FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pritisnut stanjem u gospodarstvu i brigom oko dugova

Autor: vmom
LONDON, 10. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru i jenu, zabilježivši nakratko i najniže razine u posljednjih deset dana, jer su ulagače od rizičnijih investicija odvratile sumorne gospodarske prognoze i strahovanja povezana s dužničkim krizom u eurozoni.

Tečaj eura skliznuo je tako za 0,1 posto, na 1,2868 dolara. Potom se eurom trgovalo po 1,2879 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta u sličnom je postotku bila u minusu i prema jenu, te se njome trgovalo po 100,72 jena. Ranije se nakratko spustila na 100,43 jena, najnižu razinu u posljednjih 10 dana.

Dolar je pak prema jenu ostao nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije i njime se trgovalo po 78,3 jena.

Jedinstvenu europsku valutu pogađaju neizvjesnosti oko toga kada i hoće li uopće Madrid zatražiti pomoć, a na ruku joj ne idu ni ocjene stanja u gospodarstvu eurozone koju je dao čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi.

Draghi je upozorio da regiju čeka dugi put do oporavka, unatoč ECB-ovu planu o kupnji obveznica prezaduženih država eurozone. Poručio je i kako proračunske uštede nemaju alternativu.

O neizvjesnostima u vezi budućnosti Španjolske svjedoči i snažan interes ulagača na današnjoj aukciji njemačkih obveznica, koji su utočište željeli pronaći u manje rizičnim dužničkim papirima. Berlin je tako uspješno prodao 3,1 milijardu eura 5-godišnjih obveznica, koje ulagači smatraju sigurnim utočištem u nestabilnim vremenima.

Od važnijih vijesti za eurozonu izdvaja se Izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o globalnoj financijskoj stabilnosti u kojem se europske političare poziva da se hitno zauzmu za tješnju fiskalnu i financijsku suradnju unutar eurozone.

Uz Španjolsku, brigu ulagačima zadaje i Grčka. Strahuje se hoće li se Atena uspjeti dogovoriti s međunarodnim zajmodavcima o uvjetima za dobivanje prijeko potrebne nove tranše kredita.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙