FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 23. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ASPERG - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande su u subotu potvrdili različita stajališta o nadzoru banaka u Europskoj uniji. "Što prije, to bolje", rekao je francuski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Aspergu, na jugozapadu Njemačke, na što je njemačka kancelarka dodala da će proces "trajati koliko je potrebno". Pariz želi da Europljani osiguraju takav mehanizam od siječnja 2013., dok se Njemačkoj manje žuri. Europska komisija i Pariz žele povjeriti Središnjoj europskoj banci (ECB) superviziju 6.000 banaka eurozone, dok Berlin želi ograničiti taj zadatak na veće banke. Hollande i Merkel su govorili na konferenciji za novinare u sklopu 50. obljetnice govora koji je njemačkoj mladeži održao francuski čelnik general Charles de Gaulle u Ludwigsburgu.

ATENA - Velika većina Grka misli kako su nove mjere štednje koje je vlada obećala svojim međunarodnim zajmodavcima u zamjenu za daljnu financijsku pomoć nepravedni i štete najsiromašnijim dijelovima društva, pokazalo je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja. Skoro bankrotirana Grčka treba odobrenje Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za mjere štednje u iznosu od skoro 12 milijardi eura kako bi dobila narednu tranšu pomoći bez koje se suočava s neplaćanjem dugova i mogućim izlaskom iz euro zone. Više od 90 posto Grka misli kako su planirani rezovi i reforme nepravedni i opterećenje za siromašne, pokazalo je istraživanje agencije MRB za nedjeljno izdanje Realnewsa. Ipak oko 67 posto ispitanika želi da Grčka ostane u euro zoni dok 83 posto očekuje daljne mjere štednje u narednim godinama. Samo 33 posto od 1003 ispitanika reklo je kako misli da ove mjere mogu pomoći u rješavanju fiskalnih problema Grčke, dok je velika većina kazala kako su pesimistični glede grčke budućnosti. Istraživanje je provedeno od 18-20 rujna dok su vlada i inspektori iz Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a nastojali izraditi novi paket štednje.

BINT JBEIL, Libanon - Tisuće pobornika moćnog libanonskog pokreta Hezbollah manifestirale su u subotu u Bint Jbeilu, na jugu zemlje, protiv islamofobnog filma koji je potaknuo prosvjede u muslimanskom svijetu. I u petak su tisuće ljudi prosvjedovale u nekoliko libanonskih gradova protiv filma koji ocrnjuje islam snimljenog u Sjedinjenim Državama i protiv karikatura proroka Muhameda objavljenih u jednom francuskom satiričkom časopisu, a neki imami su pozvali na ubojstvo onih koji vrijeđaju proroka. U Bejrutu je prosvjed pokrenut na poticaj sunitskog fundamentalista Ahmeda al-Asira, bio prigoda za izražavanje podrške sirijskoj oporbi koja se bori protiv postrojbi Assadova režima.

KAIRO - Egipatski Visoki upravni sud potvrdio je u subotu raspuštanje parlamenta izabranog krajem 2011. nakon odbijanja žalbe islamista koji su tražili poništenje odredbe Visokog ustavnog suda, prema jednom sudskom izvoru. "Narodna skupština više legalno ne postoji nakon presude Visokog ustavnog suda od 14. lipnja kojim je određeno njezino raspuštanje", navodi Visoki upravni sud i dodaje da "prema zakonu niti jedna sudska instanca ne može dovesti u pitanje presudu Visokog ustavnog suda". Novi parlamentarni izbori se moraju održati dva mjeseca nakon usvajanja novog ustava koji sastavlja povjerenstvo kojim dominiraju islamisti. To povjerenstvo, koje je počelo radom u srpnju, mora ga završiti za najviše šest mjeseci, prema kalendaru određenom za političku tranziciju nakon pada režima Hosnija Mubaraka u veljači 2011. Odluka Visokog upravnog suda trebala bi okončati debatu koja traje nekoliko tjedana između islamista i njihovih protivnika. Egipatski Ustavni sud je 14. lipnja raspustio parlament zbog djelomične neustavnosti zakona po kojem su provedeni parlamentarni izbori.

CIUDAD MEXICO - Meksički vojnici zaplijenili su 31 tonu kemikalija namijenjenih proizvodnji sintetskih droga na teretnom brodu iz Južne Koreje, priopćilo je u subotu tajništvo ratne mornarice u glavnom gradu Meksika.

Teret, deklariran kao umjetno gnojivo, pronađen je u luci Manzanillu, na obali Tihog oceana.

Teret je na brod "MSC Pamela" koji plovi pod panamskom zastavom bio ukrcan u luci Busanu, u Južnoj Koreji, gdje je pristao ploveći iz Japana.

Brod je svoje putovanje trebao završiti u Culiacanu, prijestolnici države Sinaloe, na sjeveru Meksika, gdje djeluje poznati narkokartel koji predvodi Joaquin Guzman, jedan od glavnih narkobosova za kojima tragaju vlasti u Meksiku i u Sjedinjenim Državama.

BENGAZI - Libijske vlasti su priopćile u subotu navečer da su odlučile raspustiti sve milicije i naoružane skupine koje nisu pod nadzorom države, dan nakon pobune stanovnika Bengazija, na istoku zemlje, protiv milicija.

Odlučeno je da se "raspuste sve brigade i naoružane skupine koje država nije ozakonila", rekao je predsjednik libijske Narodne skupštine Mohamed al-Magarief koji je u Bengaziju pročitao priopćenje.

Vlasti su usto odlučile uspostaviti "operativno središte" u Bengaziju koje će obuhvaćati vojsku, snage ministarstva unutarnjih poslova i bivše pobunjeničke brigade u nadležnosti ministarstva obrane.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙