FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 3. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Izvanredna profesorica na katedri za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Ksenija Turković izabrana je za sutkinju Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, priopćila je u srijedu Parlamentarna skupština Vijeća Europe. (PACE). Turković je dobila većinu glasova, a izabrana je na devetogodišnji mandat koji počinje 1. studenoga, ili najkasnije tri mjeseca nakon tog datuma. Turković će na toj dužnosti zamijeniti Ninu Vajić, prvu hrvatsku sutkinju na tom sudu. Turković je dobila 133 od 199 glasova, a kandidatkinje za tu dužnost bile su i zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić te Vesna Crnić-Grotić, profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci.

BEOGRAD - Parada ponosa čije je održavanje najavljeno za 6. listopada i svi skupovi zakazani tog dana u Beogradu su zabranjeni, odlučilo je srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova na temelju sigurnosnih procjena, javljaju u srijedu beogradski elektronički mediji. Ranije tijekom dana otvoreno pismo i zahtjev za zabranu manifestacije koja promiče prava LGBT zajednice premijeru Ivici Dačiću, koji je ujedno i ministar unutarnjih poslova, uputio je vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej, nazivajući ovu manifestaciju "paradom srama". Patrijarh Irinej zatražio je i zabranu održavanja izložbe fotografija "Ecce Homo" švedske umjetnice Elisabeth Olsson, čiji je prvi grad-domaćin u istočnoj Europi trebao biti Beograd, na kojima je Isus Krist prikazan u ženskoj odjeći.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u srijedu od Turske da zadrži otvorenima sve kanale komunikacije sa sirijskim vlastima kako bi se izbjegle napetosti između dvije susjedne zemlje zbog minobacačke granate ispaljene iz Sirije koja je u Turskoj usmrtila najmanje pet ljudi. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu o tom je incidentu izvijestio Ban Ki-moona, međunarodnog posrednika za Siriju Lakhdara Brahimija te glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena. "Glavni tajnik UN-a je zatražio od ministra da ostavi otvorene sve komunikacijske kanale sa sirijskim vlastima kako bi se umanjile napetosti zbog tog incidenta", kazao je Martin Nesirky, glasnogovornik Ban Ki-moona. Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc je kazao da Sirija mora odgovarati za taj incident te da to nalaže i međunarodno pravo. Glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen u srijedu je navečer najoštrije osudio ispaljivanje granate iz Sirije na turski teritorij. Sjevernoatlantski savez priopćio je da pomno i s velikom zabrinutošću prati stanje na sirijsko-turskoj granici. Najmanje pet osoba je poginulo, a nekoliko ih je ranjeno u tom izgredu u mjestu Akcakale, na jugoistoku Turske, uz granicu sa Sirijom. "Među žrtvama su jedna žena i šestogodišnje dijete. Devet osoba je ranjeno", rekao je Abdulhakim Ayhan za televizijsku informativnu mrežu CNN-Turska. Dodao je da su granate pale na kuću i prouzročile velik broj žrtava. "Stanovnici našeg mjesta bijesni su na Siriju", rekao je gradonačelnik, istaknuvši da su zadnjih dana na grad padali zalutali metci i granate iz sporadičnih sukoba vojske odane predsjedniku Bašaru al-Asadu i ustanika oko sirijskoga graničnog prijelaza Tal al-Abiada.

TBILISI - Nakon oporbene pobjede na parlamentarnim izborima Gruzija se priprema za kohabitaciju, potpuno nepoznatu u toj kavkaskoj državi, bivšoj sovjetskoj republici koja nije njegovala političku kulturu kompromisa, ocjenjuju analitičari u srijedu te ističu da je odzvonilo Sakašvilijevu dobu. Predsjednik Mikhail Sakašvili u utorak je priznao porez svoje stranke na izborima održanima u nedjelju i pobjedu oporbene koalicije Gruzijski san koju vodi milijarder Bidzina Ivanišvili. Za priznanje koje će omogućiti prvi miran prijenos vlasti u postsovjetskoj Gruzije čestitale su mu Sjedinjene Države i Francuska. Budući premijer Ivanišvili, čije se bogatstvo od 6,4 milijarda dolara procjenjuje polovicom gruzijskog proračuna, odmah je izazvao napetost pozivom Sakašviliju da podnese ostavku prije isteka mandata 2013. Predstavnici dosadašnje vlasti poručili su da će se predsjednički izbori održati za godinu dana kako je i predviđeno te poručili Ivanišviliju neka ne izaziva krizu jer "prijetnja ustavu mogla bi biti opasna igra".

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je u srijedu optužbe za ratne zločine dvojicu bivših pripadnika policije bosanskih Srba koje se teretilo da su sudjelovali u genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Nepravomoćnom presudom konstatirano je kako tijekom dokaznog postupka nije potvrđeno da su Dragan Nešković i Zoran Ilić sudjelovali u likvidaciji oko tisuću Bošnjaka koji su nakon zarobljavanja strijeljani na području Kravica kod Srebrenice. Sutkinja Minka Kreho, koja je predsjedala sudskim vijećem, oslobađujuću je presudu obrazložila konstatacijom kako su svjedoci koje je izvelo tužiteljstvo dali informacije nedostatne za utvrđivanje krivnje.Sudsko je vijeće ocijenilo kako su svjedoci, od kojih su neki bili zaštićeni, davali proturječne iskaze iz kojih nije bilo moguće utvrditi bez razumne sumnje odgovornost Neškovića i Ilića. Tužiteljstvo BiH odmah je reagiralo na prvostupanjsku presudu te je najavilo kako će, čim dobije pismeni otpravak, uložiti žalbu.

RIM - Talijanska policija uhitila je u srijedu šefa jedne od agencija za naplatu poreza i četiri zaposlenika zbog optužbi da su prisvojili oko sto milijuna eura od prikupljenih poreza i potrošili ih na privatne zrakoplove, jahte i zabave. Ta vijest razbjesnit će Talijane koji su trebali duboko zavući ruke u džepove kako bi platili veće poreze uvedene kako bi se sanirao ogromni dug države. Tributi Italia prikuplja lokalne poreze za 400 gradskih vijeća a financijska policija u Genovi priopćila je da je šef te agencije Giuseppe Saggese uspostavio sustav prelijevanja poreznih prihoda na račune same agencije. Novac je korišten za plaćanje privatnih zrakoplova, jahti, skupih vozila, ekstravagantnih zabava i koncerata, navela je policija u priopćenju. Saggese je samo u svoje džepove spremio oko 20 milijuna eura.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙