FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori dobro raspoloženi

Autor: scvi
NEW YORK, 2. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ojačali su danas jer su investitori ohrabreni boljim od očekivanja podatkom o američkoj industrijskoj aktivnosti i ranije najavljenim potezima središnjih banaka.

Terminski Dow Jones indeks oko 13,00 sati bio je u plusu 45 bodova, a tehnološki Nasdaq 11,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 6,2 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Još jučer najvažniji američki indeksi ojačali su, po objavi da je ISM indeks Instituta za menadžere nabave porastao sa 49,6 na 51,5 bodova, dok su analitičari očekivali da će se zadržati ispod 50 bodova, što bi značilo da industrijska aktivnost i dalje slabi.

Međutim, odgovarajući indeks industrijskih aktivnosti u eurozoni, u rujnu je ostao ispod 50 bodova, što ukazuje na kontrakciju aktivnosti. Uz ostalo, slabi i kineska industrija, dok pad izvoza Japana i Južne Koreje u Europu pokazuje da zbog dužničke krize slabi potražnja u eurozoni.

„Umjerena reakcija financijskih tržišta na slab podatak o globalnoj industrijskoj i trgovinskoj aktivnosti ukazuje nam da su investitori sigurni u ojačanu monetarnu politiku u Europi i SAD-u, te da su njihova očekivanja oporavka već dovoljno smanjena pa nema rizika od razočaranih i nervoznih reakcija. Očekujemo povoljno okruženje za ulaganje u rizičnu imovinu. Na različite načine, i Fed i ECB prošloga su mjeseca izmijenili svoje monetarne politike, na način koji je pozitivan za tržišta“, stoji u zabilješci klijentima Barclaysovih stratega.

Nove smjernice investitorima će danas dati Redbookovo izvješće o rujanskom prometu u robnim kućama u SAD-u. U kolovozu promet u robnim kućama porastao je 1,7 posto.

Također, očekuju se i podaci ICSC/Goldman Sachsa o prometu u američkim trgovinama u proteklome tjednu. U prethodnome tjednu promet je porastao 0,6 posto.

Na europskim burzama najvažniji indeksi nadoknadili su jutrošnje gubitke, te su sada u blagom plusu, no investitori su nesigurni jer ne znaju hoće li Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć kako bi savladala svoje dužničke probleme.

Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u plusu između 0,17 i 0,44 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙