FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grad Dubrovnik: samo 44 posto prihoda od zidina koje ostvari DPDS ostaje Gradu

Autor: hspa
DUBROVNIK, 11. rujna 2012. (Hina) - Grad Dubrovnik danas je priopćio kako je analizom prihoda i rashoda Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) utvrdio da od 2009. do danas na području grada Dubrovnika ostaje prosječno samo 44 posto prihoda od zidina koje Društvo ostvari, te stoga smatra kako je u interesu građana da se svi projekti obnove baštine na kojima Društvo radi financiraju putem procedure javne nabave i u skladu s transparentnim troškovnicima.

U priopćenju objavljenom na službenim mrežnim stranicama Grada Dubrovnika ističe se da je Grad analizom prihoda i rashoda DPDS-a utvrdio da od 2009. do danas na području grada Dubrovnika ostaje prosječno samo 44 posto prihoda od zidina koje Društvo ostvari, odnosno da se svega 15 posto ulaže u obnovu zidina i tvrđava.

"Milijuni kuna protivno važećim propisima svake godine bez kontrole grada Dubrovnika odlaze u druge jedinice lokalne samouprave, voljom nevladine udruge koja sredstva kojima raspolaže troši po nahođenju vlastite uprave i to na vlastito poslovanje, zapošljavanja, donacije bez potrebe za poštivanjem propisa o javnoj nabavi, bez zakonske odgovornosti i bez konzultacija s Gradom kao vlasnikom objekta na kojem je ostvarena većina prihoda", ističe Grad dodajući da su, primjerice, samo u prošloj proračunskoj godini od novca zarađenog prodajom ulaznica na Dubrovačkim zidinama deseci tisuća kuna uplaćivani udrugama za čije aktivnosti javnost nikad nije čula, niti su Gradu dostavljana izvješća o programima i projektima tih udruga.

"Iako se obim posla nije drastično promjenio u posljednje tri godine, troškovi poslovanja, prema izvješćima Društva prijatelja dubrovačke starine, porasli su za više od 100 posto", navodi Grad upozoravajući pritom da su spomenici kulture na području nekadašnje Dubrovačke Republike u vrlo lošem stanju.

"Gradska uprava mora zaštiti interese građana. Primarno mora osigurati kvalitetnu i transparentnu brigu o baštini te ulaganja primjerene visine, na ponos građana i zadovoljstvo posjetitelja", stoji u priopćenju.

Navodi se da je stav gradske uprave, utemeljen na propisima RH, da se iz tog razloga teret punjenja proračuna treba prebaciti na posjetitelje (Dubrovnik godišnje posjeti gotovo 2,5 milijuna posjetitelja), a ne zadržati na građanima kao u drugim mjestima koja nemaju takvu baštinu i svjetski ugled u turizmu.

"Pritom nemamo namjeru obezvrijediti minuli rad Društva prijatelja dubrovačke starine niti ukinuti proračunsko financiranje njihove djelatnosti, nego njihovo djelovanje svesti u zakonske okvire te financirati sve projekte obnove baštine na kojima Društvo radi putem procedure javne nabave i u skladu s transparentnim troškovnicima", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je Grad Dubrovnik zbog toga ustrajao na tome da sav prihod od zidina, koje su imovina grada Dubrovnika, a kojom upravlja od građana izabrana gradska uprava, bude prihod grada Dubrovnika kojim će se raspolagati sukladno propisima.

"Zbog toga želimo i dio prihoda od žičare koji se ne bi ostvario da ne prometuje iznad grada Dubrovnika. Zbog toga želimo veće prihode od jednodnevnim posjetitelja i bolju suradnju na stvaranju programa i atrakcija s agencijama i hotelijerima", navodi Grad Dubrovnik ističući da u tom smislu kao i svaka fizička ili pravna osoba ima "ne samo pravo nego i dužnost upozoravati i predlagati izmjene propisa kojima će stvoriti pravni okvir koji će Dubrovkinjama i Dubrovčanima omogućiti ugodni život".

"Uvjereni smo kako će Vlada i Sabor podržati naša nastojanja te prihvatiti prijedloge grada Dubrovnika. Svjesni smo da će promjene koje predlažemo zasmetati nekolicini koja je sebi dala pravo gospodariti javnim kulturnim dobrom i milijunima koji se na račun baštine zarade, ali vremena nedodirljivih su iza nas", zaključuje se u priopćenju.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić jučer je uputio pismo ministrici kulture Andrei Zlatar Violić u kojemu predlaže izmjene i dopune zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

(Hina) xddub ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙