FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 7. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini u nedjelju su počeli lokalni izbori na kojima građani te zemlje biraju nove općinske vlasti.

Točno u 7 sati otvoreno je pet tisuća i 100 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati. Nešto više od tri milijuna i 140 tisuća registriranih birača imaju priliku odlučiti o budućem sastavu 140 općinskih i gradskih vijeća te skupštine distrikta Brčko. Predstavnici domaćih vlsti i međunarodnih organizacija uputili su poziv građanima BiH da u što većem broju sudjeluju na izborima. Za sudjelovanje na ovogodišnjim lokalnim izborima prijavio se rekordan broj političkih stranaka, njih 84, a na kandidatskim popisima našla su se imena više od trideset tisuća osoba. Tijek glasovanja i prebrojavanja glasačkih listića nadzirat će gotovo tisuću i 400 domaćih i međunarodnih promatrača. Prve preliminarne rezultate glasovanja Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) trebalo bi objaviti u ponoć. Rezultati lokalni izbora smatrat će se važnim pokazateljem biračkog tijela u BiH a ovisno o njihovu ishodu rješavat će se i kriza vlasti na državnoj odnosno na razini Federacije BiH.

BIRMINGHAM - Vladajući konzervativci upozorili su u nedjelju Veliku Britaniju da se pripremi za nastavak štednje ukazujući na tešku zadaću pred premijerom Davidom Cameronom da oporavi slabo gospodarstvo i izgradi potporu među sve siromašnijim biračima prije izbora u 2015. Cameronov ministar financija George Osborne rekao je kako će Britanija morati podnijeti još rezova u potrošnji budući se gospodarstvo ove godine pokazalo slabijim nego što se očekivalo. Analitičari smatraju kako će Cameron, čija stranka u anketama zaostaje iza sve snažnije laburističke oporbe, teško uspjeti osvojiti većinu 2015. ukoliko plan štednje ne uspije a gospodarstvo se ne oporavi. Vladajuća koalicija predvođena Konzervativnom strankom ove godine je zabilježila povratak recesije što znači da bi se rezovi mogli nastaviti i dalje ili biti još veći nego što se planiralo kako bi se uklonio rekordan proračunski deficit. "Gospodarstvo se oporavlja. Ali to je duži i teži put kojim moramo nastaviti", rekao je Osborne u intervjuu za list Mail on Sunday. "Morat će biti daljnjih rezova". Britanska vlada kaže kako mora odlučno smanjiti trošenje kako bi očuvala niske troškove zaduživanja za Britaniju. "Zapadne zemlje imaju jednostavan izbor", rekao je Osborne. "Hoće li potonuti ili plivati? Bit će mnogo zemalja, naših susjeda, koje će izbjeći teške odluke. Za 20 do 30 godina one će biti mnogo siromašnije".

SEOUL - Južna Koreja je postigla važan sporazum sa Sjedinjenim Državama da više od dva puta poveća domet svojih raketa u odnosu na sadašnje stanje kako bi suzbila prijetnju Sjeverne Koreje, priopćila je u nedjelju vlada. Ova namjera da se značajno ojača raketno oružje Južne Koreje vjerojatno će uznemiriti komunistički Sjever s kojim je u napetom primirju od podjele poluotoka nakon Korejskog rata 1950-1953. To bi moglo izazvati zabrinutost i Kine, Japana i Rusije čiji bi dijelovi bili u dosegu novih raketa. Prema postignutom sporazumu Južna Koreja može razvijati rakete do dometa od 800 km prema sadašnjem ograničenju na 300 km, rekao je novinarima Chun Young-woo, tajnik za vanjske i sigurnosne poslove predsjednika Lee Myung-baka. Kazao je kako su se Sjedinjene Države i Južna Koreja također dogovorili da zadrže maksimalnu nosivost za rakete koje razvije Južna Koreja na sadašnjoj razini od 500 kg. Trenutno su cijela Južna Koreja kao i američka vojna postrojenja u Japanu i na Guamu u dometu sjevernokorejskih raketnih napada, prema podacima vlade Južne Koreje.

MANILA - Filipinska vlada i muslimanski pobunjenici dogovorili su mirovni sporazum za jug ove zemlje, objavio je u nedjelju predsjednik Benigno Aquino, najavljući završetak četrdesetogodišnjeg sukoba u kojem je poginulo više od 120 tisuća ljudi i razoreno gospodarstvo te regije. Dugoočekivani sporazum započinje realizaciju plana prema kojem će biti uspostavljena nova autonomna regija Bangsamoro na područjima juga gdje dominiraju muslimani u ovoj većinski katoličkoj zemlji, a to bi se trebalo dogoditi prije završetka Aquinova mndata u 2016. Bangsamoro se odnosi na muslimanske i nemuslimanske manjinske narode u južnim Filipinima. "Ovaj sporazum stvara novi politički entitet i zaslužuje ime koje simbolizira i odaje počast borbi naših predaka na Mindanau i slavi povijest i karakter tog dijela naše zemlje. To ime bit će Bangsamoro", objavio je Aquino u televizijskom prijenosu iz predsjedničke palače. Sporazum označava važan napredak u povjerenju između vlade i separatističke Islamske fronte za oslobođenje Moroa (MILF) koja je dugo sumnjičavo gledala na motive Manile u pregovorima. Sporazum postignut na pregovorima u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru prošloga tjedna upostavit će 15-člano prijelazno povjerenstvo koje do 2015. treba predložiti zakon kojim će se formirati novi entitet koji će zamijeniti sadašnju autonomnu regiju. Ova muslimanska regija dobit će više političkih i gospodarskih ovlasti uključujući i uvođenje poreza koji bi smanjili vladinu pomoć, potom veći udio u prihodima od prirodnih bogatstava i aktivniju ulogu u unutarnjoj sigurnosti.

ATENA - Kapetan grčkog turističkog broda je poginuo i pet stranih turista je ozlijeđeno u subotu navečer u eksploziji replike topa na brodu, navela je grčka novinska agencija ANA. Turistički brod je bio usidren na ulasku u luku Mandraki, na otoku Kos nakon izleta kada je eksplodirala replika malog topa na brodu i ubila kapetana (51), navodi ANA. Pet stranih turista je ozlijeđeno, ali njihovo stanje nije zabrinjavajuće. Oni su prebačeni u bolnicu na otoku Kos. Na brodu se nalazilo 28 putnika, 26 iz Njemačke, Belgije i Nizozemske, kao i dva iz Grčke. Lučke vlasti su pokrenule istragu o uzrocima eksplozije.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙