FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 6. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT

U prometnoj nesreći u Drnišu na području brda Čovinaca sinoć je poginula jedna osoba, doznaje se u sjedištu Policijske uprave šibensko-kninske županije, a po neslužbenim informacijama riječ je o predsjedniku drniške Hvidre Nediljku Elezu (37). Vozeći motor iz Drniša prema Šibeniku, prema neslužbenim informacijama, udario je u zadnji dio kamiona, odbio se i udario u metalni branik te od zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu nesreće.

ZAGREB

Poduzetnik Zlatko Čeljuska (58) uhićen je jučer u Frankfurtu u Njemačkoj na temelju međunarodne tjeralice hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, potvrđeno je sinoć u MUP-u. Nalog za tjeralicu izdao je Općinski sud u Zadru, a tražen je zbog kaznenog djela prijevare. Načelnica Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova Jelena Bikić izjavila je Hini kako Čeljusku očekuje standardni postupak izručenja Hrvatskoj.

ZAGREB

Inspekcijama koje je tijekom glavne turističke sezone provodio Državni inspektorat u području ugostiteljstva, pružanja usluga u turizmu i zapošljavanju radnika na tim poslovima, utvrđen je velik broj povreda propisa, ali su vidljivi pomaci na bolje, priopćeno je iz Državnog inspektorata. Zbog utvrđenih povreda propisa od prekršitelja je, uz druge izrečene mjere, u korist Državnog proračuna naplaćeno 9.818.600 kuna. Najčešći prekršaji bili su: nelegalan rad i obavljanje djelatnosti, neispunjavanje propisanih uvjeta, nepridržavanje propisanog radnog vremena, usluživanje ili dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, nezakonito reklamiranje i oglašavanje, nevođenje knjige žalbe, neisticanje cijena usluga, neplaćanje boravišne pristojbe i neprijavljivanje gostiju. Pozitivan pomak zabilježen je kod pružanja ugostiteljskih usluga smještaja u kućanstvima građana i seljačkim domaćinstvima jer od 7178 inspekcijskih nadzora u 84 posto nadziranih kućanstava nije bilo povreda propisa, kaže se u priopćenju o rezultatima inspekcijskih nadzora u suzbijanju i ograničavanju nelegalnog rada tijekom glavne turističke sezone 2012.

VUKOVAR

Podizanjem festivalskog stijega u perivoju obnovljenog dvorca Eltz, u Vukovaru je sinoć počeo 14. vukovarski festival komorne glazbe koji do 8. listopada organiziraju Gradski muzej Vukovar i Hrvatski dom Vukovar. Pozdravljajući brojne uzvanike, ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić s posebnim je zadovoljstvom istaknula kako će se koncertna događanja u sklopu festivala prvi put od njegova osnutka održati u obnovljenoj i restauriranoj Mramornoj dvorani dvorca Eltz. Podsjetila je kako je prvi festival održan u ruševnoj Mramornoj dvorani, da bi, nakon četrnaest izdanja, Vukovarski festival komorne glazbe napokon "uselio" u prostore kakve značenjem i zaslužuje. Nakon što je 14. vukovarski festival komorne glazbe otvorenim proglasio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je i pokrovitelj festivala, održan je koncert Zagrebačkog kvarteta saksofonista i solistice Vlaste Gyura na glasoviru. Oni su se publici predstavili djelima Josepha Haydna, Ludwiga van Beethovena, Borisa Papandopula i Astora Piazollia. U subotu, druge večeri, u Dvorcu Eltz gostuje hrvatski Kvartet gitara Leggiero i solist Juraj Majstorović, dok će publika u nedjelju, treće večeri, koja će se održati u Hrvatskom domu, čuti Jazz trio u sastavu glazbenika SAD-a, Azerbajdžana, Hrvatske i Njemačke. U ponedjeljak, četvrte i posljednje večeri festival će nastupom u Mramornoj dvorani dvorca Eltz zatvoriti pijanist Federico Gianello iz Italije.

OSIJEK

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sinoć je premijerno izvedena drama "Unterstadt", po istoimenom romanu osječke autorice Ivane Šojat-Kuči, u režiji Zlatka Svibena, što je i prva premijera toga kazališta u 106. kazališnoj sezoni. Predstava nastala na istoimenom romanu o nekoliko generacija osječke obitelji njemačke narodnosne zajednice i stradanjima u logorima koje su za Nijemce u poslijeratnoj Jugoslaviji otvorile tadašnje komunističke vlasti, praizvedena je potkraj lipnja na otvorenju "Osječkog ljeta kulture" u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi. Ravnatelj drame osječkog HNK-a Vjekoslav Janković kazao je kako je, nakon ljetne ambijentalne izvedbe koja je ostvarila veliki uspjeh i zanimanje publike, kazališni ansambl bio pred iskušenjem kako takav projekt prenijeti iz ambijentalnog u prostor osječkog HNK. Ocijenio je u da u ozračju kazališta dolazi do izražaja prava glumačka igra, koja ovoj predstavi, uz drugačiji rakurs gledanja, donosi kvalitetu više. U predstavi, uz ostale, nastupaju Sandra Lončarić-Tankosić, Branka Cvitković, Jasna Odorčić, Tatjana Bertok-Zupković, Miroslav Čabraja, Marija Kolb i Vladimir Tintor. Dramaturg predstave je Bojan Marotti, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Katarina Radošević-Galić, a glazbu za predstavu odabrao je Igor Valeri.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙