FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: prekid 5-dnevnog negativnog niza

Autor: scvi
NEW YORK, 27. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su ojačali, ukazujući na prekid 5-dnevnog negativnog niza, jer se investitori nadaju da će kineske vlada uskoro poduzeti mjere usmjerene jačanju gospodarskog oporavka.

Terminski Dow Jones indeks oko 14,00 sati bio je u plusu 45 bodova, a tehnološki Nasdaq 12,5 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 7,9 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijene dionica na kineskoj burzi dosegnule su najviše razine u zadnjih nekoliko godina, a ojačale su i na ostalim burzama u Aziji, jer se špekulira da će kineska regulatorna agencija za financijska tržišta najaviti korake kojima bi poduprla posustalo domaće tržište.

Trgovci također ističu da je ovoga tjedna tamošnja središnja banka ulila u financijski sustav 57,9 milijardi dolara, što je najveća tjedna injekcija gotovine u povijesti Kine.

Ciklični sektori, koji su predvodili proteklih dana po gubitku, vjerojatno će imati najviše koriti od mjera za poticanje kineskog gospodarstva. Posebno snažno mogle bi reagirati cijene dionica proizvođača sirovina i energije, jer su oni uvelike ovisni o procjenama potražnje, navode analitičari.

Svjetsko gospodarstvo oslanja se na kineski rast kako bi nadoknadilo slabost u SAD-u i Europi. I dok SAD pokazuje znakove gospodarskog oporavka, a i Fed je najavio monetarne stimulativne mjere, usporavanja rasta u Kini uzrokovalo je zabrinutost investitora, a i dalje im je u fokusu i europska dužnička kriza.

Nove smjernice investitorima će pružiti i brojni makroekonomski pokazatelji – danas se očekuje objava podatka o nezaposlenosti u proteklome tjednu, narudžbama trajnih dobara američkoj industriji u kolovozu te prodaji postojećim stambenih objekata u tome mjesecu.

Od ostalih vijesti, Španjolska bi trebala danas najaviti gospodarske reforme i prijedlog proračuna za iduću godinu. Napetosti u eurozoni izazvale su u proteklih pet dana pad S&P indeksa za 1,9 posto.

Ipak, od početka trećeg tromjesečja S&P je u plusu 5,2 posto, a od početka mjeseca 1,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica danas su ojačale, te je trenutno londonski Ftse indeks u plusu 0,25 posto, frankfurtski DAX 0,44 posto, a pariški CAC 0,7 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙