FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja danas razmotriti prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji bi trebao smanjiti nelikvidnost i osigurati brže i jeftinije stečajne postupke. Vlada upozorava na alarmantne podatke o nelikvidnosti jer su neizvršene osnove za plaćanje došle na razinu 90 posto sredstava raspoloživih za novčane transakcije. 'Običnu' nelikvidnost ima 3700 pravnih subjekata s oko 700 milijuna kuna, blokadu računa do 360 dana ima 16.580 subjekata s preko 7,7 milijardi kuna, a više od 360 dana 56.778 subjekata s oko 36 milijardi kuna. Kako bi suzbila nelikvidnost, Vlada predlaže zakonsko definiranje roka plaćanja od 30 dana, osim u zdravstvenom sustavu, gdje rok može biti 60 dana. Vlada navodi i da sadašnja tehnika provođenja stečajeva nije donijela pomake, da se imovina dužnika usitnjava i prodaje, da se u stečaj u pravilu ide bez plana restrukturiranja, a od pokretanja stečaja do donošenja plana preustroja u praksi prođe i po nekoliko godina. Predloženim zakonom vjerovnicima se osiguravaju najpovoljniji uvjeti za namirenje njihovih tražbina te osiguravaju uvjeti za restrukturiranje dužnika. Kada se ne može postići pravovremeni sporazum između dužnika i vjerovnika ili ne postoje uvjeti za oporavak, omogućuje se automatsko pokretanje stečaja.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da nije želio replicirati premijeru Zoranu Milanoviću tijekom aktualnoga sata u Hrvatskome saboru, kada su mnogi od njega očekivali da će se suprotstaviti premijeru, jer je s kolegama odlučio da neće stvarati, kako je rekao, još veći cirkus. Gostujući sinoć u Dnevniku HTV-a, čelnik oporbe rekao je da nije replicirao premijeru koji je, istaknuo je, "stvorio već dovoljno cirkusa svojim bezobraznim i diskriminatorskim nastupom u kojemu nije odgovorio niti na jedno pitanje, a diskvalificirao je svakoga tko je postavio pitanje". Istaknuo je kako je pak Zoran Milanović "izrekao jednu rečenicu koja je trebala HDZ-u a to je da će se u Saboru dvotrećinskom većinom odlučivati o ratifikaciji Sporazuma o granicama s Bosnom i Hercegovinom". Prema tome, dodao je, "nakon što smo ih natjerali da povuku svoju sramnu i nedomoljubnu odluku o Pelješkom mostu, natjerali smo ih i da uvedu dvotrećinsku većinu u odlučivanju" te je, podsjetio je, tada i rekao sportskim rječnikom da je rezultat dva prema nula za HDZ. Karamarko je rekao da to pitanje može generirati dugoročno loše odnose s BiH ako ne bude pravično riješeno. Na pitanje što bi bila njegova glavna kritika vlade, predsjednik HDZ-a odgovorio je da bi o tome mogao govoriti pola sata, a za današnju izjavu premijera Zorana Milanovića iz New Yorka da je vlada zatekla takav nered da će joj trebati dva do tri mandata da to sredi, kazao je da Milanović traži "alibi kod naroda i veliki oprost za ono što ne rade i ne znaju raditi".

ZAGREB - Treća sezona planetarno popularnog i nagrađivanog serijala "Igra prijestolja" (Game of Thrones) počela se snimati u Dubrovniku i okolici, priopćila je Turistička zajednica grada Dubrovnika koja je jučer s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem u hotelu Excelsior upriličila koktel dobrodošlice za snimateljsku ekipu. Treća sezona serijala američke produkcijske kuće HBO snima se od 25. rujna do 7. listopada u Dubrovniku, za koji su producenti izjavili da je "savršeni" okvir za atraktivnu radnju serijala temeljenog na ciklusu epskih romana "Pjesma leda i vatre" Georgea R. R. Martina. Nigdje nismo imali ovako topao i iskren doček - komentar je bio glavne producentice serijala Bernie Caulfield, nakon pozdravnih riječi Vlahušića upućenih filmskoj ekipi, scenaristima, producentima, te redateljima Davidu Benioffu i Danu Weissu. Gradonačelnik im je zahvalio što su ponovno došli u Dubrovnik, u kojemu je snimljena i druga sezona serijala, te im zaželio uspješan rad. Izrazio je oduševljenje time što je Dubrovnik izabran kao lokacija "Kings Landinga" unatoč tome što je danas u studijima HBO-a moguće stvoriti čudesne umjetne scenografije. Stoljetni grad kojeg su stvorile vrijedne ruke njegovih graditelja i koji i danas živi punim životom vaš je izbor i ponosni smo što možemo biti vaši domaćini, istaknuo je Vlahušić. Dubrovačka Turistička zajednica napominje da su Dubrovnik i Hrvatska polučili izvanredne efekte promocije i kroz kratki film "In Production - Croatia" koji je HBO objavio prije početka emitiranja druge sezone, predstavljajući glumce, producente, ali i Dubrovnik kao lokaciju snimanja serijala.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙