FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: MMF-ove snižene prognoze spustile terminske indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 9. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oslabili, ukazujući da bi S&P 500 indeks mogao kliznuti treći dan uzastopno nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio globalne gospodarske prognoze.

Terminski Dow Jones indeks oko 13,00 sati bio je u minusu 6 bodova, a tehnološki Nasdaq 8 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 0,2 boda, i bio je tek blago iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U ovoj godini MMF očekuje rast svjetskog gospodarstva za 3,3 posto, dok je u srpnju očekivao 3,5 posto. Pritom za eurozonu predviđa gospodarski pad od 0,4 posto, dok u SAD-u očekuje rast za otprilike 2 posto. Ujedno, upozorio je američke i europske dužnosnike da bi neuspjeh u sređivanju njihovih ekonomskih bolesti mogao produljiti gospodarski pad.

Takve prognoze zabrinule su investitore, jer su objavljene nakon što je Svjetska banka snizila procjene rasta zemalja u istočnoj Aziji uslijed zabrinutosti da bi usporavanje kineskog gospodarstva moglo potrajati dulje nego se očekuje.

Investitori također prate sastanak ministara financija eurozone i posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Grčkoj, u potrazi za znacima napretka u rješavanju dužničke krize u regiji.

Danas započinje i sezona objave tromjesečnih financijskih izvješća američkih kompanija, pri čemu će tradicionalno prva poslovne rezultate objaviti Alcoa. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je taj vodeći svjetski proizvođač aluminija zabilježio pad zarade u trećem tromjesečju za 2,3 posto na godišnjoj razini.

I na većini najvažnijih europskih burzi cijene dionica jutros su oslabile, nakon što je MMF smanjio procjene rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,17 posto, a frankfurtski DAX 0,39 posto, dok je pariški CAC u plusu 0,19 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙