FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krapje: Dan europske baštine u selu graditeljske baštine

Autor: zsev
KRAPJE, 22. rujna 2012. (Hina) - Proslava Dana europske baštine u Hrvatskoj i osamnaeste obljetnice proglašenja Krapja selom graditeljske baštine održana je danas u tom posavskom selu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i supokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije.

Manifestaciju je prigodnim riječima otvorio zamjenik sisačko-moslavačke županice Andrija Rudić naglasivši da se Županija trudi Krapje i Park prirode Lonjsko polje, u kojem je selo smješteno, sljedećih godina "čvrsto postaviti" na turističku kartu ne samo Hrvatske, nego i Europe.

Stoga se, istaknuo je, u Županiji u razvoj turizma na ovom području ulažu velika sredstva. Od 2006. do danas je više od 13 milijuna kuna bespovratnih sredstava uloženo u obnovu starih iža i razvoj turizma na području parka. U istom razdoblju od početna četiri, sada u parku djeluje 16 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave s turizmom i koja raspolažu sa 166 kreveta.

U ovoj je godini Sisačko-moslavačka županija uz daljnju obnovu posavskih iža osigurala i poticajna sredstva za turističke agencije koje dovode turiste, a kojih je za 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ono što u Javnoj ustanovi Parku prirode Lonjsko polje posebno ističu jest povećanje broja inozemnih posjetitelja, a nadaju se da će uz domaće ta brojka do kraja kalendarske godine prijeći 20 tisuća.

Posjetitelji današnje manifestacije u Krapju su osim graditeljske baštine, bogatstva narodnih nošnji, pjesama i plesova, koje su izvela KUD-ovi iz Hrvatske i BiH, uživali i u posavski specijalitetima

(Hina) xzsev ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙