FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 20. rujna

Autor: mcur
ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 20. rujna

ZAGREB - Hrvatski će sabor u današnjem nastavku zasjedanja u hitnoj proceduri razmotriti prijedlog zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, od kojeg Vlada očekuje da će stvoriti pretpostavke za više kvalitetnih investicijskih projekata i otvaranje novih radnih mjesta. Zakon predviđa poticanje prerađivačke industrije, razvojnih projekata, aktivnosti poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i turizma. U prvom se redu odnosi na ulaganja "mikropoduzetnika" od 50 tisuća eura naviše, kojima će se porez na dobit u idućih pet godina umanjiti za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta. Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta. Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto. Zakon predviđa i pogodnosti za prvo zaposlenje te potpore za usavršavanje radnika na novim radnim mjestima. Ne zadrže li nova radna mjesta najmanje pet godina, poduzetnici koji su koristili poticaje novac će morati vratiti uz zateznu kamatu (9,30 sati, Trg sv. Marka)

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu sjednice su uz ostalo konačni prijedloga zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, konačni prijedloga zakona o osobnom imenu, izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava, dopune Zakona o kreditnim institucijama, izmjene Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, izmjene Zakona o elektroničkim medijima te prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora. Pred ministrima će biti i prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o sastavljanju i predaji Izjave o fiskalnoj odgovornosti i izvještaja o primjeni fiskalnih pravila, prijedlog odluke o postupku realizacije dodatnog investicijskog ciklusa cestogradnje na javnim cestama, prijedlog uredbe o uvođenju izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju, prijedlog izmjena Uredbe o Carinskoj tarifi za 2012. godinu, prijedlog odluke o otpisu dijela zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup te zakup za ribnjake i naknade za koncesiju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH, kao i prijedlog odluke o odricanju od prava na pretvaranje tražbine u vlasnički udjel Brodograđevne industrije Split d.d. te . Na dnevnom redu sjednice je i Izvješće o ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. - Pravosuđe i temeljna prava, za razdoblje od 1. ožujka do 14. rujna 2012. godine, Prijedlog zaključka o prestanku važenja Zaključka o pokretanju pregovora o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora trgovačkih društava i ustanova u natpolovičnom vlasništvu RH te prijedlog amandmana Vlade na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

ZAGREB - Sjednica saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj će se razmatrati utvrđivanje liste kandidata za izbor devet članova programskog vijeća, četiri člana nadzornog odbora te za izbor glavnog ravnatelja HRT-a (13,30 sati, dvorana I. Mažuranića).

LEPOGLAVA - Šesnaesti međunarodni festival čipke Lepoglava 2012. održat će se pod nazivom "Stare i nove europske čipkarske tradicije", a otvorit će ga ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Ovogodišnji festival održava se i u čast 100. obljetnice rođenja i 20. obljetnice smrti Danice Broessler, jedne od najistaknutijih čipkarica koja je djelovala unutar lepoglavske čipkarske škole između dva rata. Festival čipke traje do 23. rujna i obuhvaća niz izložbi radova iz privatnih i javnih zbirki te radionice i predavanja (18 sati).

ZAGREB - Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata održat će konferencija za novinare o dosadašnjem radu i planiranom ukidanju toga ureda. Ured podsjeća se da je u saborskoj proceduri prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava 2. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja kojim bi se Ured ukinuo, a njegova djelatnost premjestila u Ministarstvo branitelja. Ured ističe da trenutačno ima u obradi tridesetak masovnih grobišta, da je dvadeset lokacija spremno za probna otkopavanja odnosno iskopavanja. U pozivu na konferenciju Ured navodi da je dosad otkopana masovna grobnica Obernjak (Zagrebačka gora) u kojoj su pronađeni posmrtni ostatci 36 osoba a prema dokazima kojima raspolaže Ured, riječ je o dijelu "nestalih" pacijenata i bolničkog osoblja iz bivšeg lječilšta Brestovac na Sljemenu (11 sati, Savska cesta 47, Zagrepčanka).

ZAGREB - Dodjela "Nagrade Vicko Andrić" za 2011. godinu koja se dodjeljuje za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj – za postignuća u konzervatorsko-restauratorskim radovima, istraživanje i dokumentiranje kulturnih dobara; razvoju konzervatorske i konzervatorsko-restauratorske struke te unapređenje sustava zaštite kulturne baštine. Pored godišnje nagrade dodjeljuje se i nagrada za životno djelo istaknutim pojedincima koji su svojim izvanrednim doprinosom i radnom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro za Republiku Hrvatsku. "Nagrada Vicko Andrić" dodjeljuje se osmi put, a nagrade će dobitnicima uručiti ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić (14 sati, Galerija Klovićevi dvori).

ZAGREB - Okrugli stol "Zaboravljena povijest Zagreba: Spomen-park Dotrščina i suvremeno bilježenje sjećanja u javnom prostoru" održat ć se u organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, a izlagat će stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Documenta ističe da je Spomen-park Dotrščina mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba - tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine fašisti su ubili oko 18.000 Zagrepčana i Zagrepčanki, od kojih je nekoliko tisuća strijeljano na području Dotrščine, a strijeljanja na Dotrščini bilo je i u poraću, od strane pobjednika. Dosadašnji broj žrtava utvrđen je znanstvenim istraživanjima koja nisu završena, pa broj nije konačan (10 sati, Kuća ljudskih prava, Selska 112c)

ZAGREB - Konferencija za medije u povodu otvorenja novih izložaba Miljenka Horvata - Traganja Retrospektiva i Antuna Motike - Eksperimenti Od Futuropolisa do Muzike svjetla te najave događanja jesen/zima 2012. u prostorima MSU-a i u inozemstvu (11 sati, u prostoru za povremene izložbe na 1. katu MSU-a, Avenija Dubrovnik 17)

ZAGREB - Promocija knjige Boška Zuckermana "Psihologija holokausta" o kojoj će govoriti glavni urednik Ivo Goldstein, te sam autor (19 sati, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Mažuranićev trg 6)

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Mate Kovačević

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xdm yjn/ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙