FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Sabor je poslijepodne završio današnji rad i raspravu o Konačnom prijedlogu zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a HDZ-ovi zastupnici zatražili su da se u potpunosti briše glava kojom se uvodi obvezni višestrani prijeboj, ocijenivši da će ona dovesti do zlouporaba i generirati novu nelikvidnost. Solidarni dužnici koji nisu u stanju u zakonskom roku podmiriti novčane obveze veće od 5000 kuna te bi obveze, po predloženom, morali prijaviti Fini, koja bi dva puta mjesečno provodila postupke višestranog prijeboja. HDZ-ovci smatraju da bi takvo zakonsko rješenje dužnike moglo potaknuti da, umjesto podmirenja novčanih obveza, pribjegavaju prijeboju. "Postoji velika vjerojatnost da ste ovom odredbom zasadili sjeme buduće nelikvidnosti", rekla je Martina Dalić, u ime Kluba HDZ-a, ocijenivši da obvezatna multilateralna kompenzacija predloženim zakonom ulazi u sustav plaćanja i suspendira valutu. I Ivan Šuker (HDZ) smatra da predložene odredbe vode u dogovornu ekonomiju, koja je, ističe, zametak nove nelikvidnosti. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac kazao je, pak, da će Ministarstvo još jednom razmotriti ove odredbe, istaknuvši da su one u zakon u drugom čitanju ušle na prijedlog Fine i Hrvatske udruge poslodavaca.

ZAGREB

U prigodi Dana policije, Svetog Mihovila predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i odlikovao 35-oro pripadnika policije Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te dobrobiti njezinih građana. Predsjednik je također 117 pripadnika policije odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti. Podsjetio je na stvaranje hrvatske policije u ratnim uvjetima te uspješno i učinkovito odrađenim zadaćama u Domovinskom ratu i u mirnodopsko vrijeme, što nije bilo moguće bez kvalitetnih ljudi, od kojih su mnogi poginuli ili bili ranjeni. Zahvalio je pripadnicima policije koji svoje živote i zdravlje stavljaju u funkciju očuvanja reda, mira i sigurnosti te zaštiti građana i domovine, javnih dobara, sigurnosti i državnih granica radeći zahtjevan, odgovoran i opasan policijski posao. Stanje sigurnosti može se ocijeniti dobrim i prema mišljenu građana i po statistikama, rekao je predsjednik Josipović, dodavši kako uspješno djelovanje policije na očuvanju sigurnosti važno i za uspješnost turizma kao i za gospodarstvo u suzbijanju korupcije. Uz važnost obrazovanja za uspješan rad naglasio i važnost moralnih vrlina uz visoke demokratske standarde i osjećaje za ljudsko dostojanstvo i slobode.

KOPRIVNICA

Potpredsjednik vlade Branko Grčić danas je u Koprivnici izjavio kako u ovim kriznim vremenima Hrvatska treba iskoristiti svoje potencijale, posebno u trenutku u kojem se otvaraju goleme mogućnosti da koristimo novac iz Fondova EU za rješavanje ključnih razvojnih pitanja ove zemlje. S tim u vezi potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Grčić je rekao kako je važno pripremiti kvalitetne projekte s kojima ćemo se natjecati za sredstva iz fondova Europske unije. U ovom trenutku Hrvatskoj prvenstveno treba poticaj transferu znanja, a samim time i transferu tehnologija, rekao je Branko Grčić koji je bio na svečanom otvaranju novouređenih prostorija Razvojne agencije Podravine i Prigorja (PORA) u Koprivnici. Kako je ocijenio, još se jasno ne naziru naznake oporavka od višegodišnje krize no, po njemu, to bi trebalo dodatno potaknuti sve koji rade u javnoj službi da sve svoje snage i umijeće upotrijebe kako bi se kompenzirao njezin negativni učinak. Grčić je izjavio i da okružje u kojem se nalazi Hrvatska također nije dobro, da kriza trese cijelu Europa, "što nije alibi za vladu, ali je riječ o čimbeniku koji treba uvažiti". "Najveći teret hrvatskom gospodarstvu u ovom trenutku golema zaduženost. To je ono što ova vlada želi promijeniti pa otud zauzimanje za čvrstu fiskalnu politiku i za uvođenje reda u poreznom sustavu", rekao je.

VARAŽDIN

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak danas je u Varaždinu pozvao građane da krenu u legalizaciju ilegalno izgrađenih objekata uz poruku da će se svakog tjedna rušiti pet do deset objekata, ne samo u priobalju, nego i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. "Krenuli smo s rušenjem i nema prestanka, svaki tjedan ide novi spisak", rekao je Vrdoljak. Ponovio je da su prvi prioritet rušenja oni objekti izgrađeni u zadnjih godinu dana van građevinske zone, koji ne mogu biti legalizirani. "Drugi će biti oni koji su građeni u zadnjih godinu dana unutar građevinskog područja i nemaju neku nadu za građevinsku dozvolu u neko skorije vrijeme, treći će biti oni koji nemaju šansu legalizacije u legalizacijskom postupku, a tada će već doći 1. srpnja kada ulazimo u EU i kada će na red vrlo vjerojatno doći oni koji, iz bahatosti ili nepoštivanja svoje države, nisu iskoristili šansu u roku legalizirati objekt", istaknuo je Vrdoljak. Kazao je da mu je drago da su prvi tjedan, kada su poslane obavijesti o rušenju osam objekata, sve te objekte vlasnici sami srušili, i to zato, dodao je, jer im je to puno jeftinije. "Mi zasada nismo potrošili tisuću kuna za rušenje, a srušeni su brojni objekti; imamo dovoljno osiguranih sredstava za kontinuirano rušenje sljedećih godina i nemojte se ljudi igrati", poručio je Vrdoljak.

ZAGREB

Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova je prihvatila izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2011. s rashodima 145 milijuna kuna većima od prihoda i kad se, kako je rekao Igor Rađenović (SDP), mnogo toga nije radilo kako treba. "Apsurdno je da uza sve kritike predlažem da prihvatimo izvješće, ali sada je tako", dodao je i naveo da se tako ispunjavaju formalni uvjeti za slanje tog izvješća na reviziju Ministarstvu financija. Nenad Matić (HSS) poručio je da su se preduvjeti za pogreške stvorili još kad je proračun usvajan, pa sada nema razloga tome se čuditi. HDZ je glasovao protiv izvješća o izvršenju gradskog proračuna. "Zar bi imali problem s Cvjetnim i fontamama da Gradska skupština to nije prihvatila s proračunom?", upitali su iz HDZ-a. Odgovorio joj je Jurica Meić (SDP) da im je jedina mogućnost bila prihvatiti proračun s programom radova u komunalnom gospodarstvu, a o tom programu su raspravljali tek u travnju. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izvijestio je kako su od Ministarstva financija danas dobili dopis o poračunskom nadzoru u kojem se nalaže da za 15 dana Grad uplati 337 milijuna kuna jer će, u protivnom, za taj iznos blokirati račun Grada Zagreba. Poručio je, međutim, kako straha nema i da financije neće stati. "Nit' se taj novac ubire na zakonit način niti se transferira na zakonit način, a od nas se traži da uplatimo. E nećemo", poručio je Kojić.

ZAGREB

Rebalans zagrebačkog proračuna je, bez ijednog glasa 'za' očekivano odbijen na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, pa će grad i dalje funkcionirati na mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna. Prihvaćeni su i zaključci kojima se gradonačelnik Bandić obvezuje da do sljedeće skupštinske sjednice predloži novi rebalans utemeljen na realnim prihodima te ravnomjernom zadovoljavanju svih javnih potreba i s ugrađenim preporukama proračunskog nadzora. "Čini se kao da je Grad Zagreb stalno u intenzivnoj njezi, priključen na privremene mjere", ocijenio je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izražavajući nezadovoljstvo što rebalans nije prihvaćen, "a Gradu je neophodno potreban". Rebalans je potreban zbog smanjenja proračunskih prihoda, prije svega, smanjenja komunalnog doprinosa, zbog propisa vezanih za decentralizirane funkcije, kao i zbog 118 milijuna kuna "ilegalno" doznačenih Zagrebačkom holdingu. Igor Rađenović (SDP) je ustvrdio da se prihodi više-manje ostvaruju, ali da nisu zadovoljni rashodima jer se smanjuje komunalni doprinos, a taj se namjenski prihod istodobno troši gdje ne treba, za Cvjetni i fontane.

ZAGREB

Odnosi u Holdingovoj podružnici Zagreb-parking su napeti i teško se može reći da zaposlenici rade u normalnim uvjetima, izjavili su u danas čelnici Novog sindikata i Nezavisnog sindikata radnika Zagreb-parkinga koji voditelju podružnice Robertu Mišeti zamjeraju loše upravljanje, posebice upozorivši na najnoviju odluku o sistematizaciji poslova, nepotizam, sklapanje štetnih ugovora te zlostavljanje i šikaniranje radnika zbog čega su podignute optužnice za mobing. Predstavnici sindikata koji djeluju u Zagreb-parkingu, Mario Iveković i Darko Kleinberger, došli su danas ispred Gradske skupštine gdje su se obratili novinarima i upozorili na alarmatno stanje u Holdingovoj podružnici. "Mišeta vodi podružnicu na način da kažnjava one koji mu se suprotstavljaju, a nagrađuje poslušne", tvrdi predsjednik Novog sindikata (NS) Mario Iveković i upozorava da je zbog sistematizacije radnih mjesta, čemu se NS usprotivio, u pitanju egzistencija 20-ak radnika.

RIJEKA

Riječko Gradsko vijeće danas je utvrdilo da komunalno društvo Čistoća ima sve potrebne dozvole za uporabu objekata za zbrinjavanje otpada na odlagalištima Marišćina i Viševica i dozvole za obavljanje djelatnosti te je naložilo da se proširi program ispitivanja kvalitete zraka na Marišćini. Zaključcima, usvojenim većinom glasova, Čistoća i tvrtka za gospodarenje otpadom Ekoplus zaduženi su da s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo sklope ugovor o proširenom programu ispitivanja kvalitete zraka na području Marišćine i kvalitete vode izvorišta Pod Jelšun i Cerovica, iako sva dosadašnja ispitivanja ne ukazuju na prekoračenje koncentracija ispitivanih parametara koji bi ugrožavali zdravlje stanovništva. Osim toga, Gradsko vijeće zadužilo je Čistoću da pojača aktivnosti na primarnoj selekciji otpada. Vijećnike je o obradi i zbrinjavanju otpada izvijestio gradonačelnik Vojko Obersnel. Njegovo je izvješće također usvojeno većinom od 19 glasova, dok je devet vijećnika glasalo protiv. Vijećnik Nikola Ivaniš (PGS) je u raspravi ocijenio da je Viševac u stvari premješten na Marišćinu, da su kazete u stvari rupe u zemlji pokrivene folijom te da je riječ o ekocidu.

VARAŽDIN

Potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak te varaždinski župan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar danas su u Varaždinu započeli obilazak županijskih organizacija HNS-a s ciljem što bolje pripreme za lokalne izbore u proljeće sljedeće godine te tom prilikom istaknuli da na tim izborima očekuju barem 20 posto bolji rezultat HNS-a nego na prošlima. Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Štromar istaknuo je da su u stranci odlučili krenuti u kampanju jer su izbori vrlo blizu. "Mi trebamo nakon lokalnih izbora sljedeće godine imati minimalno 20 posto više vijećnika i barem 10-ak posto više načelnika i gradonačelnika nego imamo sada, a bilo bi dobro i da za 100 posto povećamo broj župana", kazao je Štromar dodavši da misli da će prebaciti taj cilj. Potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak rekao je da brojevi HNS-u danas nisu naklonjeni i da rezultati anketa nisu onakvi kakve bi voljeli. No, naglasio je, u povijesti su već prošli kroz slične situacije i kontinuirano povećavali broj članova stranke, koji sada iznosi gotovo 42 tisuće. "Očekujem da se u sljedećem razdoblju postigne ozbiljni dogovor s SDP-om, HSU-om i IDS-om o zajedničkom nastupu", zaključio je Vrdoljak.

PAKRAC

U Pakracu je danas obilježen početak rada dislociranog studija fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta Zagreb čime je nakon 44 godine u taj grad vraćeno visoko obrazovanje. Studij polazi 59 studenata iz Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije kojima se na početku nove školske godine obratio dekan Zdravstvenog veleučilišta Zagreb prof. dr. Mladen Havelka te istaknuo da je cilj u idućih pet godina osamostaliti studij u Pakracu i otvoriti studij sestrinstva. Budući da studenti fizioterapije dolaze s područja na kojima se nalaze specijalističke bolnice i toplice, bit će im olakšano zapošljavanje u njihovoj sredini. Sama zamisao o pokretanju studija fizioterapije začeta je prije pet godina, a za obnovu stare zgrade bivše Pedagoške akademije u kojoj se održava nastava, Požeško-slavonska županija i grad Pakrac osigurali su milijun i pol kuna.

DUBROVNIK

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sudjelovao je večeras u Dubrovniku na prigodnom programu u povodu otvorenja obnovljene zgrade Osnovne škole "Marina Držića". Grad Dubrovnik uložio je 6,5 milijuna kuna u rekonstrukciju školske zgrade, nabavku opreme i namještaja, te uređenje dvorišta. Nova zgrada ima 12 učionica s pratećim prostorima. Ovo je mala škola za velika djela, kazao je ministar Jovanović, dodajući kako mu je drago da Dubrovnik radi na tome da bude grad znanja i na tako doprinese da i Hrvatska bude zemlja znanja. Okupljenima su se obratili i gadonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je i sam pohađao tu Osnovnu školu, te predsjednica Gradskoga vijeća Olga Muratti. Osnovna škola "Marina Držića" treća je osnovna škola u gradu Dubrovniku koja svoju nastavu izvodi u jednoj smjeni, uz OŠ "Ivana Gundulića", te OŠ Antuna Masle u Orašcu.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙