FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor je današnje zasjedanje počeo objedinjenom raspravom o prijedlozima zakona o energiji i zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se, među ostalim, donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Ukida se kategorija povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina, kao pretpostavka potpune liberalizacije tržišta energenata. Utvrđuje se pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa - ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima.

BIZOVAC - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je danas u Bizovcu kako je smjer u kojem se kreće aktualna politika sve samo ne dobar te da gospodarski pokazatelji potvrđuju da politika Vlade, koja se ogleda samo u rezanju radničkih prava i povećanju poreza, ne može rezultirati ničim drugim nego krahom gospodarstva, padom životnog standarda i rastom najosnovnijih troškova. To uz ostalo potvrđuju brojke od 323.000 nezaposlenih te inflacija koja je porasla na 5 posto, najviše pod utjecajem rasta troškova stanovanja i cijena hrane, kazao je Matijašević na konferenciji za novinare u Bizovačkim toplicama. Povećava se robni deficit i, ako se ovo ne zaustavi, vrlo brzo ćemo živjeti u državi u kojoj će više radnih mjesta biti u trgovini nego u prerađivačkoj industriji, upozorio je predsjednik HUS-a. Ocijenio je kako je stanje posebice teško na području Slavonije, kako je u Osječko-baranjskoj županiji stopa nezaposlenosti više od 50 posto veća od državnog prosjeka, a prosječna plaća 20 posto manja.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) pozvao je danas Vladu da prije odluke o privatizaciji HŽ Carga dobro promisli je li prodaja jedina moguća opcija i koliko je opravdana. SHŽ je upoznat s namjerom Vlade da proda 74 posto udjela u društvu HŽ Cargo. "Molimo da Vlada RH, prije konačne odluke, dobro promisli je li prodaja jedina moguća opcija i koliko je namjera prodaje opravdana", stoji u očitovanju o namjeri prodaje HŽ Carga koje je Vladi uputio predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač. Sindikat podsjeća na privatizacije Hrvatskog telekoma, banaka i Ine tvrdeći da je korist izvukao strani kapital, a ne građani. SHŽ upozorava i kako se pod krinkom liberalizacije željezničkog prometa u Europi događa nešto sasvim drugo, a to je globalizacija u kojoj velike državne kompanije iz većih država, gutaju željezničke kompanije iz manjih država. I dalje je sve državno, ali umjesto nacionalne države, vlasnik postaje strana - globalna, ili regionalna sila, upozoravaju iz SHŽ-a. Odluči li se Vlada ipak na privatizaciju HŽ-a Cargo, SHŽ traži da se u natječaj unesu socijalne klauzule kojima bi se najmanje na tri godine zaštitila radna mjesta u HŽ Cargu i u kćerinskim društvima.

ZADAR - Od početka godine u Zadarskoj županiji izgubljeno je 2.000 radnih mjesta, u proteklih pet godina više od 10.000 i radi se o vrlo zabrinjavajućoj situaciji, jer je rijetko tko od otpuštenih radnika pronašao novi posao, upozorili su danas na konferenciji za novinare u Zadru predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koji su pozvali Vladu da ubrza gospodarske reforme. Trenutno je u Zadru vrlo malo industrije, gotovo da nema tvrtke koja nije u problemima, brojne su tvrtke blokirane, upozorili su zadarski sindikalisti. Pravni zastupnik i povjerenik županijskog ureda SSSH Zadar Vedran Uranija od Vlade je zatražio da ubrza gospodarske reforme i pomogne očuvanju radnih mjesta i pokretanju investicija. Pritom je posebno zatražio da se pomogne građevinskom sektoru, jer je taj sektor u Hrvatskoj i svim zemljama EU uvijek bio lokomotiva izlaska iz krize i recesije. Zadarski je SSSH od Vlade zatražio i pomoć brodogradilištima, a uz predstavnike sindikata niza tvrtki sa zadarskog područja konferenciji je bio nazočan i predstavnik remontnog brodogradilišta Lamjana Kali koje je već godinu dana u stečaju.

PULA - Oko 130 izlagača iz Hrvatske i inozemstva okupilo se na 3. međunarodnom sajmu brodske opreme i brodova "Pula Boat Fair" koji je danas svečano otvoren na novoj lokaciji pulske marine Veruda. Na sajmu, koji se održava do 20. listopada, izlagači - proizvođači i distributeri predstavljaju plovila i nautičku opremu na novoj lokaciji koja pruža mogućnosti izlaganja brodica na suhom i mokrom vezu. Direktor sajma Livio Bolković istaknuo je kako se održavanjem sajma daje doprinos razvoju jedne od najperspektivnijih grana hrvatskog gospodarstva, kako je brod bio i ostao možda i jedini hrvatski proizvod visoke tehnološke razine kojeg su kvalitetno i konkurentno u stanju proizvesti domaća pamet i ruke. Specifičnost ovogodišnjeg sajma su međunarodni poslovni susreti "Business to Business" koji će okupiti predstavnike 170 tvrtki iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije i BiH i "Business to Credit", kao dio projekta Cluster Club.

ZAGREB - Najveća kompanija Adriatic regije iz sektora informatičke tehnologije (IT) po prihodu ostvarenom u 2011. godini ostala je zagrebačka M San Grupa, s ostvarenih 246 milijuna eura, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koje konzultantska tvrtka IDC Adriatics priprema treću godinu zaredom. Adriatic regija u ovom istraživanju obuhvaća IT tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Albanije, a istraživanje je pokazalo kako je sto najvećih IT tvrtki po prihodu u toj regiji prošle godine ostvarilo ukupne prihode od 2,53 milijarde eura te su zapošljavali nešto više od 13 tisuća radnika. U odnosu na godinu prije, njihovi su ukupni prihodi povećani za 2,2 posto, dok je istodobno broj zaposlenih smanjen za 1,4 posto. Najveća kompanija po prihodu, navode iz IDC Adriatics, ostala je M San Grupa, a među prvih pet su još i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, IBM i regionalni sistem integrator S&T Group.

ZAGREB - Ponajviše zahvaljujući pozitivnom raspoloženju na inozemnim burzama, Crobex indeksi Zagrebačke burze i danas su blago ojačali, treći dan uzastopno. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,19 posto, na 1.768 bodova, a Crobex10 0,30 posto, na 985 bodova. Redovni promet iznosio je 4,32 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 kuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 767.000 kuna. Cijena joj je porasla 1,08 posto, na 215,5 kuna. Prometi iznad 100.000 kuna ostvareni su još i povlaštenom dionicom Adrisa, kojoj je cijena skočila 2,39 posto, na 246 kuna, te dionicom AD Plastika, uz pad cijene za 0,49 posto, na 107,15 kuna. Većina cijena dionica danas je u porastu, pri čemu se pod dobitku od 5,5 posto ističe redovna dionica Adrisa. U trgovanju putem Multilateralne trgovinske platforme najveći promet ostvaren je dionicom Gabarita, u visini od 1,4 milijuna kuna, a transakcija je provedena po cijeni od 560 kuna.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je oslabila u odnosu na euro za 0,08 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,510639 kune. U odnosu na ostale značajnije svjetske valuta kuna je pak ojačala, pri čemu je za najvećih 0,68 posto snižen srednji tečaj američkog dolara, i to na 5,728980 kuna. Srednji tečaj britanske funte niži je na današnjoj prema jučerašnjoj tečajnici 0,30 posto i iznosi 9,256462 kune, dok je srednji tečaj švicarskog franka smanjen za 0,01 posto, na 6,206671 kunu.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙