FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 23. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će Vlada nakon konzultacija sa socijalnim partnerima predložiti izmjene Zakona o radu (ZOR) koje bi u prvom redu trebale omogučiti zapošljivost nezaposlenih osoba. Sadašnji ZOR je nedorečen u dijelu koji se tiče zapošljavanja, što potvrđuju zadnji podaci koji pokazuju da je rad na određeno vrijeme postao pravilo, jer je u godinu dana na taj način zaposleno preko 150 tisuća ljudi, a rad na neodređeno vrijeme izuzetak, budući da je takve ugovore o radu dobilo svega 10 tisuća osoba, kazao je Mrsić gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 HTV-a. Izmjenama ZOR-a želimo promovirati rad od kuće, zapošljavanje na pola radnog vremena, rad za više poslodavaca. Hoće li se zapošljavanje regulirati kroz tzv. jedinstveni ugovor o radu, koji bi omogućio poslodavcu da u početku otpušta radnike bez ikakvih ograničenja, ili kroz neki drugi model, o tome će se razgovarati s poslodavcima i sindikatima, a ako se ne može postići konsenzus, Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti odluku, poručio je Mrsić. Također je komentirao pregovore sa Sindikatima javnih službi istaknuvši kako je Vlada otkazala njihov temeljni kolektivnim ugovor (TKU) zbog pogoršane gospodarske situacije, te stoga jer više neće kupovati socijalni mir zaduživanjem države.

VUKOVAR - Obljetnicu osnivanja 204. vukovarske brigade danas su u Vukovaru u odvojenim protokolima obilježila dva organizatora: Hrvatska časnička unija na čelu sa zapovjednikom obrane Vukovara Brankom Borkovićem i Udruga vukovarskih branitelja "Vukovar 91" na čiji se poziv odazvao ministar branitelja Predrag Matić. Svečanosti su održane polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na istom mjestu - Memorijalnom groblju žrtava iz domovinskog rata grada Vukovara, ali u različito vrijeme. Dok udruga vukovarskih branitelja "Vukovar 91" tvrdi da je na obilježavanje obljetnice pozvala Borkovića, sam Borković tvrdi da nije bio pozvan, već je u odvojenom protokolu sa suradnicima u obrani Vukovara kao i prvopodređenim zapovjednicima položio vijenac kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Ustvrdio je da poziv za taj skup nije dobio te je naglasio da netko novce troši "onako kako mu puhne u glavu" i da netko želi mijenjati povijest i istinu. Predsjednik Udruge "Vukovar 91" Ivan Kovačić izjavio je pak da je poziv za taj skup poslan i zapovjednicima obrane grada Mili Dedakoviću i Branku Borkoviću te da ne zna zašto se nisu odazvali. "Naša udruga godinama organizira obilježavanje obljetnice osnutka 204. brigade, odluku o ovogodišnjoj organizaciji donijelo je naše predsjedništvo, a dok sam na čelu u udruge odluke predsjedništva će se poštovati", izjavio je Kovačić. Naglasio je da se ne ljuti na Borkovića, no da ova "situacija dovodi do razbijanja branitelja" te da Borkoviću "to ne priliči".

ZAGREB - Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se danas po trinaesti put na zagrebačkom jezeru Jarun, a okupilo je više od 10.000 građana koji su trčanjem, rolanjem, hodanjem, vožnjom bicikla i kupnjom majica podržali borbu protiv raka, priopćio je organizator. Ovogodišnje izdanje međunarodne akcije, koja je u proteklih trinaest godina u Hrvatskoj okupila više od 60.000 sudionika, obilježili su rekordi u prodaji majica koje su rasprodane prije samog početka trke. Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.500.000 kuna. Dio prikupljenog iznosa ove će se godine donirati Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece. Doprinos humanitarnoj akciji moguće je dati do kraja godine pozivom na humanitarni broj 060 800 400.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras su zatvoreni Sajam županija, Kolektivne izložbe stranih zemalja, Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te sajam alternative, duhovnosti i zdravog života Mystic, koji su okupili 607 izlagača iz 18 zemalja, a trajali su od srijede, 19. rujna. Sajam županija predstavio je gospodarski i kulturni identitet županija, uz mnoštvo štandova s jelima, pićima i rukotvorinama. Održan je i susret župana i predstavnika vlade na kojem su razmotrene aktualne teme vezane za ruralni i regionalni razvoj Hrvatske. Na Sajmu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, promovirana je učinkovita uporaba energije te energetska održivost sustava, tehničke i tehnološke mogućnosti domaće proizvodnje iz obnovljivih izvora, uporaba infrastrukturnih kapaciteta u svrhu povećanja energetskog potencijala itd. U skopu tog sajma održana je konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Na Kolektivnoj izložbi stranih zemalja predstavili su se Ukrajina, Poljska, Indonezija i BiH. Glavna tematska područja sajma Mystic bila su nekonvencionalna medicina, zdrava hrana, prirodni stil života te granična područja znanosti.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙