FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

Autor: rtom
ZAGREB, 14. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 4.30

ZAGREB - Njemačka vjeruje da Hrvatska može u predviđenu roku ispuniti konkretne zadaće navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je Europska komisija predstavila u srijedu, objavila je u subotu njemačka vlada na svojoj internetskoj stranici.

"U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. (...) To su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku", rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert na redovitoj tiskovnoj konferenciji u petak. Odgovarao je na pitanje je li pristup Hrvatske bezuvjetan i što će se dogoditi ne bude li napretka: hoće li vlade EU-a još jednom glasovati o tome smije li Hrvatska doista pristupiti ili će ona pristupiti i ako kriteriji ne budu ispunjeni. Zagreb pristupa EU-u na temelju puno strožeg postupka i puno strožeg nadzora nego prethodne države i zbog toga ima toliko izvješća, upozoravanja na deficite i zadaće koje još mora ispuniti, no savezna vlada to smatra ispravnim, rekao je Seibert. Dodao je da bi se na to "moglo gledati kao na završnu dionicu prije cilja". Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Andreas Peschke rekao je da je cilj cijelog mehanizma pretpristupnog nadzora ukloniti na vrijeme postojeće deficite i tako Hrvatsku osposobiti da bi pristupanje uspjelo.

BERLIN - Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik "Welt am Sonntag" za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije uključujući i već planirani ulazak Hrvatske. "Mi moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očito nije spremna za ulazak", rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert (Kršćansko demokratska unija CDU) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Die Welt". On je dalje kazao kako zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije imaju perspektivu ulaska u EU ali da moraju same stvoriti uvjete za ulazak. Pritom, kako je rekao, u obzir treba uzeti samo konkretne postignute rezultate u ispunjavanju uvjeta za ulazak u EU. "Dobre namjere i obećanja ne bi smjele postati zamjena za dokazane promjene", rekao je Lammert. Predsjednik Bundestaga istodobno smatra da EU u ovom trenutku nije spremna na daljnja proširenja nego da joj je potrebna konsolidacija. Lammerta su zbog ove izjave žestoko kritizirali predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Prije Lammerta se i jedan drugi istaknuti demokršćanski političar, predsjednik Europskog odbora Bundestaga, Gunther Krichbaum izjasnio protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Stranka Zelenih u Bundestagu se jasno izjasnila protiv prijetnji Hrvatskoj odlaganjem datuma ulaska. Političari demokršćanske unije CDU/CSU i prije su se zalagali za zaustavljanje proširenja EU-a ali su uvijek dosad Hrvatsku spominjali kao izuzetak.

MADRID - Oko dvije tisuće Španjolaca prosvjedovalo je u subotu u središtu Madrida protiv načina rješavanja financijske i gospodarske krize, upozoravajući na činjenicu da španjolske banke primaju veliku pomoć dok stanovništvo trpi rezove. Na poziv "gnjevnih", začetnika velikog prosvjednog pokreta u Španjolskoj, prosvjednici su izvikivali "Nikome ništa ne dugujemo i nećemo platiti" lupajući loncima. Prosvjednici, muškarci i žene svih životnih dobi, neki s djecom, krenuli su ispred zgrade predstavništva Europske unije (EU) u španjolskoj prijestolnici i preko središta grada stigli na trg Puerta del Sol, mjesto okupljanja pokreta "gnjevnih".

PEŠAVAR - Najmanje je petnaest ljudi izgubilo život a trideset je ranjeno u napadu autobombom na tržnicu na sjeverozapadu Pakistana, rekli su sigurnosni čelnici. U nekim se izvješćima navodi da je bombaš samoubojica aktivirao bombu u Dara Adam Helu blizu plemenskog područja Hibera. Meta napada bila je provladina paravojna skupina ustrojena za borbu s talibanima, rekli su čelnici. Neki ranjenici prevezeni su u bolnice u drugim gradovima jer u lokalnim bolnicama nema dovoljno mjesta. Za napad još nitko nije preuzeo odgovornost, ali su raniji napadi na tom području pripisivani talibanima.

BEJRUT - Osam osoba, među kojima dijete i dvije žene, poginulo je u subotu u eksploziji autobombe u blizini bivšeg uporišta sirijskog režima nedaleko od Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). "Osmero civila, među kojima djevojčica i dvije žene, izgubilo je život a trinaestero je teško ranjeno u eksploziji autobombe u Al-Nabaku, na cesti koja iz Damaska vodi u pokrajinu Homs", dodao je isti izvor. "Meta napada bili su sudionici prosvjeda protiv režima", rekao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman za agenciju France Presse. Abde Rahman je rekao da zasad ne može reći tko stoji iza napada.

BEJRUT - Sirija je u subotu objavila da zabranjuje turske civilne letove preko svoga teritorija, a zabranu je izrekla nekoliko dana nakon što je Turska prizemljila sirijski putnički zrakoplov za koji je rekla da je prevozio rusko streljivo za sirijsku vojsku. Zabrana stupa na snagu u subotu u ponoć i odgovor je na tursku zabranu sirijskih letova, priopćilo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Turska takvu zabranu nije objavila, no poručila je da će ponovno prizemljiti sirijske civilne zrakoplove ako posumnja da oni prevoze vojnu opremu za snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

ISTANBUL - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu upozorio je u subotu, nakon sastanka s njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom, da će Turska uzvratiti bude li Sirija opet povrijedila njezinu granicu, nakon pogibije petero turskih seljana 3. listopada u sirijskom granatiranju na koje je Turska uzvratila protuudarom. Turska vojska zadnjih desetak dana sustavno uzvraća na svaku sirijsku granatu koja padne preko granice pošto je 3. listopada u sirijskom granatiranju poginulo pet turskih civila u Akcakaleu, turskom selu blizu sirijske granice. Westerwelle je opetovao potporu Njemačke Turskoj, njezinu savezniku u NATO-u, no pozvao je na umjerenost. Westerwelle je odobrio tursko presretanje sirijskog zrakoplova iz Moskve radi provjere sumnjiva tereta. "Turci su imali moralno pravo to učiniti", rekao je Westerwelle odgovarajući na pitanje i dodao da bi "i Njemačka učinila isto".

WASHINGTON - Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney u subotu je optužio predsjednika Baracka Obamu da se nije uspio suprotstaviti Kini nakon što je ministarstvo financija odgodilo objavu politički osjetljivog izvješća o tečajnoj politici najvećih američkih trgovinskih partnera. "Četiri godine nakon što je obećao da će 'srediti' Kinu zbog njezine manipulativne tečajne prakse, Obama još jednom nije ispunio svoje riječi", rekla je Romneyeva glasnogovornica Andrea Saul u priopćenju. "Ne možemo si priuštiti još četiri godine tijekom kojih se Obama neće moći suprotstaviti Kini. Mitt Romney to će učiniti prvog dana svog predsjedničkog mandata", rekla je. Američko ministarstvo financija u petak je kazalo da odgađa polugodišnje izvješće o tečajnim politikama te da će ga objaviti nakon sastanka skupine 20 ministara financija u Meksiku 4. i 5. studenoga. To znači da je malo vjerojatno da će izvješće biti objavljeno prije izbora 6. studenoga.

PRAG - Češka vladajuća Građanska demokratska stranka premijera Petra Nečasa izgubila je na regionalnim izborima i izborima za trećinu gornjeg doma parlamenta, Senata, čime su je očito glasači kaznili za nepopularne ali nužne reforme, dok je ljevica izvojevala pobjedu, pokazali su rezultati objavljeni u subotu. Građanski demokrati dobili su 12,3 posto glasova, što je samo polovica rezultata iz 2008., socijaldemokrati 23,6 posto, a komunisti 20,4 posto. Izbori su održani u petak i subotu. Nečas je za poraz optužio mjere štednje i trend glasača da na regionalnim izborima podupiru oporbu. "Koristi su imale stranke kojima se glas daje u znak prosvjeda a to su komunisti i manje regionalne stranke", rekao je Nečas. Komunisti su veliki pobjednici izbora te nekoliko manjih lokalnih stranki. Građansku demokratsku stranku i socijaldemokrate, koji su također slabo prošli u odnosu na 2008., kada su dobili 35,8 posto glasova, zadnjih su mjeseci potresali skandali vezani uz velike javne natječaje, a nekoliko je visokih dužnosnika i optuženo.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙