poslovnih/ugovornih odnosa proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Hrvatske.

OSIJEK - Proizvođači mlijeka nastavljaju s obustavom isporuke mlijeka prerađivačima, a ukoliko današnja sjednica Savjeta za mlijeko ne bude donijela konkretna rješenja, moguće se i nove aktivnosti među kojima i blokada uvoza mlijeka na graničnim prijelazima, saznaje se od predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka i Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antuna Lasla. Laslo je kazao kako će se mlijeko i danas dijeliti na farmama te očekuje da će se obustava isporuke idućih dana nastaviti u još većem obimu. Ukoliko današnja sjednica Savjeta za mlijeko ne bude donijela konkretna rješenja idući korak bit će dolazak mljekara na granične prijelaze, ali nećemo ometati promet građana već samo blokirati kamione koji uvoze mlijeko u Hrvatsku, poručio je Laslo. Dodao je kako su pripremljene i druge aktivnosti, ali drži da je bolje da se one za sada ne realiziraju.

VINKOVCI - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima na temu "Čačićeve investicije potiču nezaposlenost" kako unatoč nastojanjima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića u privlačenju privatnih i trasiranju javnih investicija Hrvatska i dalje gubi radna mjesta. Matijašević je naveo kako je samo u proteklih tjedan dana na burzi rada završilo novih 1.000 nezaposlenih osoba od kojih je 800 došlo iz radnog odnosa, a prednjače osobe koje su dobile otkaze u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini. Vladu je pozvao da se u cilju spašavanja domaćih radnih mjesta i gospodarstva konačno obračuna s uvoznim lobijima, te uspostavi kontrolu uvoznih roba. "Tada naši proizvođači mlijeka ne bi imali razloga za obustavu isporuku mlijeka. Njihov prosvjed u potpunosti podržavamo jer uvozimo čak 75 posto više mlijeka i mliječnih proizvoda nego što izvozimo, a uvozimo čak i mlijeko iz BiH koje, prema informacijama kojima raspolažemo, nije prethodno laboratorijski pregledano", kazao je. Dotaknuvši se afere nadzora izlista telefonskih razgovora, Matijašević je zapitao što je predsjednika Republike Ivu Josipovića do sada spriječavalo i što ga spriječava da jednako gorljivo obavi svoju ustavnu obvezu kao predsjednik države s Vladom RH i premijerom Zoranom Milanoviće i kada je riječ o rastakanju gospodarstva i padu životnog standarda većine građana.

ZAGREB - Ugovore po javnom pozivu za sufinanciranje gradnje komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju danas je s korisnicima sredstava potpisao ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Riječ je o 64 ugovora o sufinanciranju s predstavnicima četiriju gradova, 27 općina i 21 vodnog komunalnog društva, koji su investitori projekata. Za razvoj sustava javne vodoopskrbe osigurano je 8,57 milijuna kuna, a za razvoj sustava javne odvodnje gotovo 14 milijuna kuna, odnosno ukupno oko 22,5 milijuna kuna. Cilj je ovih ulaganja, istaknuo je ministar Jakovina, pomoći u realizaciji projekata koji će osigurati dovoljne količine pitke vode za vodoopskrbu stanovništva, potrebne količine vode za gospodarstvo te omogućiti postizanje i očuvanje dobrog stanja voda radi zaštite zdravlja. Najavio je da se s takvim projektima namjerava nastaviti i u idućoj godini. Za njih će se financijska sredstva osigurati ili kroz državni proračun ili iz fondova Europske unije. No, naglasio je ministar, nužni su dobri i kvalitetni projekti.

ZAGREB - Oko 200 malih i obiteljskih hotela, članica Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH), zadovoljni su ovom godinom ukupno zabilježivši poraste prometa i prihoda od oko 5 posto u odnosu na prošlu godinu. Iduće godine očekuju novi zamah u investiranju i zapošljavanju slijedom smanjenja stope PDV-a za turizam te najava novih poticajnih kreditnih linija za malo poduzetništvo i jačeg uvođenja internet marketinga u nacionalnu turističku promociju, ističe u razgovoru za Hinu predsjednik udruge OMH Šime Klarić. Porast nažalost, kako kaže Klarić, nije pratio, niti je proporcionalan njihovoj dobiti koje gotovo i nema jer su ove godine dodatno rasli inputi, od cijene energije i goriva do hrane i drugog. Ipak, ako sve bude kako se sada najavljuje (smanjenje stope PDV-a, nova kreditna linija i drugo), Klarić ističe da se u tom segmentu već od iduće godine mogu očekivati nove investicije u kvalitetu i sadržaje u postojećim kao i gradnja novih objekata, ali i novo zapošljavanje, te sniženje cijena prema inozemnom tržištu. Investicije bi osim manje stope PDV-a svakako mogao potaknuti i novo najavljeni program ministarstava turizma te poduzetništva i obrta, HBOR-a i HAMAG-a za kreditiranje malih poduzetnika u turizmu od iduće godine.

ZAGREB - Opatijska hotelska tvrtka Liburnia Riviera Hoteli (LRH) u devet mjeseci ove godine ostvarila je dobit od 33,1 milijun kuna, što je 12,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te tvrtke objavljeno na Zagrebačkoj burzi. U trećem tromjesečju ove godine LRH je poslovala s dobiti od 48 milijuna kuna ili 23 posto višom nego u istim lanjskim mjesecima. Ukupni prihodi LRH u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 188,3 milijuna kuna, a za treće tromjesečje 114,4 milijuna kuna, čime su zabilježili poraste od 1,4 odnosno od 8 posto. Porast prihoda na devetomjesečnoj i tromjesečnoj razini pratio je i blagi pad ukupnih rashoda, od po 0,5 posto, na 155,2 milijuna kuna u devet mjeseci i na 66,3 milijuna kuna u trećem tromjesečju. U smještajnim objektima LRH u devet mjeseci ove godine ostvareno je 532 tisuće noćenja, od čega su 91 posto ostvarili strani turisti i to većinom iz Njemačke, Austrije i Italije.

ZAGREB - Uz slabašan promet, većina cijena dionica danas je u padu, a najveća gubitnica dionica je Istraturista zbog najave njezina povlačenja iz burzovnog uvrštenja. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,50 posto, na 1.758 bodova, a Crobex10 0,64 posto, na 983 boda. Redovni promet iznosio je dva milijuna kuna. Cijena dionice Istraturista potonula je 28,63 posto, na 130 kuna, uz promet od 54.000 kuna. Ta je tvrtka jutros objavila da će na skupštini 7. prosinca Uprava i Nadzorni odbor dioničarima predložiti odluku o povlačenju dionica te tvrtke iz uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze. Do podneva je najlikvidnija bila dionica HT-a, s prometom od 478.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,24 posto, na 211,45 kuna. Promet iznad 100.000 kuna ostvaren je još i dionicom Jadranskog naftovoda, a cijena joj se spustila 0,65 posto.

ZAGREB - Na tečajnoj listi koju je danas utvrdila Hrvatska narodna banka (HNB) kuna je, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema euru za 0,12 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, tako iznosi 7,558272 kuna, a to je njegova najviša razina od početka lipnja ove godine. Kuna je na današnjoj tečajnici oslabila i prema ostalim važnijim svjetskim valutama, a najvećih 0,85 posto pritom je povećan srednji tečaj američkog dolara, na 5,842820 kuna. Srednji tečaj švicarskog franka povećan je pak za 0,14 posto, na 6,250638 kuna, a britanske funte za 0,66 posto, na 9,336964 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙