FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

DUBROVNIK - Dani hrvatskog turizma 2012. počeli su danas u dubrovačkom Hotelu Valamar Lacroma Hrvatskim turističkim forumom s temom Hrvatska u Europi i posebnim osvrtom na hrvatski turizam u EU, na kojem je uz brojne pohvale hrvatskom turizmu predstavnik Europske komisije Mathieu Hoeberigs naglasio da će "Hrvatska u EU biti nova turistička zvijezda, a zvijezda uvijek sjaji". Ipak, želi li Hrvatska ostati dobro posjećena od strane europskih i svjetskih turista mora paziti na načine upravljanja, obrazovanje i specijalne vještine u turizmu čime može znatno povećati i kvalitetu ponude, a time i konkurentnost, istaknuo je Hoeberigs. I on je, kao i ministar turizma Veljko Ostojić, kazao kako će Hrvatska u drugoj polovici 2013. imati na raspolaganju ukupno oko pola milijarde eura iz fondova, a od 2014. do 2020. oko 20 milijardi eura i bio bi veliki propust i pogreška da se to ne iskoristi. Ministar turizma sektoru je poručio da pripreme projekte jer će se i time hrvatski turizam bolje pozicionirati i konkurirati u svijetu, a za to je potrebna i strategija turizma, dokument čiji će nacrt sutra biti predstavljen na DHT-u.

ROVINJ - Zajednička konferencija Zagrebačke burze i fondovske industrije koja je danas započela u Rovinju okupila je oko 350 sudionika domaće i regionalne financijske industrije, a tema dvodnevne konferencije je "Izazov promjene: budućnost financijskih tržišta". Sudionici konferencije uz ostalo će raspravljati o idejama koje će doprinijeti razvoju tržišta kapitala. "Naša ekonomija više od dvadeset godina kontinuirano prolazi kroz promjene koje istodobno stvaraju otpor. Stoga će se na konferenciji raspravljati o tome koje su to promjene i otpori te kako mi kao financijska industrija možemo doprinijeti da se otpor smanji", istaknula je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić. Po njenim riječima, ulazak Hrvatske u EU odrazit će se na naše tržište kapitala te stoga Zagrebačka burza i u tom segmentu očekuje velike promjene i radi na novim pravilima, a i druge sudionike na tržištu očekuju promjene i konkurencija i na to moraju biti spremni. U uvodu konferencije dodijeljene su nagrade članovima Burze koji su u protekloj godini ostvarili najbolje promete - nagrada za najbolji promet dionicama, obveznicama i ukupan promet pripala je Interkapital vrijednosnim papirima, a za trgovanje dionicama nagrađene su i Zagrebačka banaka i Erste&Steiermaerkische Bank. Hrvatskom telekomu pripala je pak prva nagrada Zagrebačke burze i Poslovnog dnevnika za najbolje odnose s ulagačima. Drugu nagradu dobila je Podravka, dok je treća pripala Viru.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je danas od Ministarstva poljoprivrede da isplata potpore voćarima za industrijsku jabuku ide direktno proizvođačima, a procjenjuju da se sav iznos predviđen za sufinanciranje otkupa jabuka neće potrošiti te traže da se taj višak preusmjeri za naknadu štete voćarima zbog ovogodišnjeg mraza i suše. Voćari traže da sufinanciranje za industrijsku jabuku u iznosu od 55 lipa po kilogramu ide izravno proizvođačima, a traže i da se ne ograničavaju količine na minimalno otkupljenih tisuću tona kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu, istaknuo je na konferenciji za novinare glavni tajnik HPK Damjan Bogdanović. Ministarstvo poljoprivrede ove godine sufinancira otkup 30 tisuća tona konzumne i 15 tisuća tona industrijske jabuke, a procijenilo je da za to u proračunu za iduću godinu treba osigurati nešto više od 38 milijuna kuna. No, voćari upozoravaju da im je mraz prouzročio veliku štetu čime je smanjen urod, pa procjenjuju da te količine neće ni biti otkupljene i stoga se cijeli iznos namijenjen sufinanciranju neće ni iskoristiti. Procjenjuju kako bi neiskorišteno moglo biti i 20-tak milijuna kuna, a taj bi iznos, poručuju, trebalo preusmjeriti za naknadu štete voćarima.

ZAGREB - Zakonski okvir u kojem djeluju kreditne unije potrebno je što prije izmijeniti da se poveća članstvo u njima, članovima poveća dostupnost sredstvima kojima unije raspolažu, a unijama olakša nastavak poslovanja nakon što se ulaskom u Europsku uniju Hrvatska otvori kreditnim unijama iz EU, istaknuto je na današnjoj konferenciji Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU). Na konferenciji, na svjetski dan kreditnih unija, predsjednica Udruge Željka Pirija-Benaković podsjetila je kako su kreditne unije u Hrvatskoj počele djelovati preoblikovanjem štedno-kreditnih zadruga temeljem Zakona o kreditnim unijama iz 2007. Danas u 12 županija djeluje 25 kreditnih unija s oko 45.400 članova i ukupnom aktivnom (podaci za 2010.) od oko 580 milijuna kuna, a deset ih je okupljeno u udrugu HUKU. Kao jednu od zakonskih odredbi koju je nužno promijeniti navode teritorijalno načelo osnivanja kreditnih unija, za koje u toj udruzi smatraju da se mora proširiti na više jedinica regionalne samouprave. Naime, prema važećem Zakonu, zbog tog teritorijalnog načela, 10 milijuna kuna nove kreditne linije članica ove udruge biti će dostupno samo obrtima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i građanima iz županija u kojima postoje kreditne unije, ali ne i onima iz devet županija u kojima unija nema.

ZAGREB - Ulaskom u Europsku uniju neki hrvatski proizvodi, poput čokolade, vode, sladoleda i salame, naći će se pod pritiskom pada cijena zbog konkurencije inozemnih marki, dok će ulazak u EU biti prilika za rast i izlazak na nova tržišta u slučaju proizvoda poput pršuta, mlijeka i čaja, pokazala je studija konzultantske kuće A. T. Kearney o utjecaju ulaska u EU na hrvatsku prehrambenu industriju. Studija je temeljena na usporedbi cijena proizvoda 19 prehrambenih artikala u Hrvatskoj s cijenama u četiri susjedne zemlje koje su već u EU - Italiji, Austriji, Sloveniji i Mađarskoj, a pokazala je kako je, suprotno uvriježenom mišljenju, većina hrvatskih prehrambenih proizvoda i dalje jeftinija od europskih konkurenata.

ZAGREB - Dobit nakon oporezivanja trgovačkog lanca dm-drogerie markt Hrvatska u protekloj poslovnoj godini bit će na razini prethodne i iznosit će oko 75 milijuna kuna, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor dm-a Hrvatska Mirko Mrakužić. U protekloj poslovnoj godini, koja za tu tvrtku počinje 1. listopada, a završava 30. rujna, dm je ostvario ukupni promet od 1,94 milijarde kuna, a njegov udjel na tržištu drogerijskog asortimana je 26,5 posto, kaže Mrakužić. Dodaje da je u poslovnoj godini 2011./2012. dm u Hrvatskoj investirao više od 48 milijuna kuna, pri čemu je velik dio uložen u otvaranje novih prodavaonica kojih je u Hrvatskoj 145 u 59 gradova. U protekloj poslovnoj godini dm je otvorio 58 novih radnih mjesta te ima 1.181 zaposlenog, od kojih je 85 posto žena. Prošle poslovne godine dm je u Hrvatskoj zaprimio 17.884 molbe za posao, a prosječna plaća prodavačice izračunata na temelju 14 plaća u 12 mjeseci bila je 8.209 kuna neto. U sljedećoj poslovnoj godini dm u Hrvatskoj planira investirati 55 milijuna kuna, a u planu je obnova 15 i otvaranje 10 novih prodavaonica, uz 50 novih radnih mjesta.

ZAGREB - Podravka u ovom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve materijalne činjenice koje bi mogle utjecati na promet ili cijenu dionica, odgovorili su danas iz Podravke na upit Zagrebačke burze u vezi izjave predsjednika Uprave te tvrtke Zvonimira Mršića. Mršić je danas na zajedničkoj konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije u Rovinju, uz napomenu kako zbog pravila burze ne može govoriti o detaljima, najavio kako će uskoro uslijediti dobre vijesti iz te kompanije. Sačuvajte nešto novca za dionice Podravke, poručio je Mršić sudionicima konferencije. "Društvo u ovom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve materijalne činjenice koje bi sukladno propisima trebale biti objavljene, zbog mogućnosti utjecaja na promet ili cijenu dionica", navodi se u odgovoru Podravke na upit Burze. Nedugo nakon što su mediji prenijeli Mršićevu izjavu, cijena dionice Podravke je na Zagrebačkoj burzi porasla, a nešto iza 13 sati bila je u plusu za 5,29 posto, na 267,98 kuna, uz promet nešto veći od 520 tisuća kuna.

ZAGREB - Za današnji rast Crobex indeksa Zagrebačke burze, četvrti dan zaredom, najzaslužnija je dionica Podravke, čija je cijena porasla više od dva posto nakon što je predsjednik njezine Uprave Zvonimir Mršić najavio da će uskoro uslijediti dobre vijesti iz te koprivničke kompanije. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,3 posto, na 1.773 boda, a Crobex10 0,35 posto, na 989 bodova. Redovni promet iznosio je gotovo 3 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba. Dionicom Podravke do podneva ostvareno je 436.000 kuna prometa, a cijena joj je skočila 2,43 posto, na 260,7 kuna. Najlikvidnija, s prometom od 615.000 kuna je dionica HT-a. Cijena joj je blago ojačala, za 0,12 posto, na 216,8 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,20 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, a euro je premašio razinu od 7,52 kune, što je njegova najviša razina od kraja lipnja ove godine. Srednji tečaj eura na tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,525834 kune, što je njegova najviša razina od 27. lipnja ove godine kada je tečaj eura bio nešto iznad 7,53 kune. Na vrijednosti su prema kuni dobile i ostale promatrane inozemne valute, švicarski je franak ojačao za 0,25 posto, američki dolar za 0,22 posto, a britanska funta za 0,21 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,222783 kune, dolara 5,741843 kune, a funte 9,276265 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙