FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 30. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BAGDAD - Najmanje 13 osoba je ubijeno a 33 su ranjene u nizu bombaških napada koji su se izvedeni u nedjelju u Iraku, javlja France presse pozivajući se na izvore iz iračkih snaga sigurnosti i bolnica. Reuters javlja da je poginulo 17 osoba u napadima automobilima-bombama koji su za ciljeve imali policijske kontrolne točke. Najsmrtnonosniji napad izveden je u Tajiju, oko 20 kilometara sjeverno od Bagdada, gdje je ubijeno najmanje 6 osoba. AFP navodi da je izvedeno osam napada automobilima-bombama u okolici Bagdada i u samom glavnom gradu Iraka.

KABUL - Vojnik ISAF-a, vojnih snaga NATO-a u Afganistanu, ubijen je na istoku Afganistana u još jednom napadu za koji se sumnja da dolazi iznutra i u kojemu ima poginulih i među afganistanskim vojnicima, priopćio je ISAF u nedjelju. U izgredu je poginuo i civil koji radi za ISAF, dodao je glasnogovornik ISAF-a. "Napadom iznutra" naziva se napad afganistanskih vojnika i policajaca na pripadnike sastava ISAF-a. Glasnogovornik ISAF-a za agenciju France Presse nije precizirao jesu li ti afganistanski vojnici ubijeni u napadu ili kada su snage ISAF-a uzvratile napad. Ovim napadom broj pripadnika ISAF-a ubijenih u 2012. u napadima afganistanskih policajaca i vojnika popet će se na 52.

CARACAS - Dvojica venezuelskih oporbenih čelnika ubijena su u subotu na predizbornom skupu u državi Barinasu, na zapadu zemlje, rekao je kandidat desnice na predsjedničkim izborima sljedećeg vikenda Henrique Capriles, ali vlada nije potvrdila takvu verziju događaja. "Izvijestili su me o ubojstvu dvojice mladih iz Comando Vzla u Barinitasu, Jacksona i Omara", napisao je na Twitteru oporbeni čelnik koji će se 7. listopada natjecati s predsjednikom Hugom Chavezom koji je na vlasti od 1999. i kandidirao se za treći šestogodišnji mandat. Ministar unutarnjih poslova Tareck El Aisami potvrdio je da su dvije osobe poginule, ali je govorio o pogibiji dvojice muškaraca od 63 i 32 godine u "izoliranom izgredu".

NEW YORK - Europska unija i SAD spremni su pooštriti sankcije protiv Irana u nadi da će uvjeriti Izrael da ne udari preventivno na iranska nuklearna postrojenja, rekli su diplomati u okviru Glavne skupštine UN-a. Radi se o povećavanju pritiska na Teheran kojeg Zapad i Izrael sumnjiče da želi proizvesti atomsku bombu pod krinkom civilnog nuklearnog programa. No, radi se i o uvjeravanju Izraela da pokaže suzdržanost nakon "crvene crte" koju je povukao njegov premijer Benyamin Netanyahu na govornici Skupštine u četvrtak. Telefonski razgovor Benjamina Netanyahua s Barackom Obamom uvjerio je neke diplomate u podudaranje stajališta Izraela i Washingtona ali teatralna gesta Netanyahua daje povoda sumnji u njegove namjere. On je izjavio da bi Iran mogao imati dovoljno obogaćenog uranija za proizvodnju bombe do polovice 2013. i zatražio da mu se odredi "jasna crvena crta" koju ne smije preći.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙